„Lietuvos rytas“ - „Žalgiris“: vilniečių pergalė 90:81 (papildyta)

Taiklūs tolimi metimai "Žalgirio" neišgelbėjo: "Lietuvos rytas" namuose įveikė kauniečius ir tapo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono nugalėtoju.

Padėtis. Abi komandos savo sąskaitoje turi po 22 pergales, todėl mačą "Siemens" arenoje laimėjusi ekipa taps LKL reguliariojo sezono nugalėtoja.

Svarba. Tiek "Žalgirio", tiek "Lietuvos ryto" atstovai akcentavo paskutiniųjų rungtynių reiškmę, mat nugalėjusi komanda kartu užsitikrins namų aikštės pranašumą LKL finalo serijoje.

Ketvirtfinaliai. Laimėjusi ekipa LKL ketvirtfinalyje susitiks su Vilniaus "Perlu", o pralaimėjusios laukia Prienų "Rūdupis".

Nuostoliai. "Lietuvos rytui" dėl traumų padėti negalės Milko Bjelica ir Artūras Jomantas. Treniruotės metu susižeidė ir Aronas Baynesas, kuris greičiausiai taip pat nerungtyniaus. Visi "Žalgirio" krepšininkai yra sveiki (neskaitant nuo praėjusių metų pabaigos nerungtyniaujančio Povilo Čukino), tačiau ant atsarginių suolelio šįkart nebus į Ispaniją su klubo jaunimo komanda išvykusių Šarūno Vasiliausko ir Siimo Sanderio Venės.

Starto penketai. "Lietuvos rytas": V.Ginevičius, M.Gecevičius, S.Babrauskas, D.Zavackas, K.Bajramovičius.

"Žalgiris": M.Kalnietis, T.Watsonas, T.Klimavičius, D.Šalenga, M.Brownas.

Pirmasis kėlinys. "Lietuvos rytas" atkovojo ginčo kamuolį ir rungtynes pradėjo dviem lengvais K.Bajramovičiaus taškais. Į juos atsakė "Žalgirio" aukštaūgis T.Watsonas - 2:2. 3 min. žalgiriečiai aikštės kampe pamiršo S.Babrauską, kuris smeigė tritaškį. Kitoje aikštės pusėje antrą pražangą užsidirbo D.Zavackas - iš rikiuotės iškritus M.Bjelicai ir A.Baynesui, šiam puolėjui reikės labiau pasisaugoti ir neprisirinkti pražangų.

Tiesa, 4 min. D.Zavackas pelnė 5 taškus iš eilės ir išvedė savo komandą į priekį 10:4. D.Maskoliūnas paprašė minutės pertraukėlės, po kurios D.Šalenga tritaškiu sušvelnino skirtumą. "Lietuvos ryto" atakoms vadovavusį V.Ginevičių pakeitė I.Miloševičius. Serbas 7 min. pasižymėjo po reido į varžovų baudos aikštelę, o netrukus pridėjo dar du taškus - 16:9. D.Zavacką pakeitė J.Valančiūnas, o M.Kalnietį - A.Čapinas. Aikštėje pasirodė ir daugiau jaunųjų krepšininkų: "Žalgiryje" - P.Butkevičius ir A.Milaknis, "Lietuvos ryte" - J.Sinica ir S.Buterlevičius. Baudų metimais savo taškų sąskaitą atidarė J.Valančiūnas, tuo metu "Žalgiriui" kėlinio pabaigoje niekaip nesisekė suregzti rezultatyvios atakos. Ilsėtis komandos išėjo rezultatui esant 24:18.

Antrasis kėlinys. Per dvi minutes "Lietuvos rytui" nepavyko pelnyti taškų, o M.Pocius po drąsaus reido sumažino skirtumą iki 3 taškų. 14 min. pabėgęs nuo varžovų D.Zavackas pelnė lengvus du taškus. Kitos atakos metu savo snaiperio sugebėjimus pademonstravo A.Milaknis, o netrukus D.Šalenga pirmą kartą rungtynėse išvedė į priekį "Žalgirį" - 28:29. 16 min. kauniečių kapitonas padidino svečių persvarą iki 4 taškų -"Žalgirio" spurtą pristabdė tik komercinė minutės pertraukėlė.

R.Kurtinaitis į aikštę vėl metė puikiai pirmajame kėlinyje pasirodžiusį ir 6 taškus surinkusį J.Valančiūną, tačiau jis nesustabdė T.Watsono - 31:34. Nors "Lietuvos ryo" puolimas kiek atsigavo, "Žalgiris" po truputį tolo - po dviejų tritaškių žalgiriečiai pirmavo jau 33:40. Rungtynės toliau klostėsi permainingai: po R.Kurtinaičio paprašytos minutės pertraukėlės vilniečiai pelnė 7 taškus be atsako ir išlygino santykį. Pirmąją mačo pusę užbaigė M.Gecevičiaus realizuoti baudų metimai, suteikę jo komandai minimalią persvarą - 44:43.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. "Lietuvos rytas": I.Miloševičius, M.Gecevičius ir D.Zavackas - po 9.

"Žalgiris": D.Šalenga 14, M.Brownas 9, T.Watsonas 7.

Trečiasis kėlinys. Po pertraukos į aikštę sėkmingiau sugrįžo "Lietuvos ryto" krepšininkai: 23 min. rezultatas 51:47. Po gražios "Žalgirio" kombinacijos laisvas likęs M.Kalnietis tritaškiu sumažino skirtumą iki minimumo. J.Valančiūnas sugebėjo susidoroti su M.Begičiaus gynyba - privertė varžovą prasižengti, o pratęsus žaidimą pelnė 2 taškus pusiau kabliu. Tačiau M.Kalnietis į priekį vėl išvedė "Žalgirį": pataikė tritaškį ir atliko rezultatyvų perdavimą T.Klimavičiui. 27 min. rezultatas 55:57.

M.Gecevičius švystelėjo nuo trijų taškų linijos, tuo pačiu atsakė D.Šalenga, pelnęs jau 19 tašką. Audringas žaidimas taškas į tašką tęsėsi iki pat kėlinio pabaigos, po kurios "Žalgiris" buvo priekyje 64:67.

Ketvirtasis kėlinys. Prieš lemiamą žaidimo atkarpą "Siemens" arenoje nusišypsojo daugelis: mokinys iš Vilniaus pataikė metimą iš aikštės vidurio ir laimėjo 10 tūkst. litų. Pratęsus žaidimą, A.Čapinis pataikė eilinį "Žalgirio" tritaškį ir padidino pranašumą iki 67:72. Nuo trijų taškų linijos iki šio momento žalgiriečiai metė net 77 proc. taiklumu (10/13). Jau kitos atakos metu slovėnas įmetė dar vieną tolimą metimą, juo pasekė ir T.Klimavičius. Tiesa, "Lietuvos rytas" taip pat sėkmingai rengė atakas. 34 min. rezultatas 74:78.

Įpusėjus kėliniui vilniečiai pagerino gynybą ir ėmė artėti prie varžovų. J.Valančiūnas metimu iš po krepšio galėjo išlyginti rezultatą, bet kamuolys išsisuko iš lanko. Tiesa, netrukus tai padarė I.Miloševičius - 80:80. Serbas kitos atakos metu išvedė "Lietuvos rytą" į priekį, o "Žalgiris" toliau klimbo kibioje šeimininkų gynyboje. M.Brownas nepataikė dviejų tritaškių iš eilės, bet "Žalgirį" gelbėjo vilniečių aikštės viduryje pamestas kamuolys, po kurio J.Valančiūnas užsidirbo nesportinę pražangą. Kauniečiai ją pavertė tik dviem taškais - 84:81 prasidėjus paskutinei minutei.

M.Gecevičius pataikė tritaškį ir D.Maskoliūnas paprašė minutės pertraukėlės - 87:81. "Žalgirio" reikalai komplikavosi: D.Šalengos metimas buvo netaiklus. Kauniečiai suskubo prasižengti ir stabdyti rungtynių laikrodį. Tačiau vilniečiai neklydo ir šventė pergalę 90:81, leidusią užsitikrinti namų aikštės pranašumą LKL finalo serijoje.

Rezultatyviausi žaidėjai. "Lietuvos rytas": I.Miloševičius (8/11 dvitaškių, 9 rezultatyvūs perdavimai) 20, M.Gecevičius 17, D.Zavackas ir K.Bajramovičius - po 13, S.Babrauskas 11, J.Valančiūnas 10, V.Ginevičius 4, S.Buterlevičius 2.

"Žalgiris": D.Šalenga 20, M.Brownas ir T.Watsonas (atkovojo 7 kamuolius) - po 11, A.Čapinas 10, T.Klimavičius ir M.Kalnietis - po 9, M.Pocius ir M.Begičius - po 4, A.Milaknis 3.

Komandų rodikliai. ("Lietuvos rytas" ir "Žalgiris") Dvitaškiai – 26/38 (68 proc.) ir 17/36 (47), tritaškiai – 7/20 (35) ir 12/20 (60), baudos – 17/22 (77) ir 11/15 (73), atkovota kamuolių 27 ir 28, perimta 4 ir 2, rezultatyvūs perdavimai – 16 ir 15, klaidų 7 ir 17.

Trenerių komentarai. Darius Maskoliūnas ("Žalgiris"): "Sunku ką ir pasakyti, nes rungtynės buvo tragiškos mums. Prisiimu kaltę, nes nesugebėjau nuteikti žaidėjų kovai. Meškos paslaugą padarė traumuoti "Lietuvos ryto" žaidėjai. Galbūt pagalvojome, kad be didelių pastangų įveiksime nusilpusį "Lietuvos rytą". Varžovai labiau kovėsi, viską darė greičiau. Mes lakstydami "trečiu bėgiu" turbūt galvojome, kad to užteks. Ką gi, pasipuošėme kaip velykiniai kiaušiniai - galėsime gražiai sėdėti prie stalo.

M.Kalnietis gal perdegė, bet jis juk ne pirmą kartą žaidžia aukšto lygio rungtynes. Kažkas buvo ne taip. Bet ne tik M.Kalnietis kaltas, mes visi kalti, o aš labiausiai. Akcentavome žaidimą po krepšiu, bandėme ten siųsti kuo daugiau kamuolių tikėdamiesi išnaudoti varžovų aukštaūgių netektis. Bet mūsų dideli žmonės atrodė kaip kosmonautai - nesugebėjo sužaisti elementarių situacijų. Žaidimas po krepšiu buvo tragiškas. T.Watsono nematome tokio, kokį matyti buvome įpratę: nei gynyboje, nei puolime. Gal jis nesupranta, dėl ko ir su kuo yra žaidžiama, gal trūksta motyvacijos? Matome tik labai blankų jo šešėlį."

Rimas Kurtinaitis ("Lietuvos rytas"): "Galbūt per anksti su varžovų treneriu pradėjome kalbėti apie namų aikštės pranašumą finale. Neįvertinome, kad dar yra pavojingi "Šiauliai". Todėl džiaugiuosi pergale, nes dabar pusfinalyje Šiaulių komandos išvengsime. Ne taip dažnai dėkoju vyrams, bet šįsyk reikia tai padaryti - gražiai kovėmės visas 40 min. ir pasiekėme rezultatą.

Dažnai žaidėjai galvoja, kad traumų išretintus varžovus įveikti lengviau. Bet taip nėra. Antanas Sireika yra sakęs: "kuo mums blogiau, tuo geriau". Gal tai ir padėjo nugalėti. Nežinau, ką galvojo žalgiriečiai, bet mums tai nesukliudė. Šiaip ar taip, tikiuosi, kad iki LKL finalų sugrįš visi traumuoti krepšininkai."


Šiame straipsnyje: LKLLietuvos rytasŽalgiris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių