Lietuvos jaunių rinktinė - Europos čempionė (komentarai)

Rusai paskutinieji griuvo po Lietuvos krepšininkų kojomis: Europa turi naujus ir neprilygstamus jaunių krepšinio karalius.

Žodis tapo kūnu: prieš Europos jaunių (iki 18 metų) čempionatą pagrindiniais favoritais laimėti auksą laikyti lietuviai ir finale diktavo krepšinio madas. Beprotiškas pirmenybių šeimininkų žaidimas nepaliko jokių vilčių Rusijos krepšininkams: lemiamas rungtynes Lietuvos komanda laimėjo 90:61.

Trenerio Kazio Maksvyčio auklėtinių puolimo viesulas dar pirmajame kėlinyje Rusijos gynybą išdraskė tarsi kortų namelį. Sausakimšos "Siemens" arenos palaikomi lietuviai su pasimėgavimu "nuskynė" čempionato aukso medalius ir pakartojo 1994 m. Šarūno Jasikevičiaus kartos aštuoniolikmečių pasiekimą. 

Rungtynių eiga

Pirmasis kėlinys.
Lietuviai pradėjo mačą Jono Valančiūno dvitaškiu. Netrukus dar vieną metimą pridėjo Žygimantas Skučas, o rusų atakos buvo netikslios. Pataikyti Rusijos krepšininkams nepavyko net nuo baudų metimo linijos. 4 min. po Dovydo Rediko tritaškio lietuviai pirmavo 8:0. Svečių sąskaitą pirmasis atidarė legendinio krepšininko Vasilijaus Karasiovo sūnus Sergejus. Lietuvos komanda atrodė visiškai pamiršusi varginančią vakarykštę dvikovą su serbais ir žaidė tiksliai tiek puolime, tiek gynyboje. 7 min. po Vytenio Čižausko atakos ir Deivido Pukio reido šeimininkai buvo priekyje 16:6. Rusai buvo priversti griebtis minutės pertraukėlės, tačiau tai nepadėjo sulaikyti varžovų atakų škvalo. Lyg ant sparnų pirmajame kėlinyje skriejusi K.Maksvyčio komanda po dešimties minučių triuškino rusus net 28:9.

Antrasis kėlinys. Rusų atakos smaigalyje vėl atsidūrė S.Karasiovas, tačiau lietuviai atsakė dar skaudesniu smūgiu - D.Pukio tolimu šūviu. Rusai ėmė nebetekti kantrybės - nesportinę pražangą užsidirbo Dimitrijus Kulaginas, ir 12 min. Lietuvos rinktinės persvara buvo jau 34:11. Dviem tritaškiais Rusijos komanda sumažino deficitą iki 20 tšk., o K.Maksvytis, išvydęs kelias nesėkmingas auklėtinių atakas, paprašė profilaktinės minutės pertraukėlės. Vis dėlto skirtumas ir toliau menko - 15 min. rezultatas buvo 38:22. Lietuviams daugiau nei keturias minutes nepavyko pelnyti taškų, kol ilgoką štilių nutraukė individualų meistriškumą pademonstravęs J.Valančiūnas, kurį treneriai buvo priversti sugrąžinti į aikštę anksčiau nei planuota. Į panašią duobę antrajame kėlinyje Lietuvos komanda buvo patekusi ir šeštadienio rungtynėse su serbais. 18 min. po įspūdingo J.Valančiūno epizodo puolime lietuviai pirmavo 42:29. Antrajame ketvirtyje rusai atsigavo po šalto dušo mačo pradžioje, bet ilsėtis Lietuvos komanda išėjo vis dar turėdama solidžią persvarą 46:31.

Trečiasis kėlinys. Po kelių nesėkmingų mačų iš eilės atsigavęs J.Valančiūnas ir toliau buvo sunkiai sulaikomas. Po vidurio puolėjo baudos metimo, kuriuo jis pelnė jau 18-ą tašką, lietuviai pirmavo 49:31. 22 min. susižeidęs aikštę paliko rezultatyviausias Rusijos žaidėjas S.Karasiovas. Įpusėjus kėliniui, lietuviai vėl pirmavo 20 tšk. persvara ir demonstravo panašų žaidimą kaip pirmajame ketvirtyje, tačiau ketvirta pražanga buvo nubaustas D.Redikas, o rusų gretose sugrįžo žaizdas išsilaižęs S.Karasiovas. Iki kėlinio pabaigos skirtumas tarp komandų toliau balansavo ties 20 tšk. riba, o prieš paskutinę žaidimo atkarpą lietuviai buvo priekyje 63:43.

Ketvirtasis kėlinys. Rusai pasiuntė tritaškį į lietuvių krepšį, bet sustabdyti J.Valančiūno nepajėgė nei vienas žaidėjas. Ekipos apsikeitė sėkmingais antpuoliais - 68:48. Sužaidus ketvirtadalį kėlinio laiko, Rusijos rinktinei nepavyko nė per nago juodymą priartėti prie šeimininkų. Lietuvos komandos kapitonas J.Valančiūnas ir toliau su pasimėgavimu dorojo varžovų gynybą, pelnęs 31-ą tašką - 78:54. O D.Pukio tritaškis 37 min. (81:54) paskelbė čempionato pabaigą ir šventės Vilniuje pradžią - pats žaidėjas purtydamas galvą tarsi negalėjo patikėti savo komandos galia. Rusai buvo sutrypti rezultatu 90:61, o K.Maksvytis netrukus atsidūrė ant auklėtinių rankų.

Po mačo buvo apdovanoti geriausi čempionato krepšininkai - naudingiausio žaidėjo prizą iš Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio rankų atsiėmė J.Valančiūnas. Ant lietuvių kaklų suspindo aukso medaliai, netrukus jų rankose atsidūrė ir čempionų taurė. Nuskambėjus pergalingam Lietuvos himnui ir aikštę nudažius trispalvės spalvų konfeti lietui, naujieji Europos čempionai iškeliavo švęsti savo triumfo į rūbinę.

Rungtynių statistika

Lietuva - Rusija 90:61 (29:9, 18:22, 17:12, 27:18).

Lietuva: J.Valančiūnas 31 (18 atk. kam.), D.Pukis 21, R.Simanavičius 12, Ž.Skučas 10 (6 atk. kam.), D.Redikas 8, V.Čižauskas (9 atk. kam., 6 rez. perd.), E.Ulanovas, E.Mockevičius ir T.Sabonis - po 2.

Rusija: S.Karasiovas 15, V.Truškinas 13, T.Bekievas 11.

Komentarai

Jonas Valančiūnas (Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas): "Kaip visi matėte, rungtynės mums buvo tikrai geros. Žaidimas klojosi gerai, pataikėme, įvykdėme žaidimo planą, todėl ir laimėjome. Tokioje atmosferoje, kokią sukūrė žiūrovai, nebuvo įmanoma pralaimėti, toks palaikymas tiesiog užveda. Daugiau nei 10 tūkst. sirgalių... Per kūną tikrai kažkas bėgiojo, ir ne tik šiurpuliukai. Šiandien man pačiam labai padėjo komandos draugai, atliko daug perdavimų, todėl finale ir atsigavau."

Kazys Maksvytis (Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris): "Šio čempionato laukėme su baime, nes visa ta reklama galėjo išbalansuoti komandą. Kol kas vienintelis J.Valančiūnas yra tikras profesionalas, galintis susidoroti su tokiu spaudimu, o kiti krepšininkai - dar vaikai. Sužaidėme kelias rungtynes vidutiniškai, bet tobulėjome. Džiaugiuosi, kad finale pamatėte tą komandą, kuri ir prieš dvejus metus buvo geriausia (Europos jaunučių (iki 16 metų) pirmenybėse - red. past.).

Šįryt pamačius žaidėjų veidus nekilo abejonių, kad būsime pirmi. Po pusfinalio rungtynių su Serbija komandą užplūdo adrenalinas. Be to, savo padarė ir žiūrovų palaikymas. Prieš mačą sakiau žaidėjams, kad būsime karštai palaikomi, bet žiūrovai už jus į krepšį neįmes. Tačiau gali būti, kad žiūrovai išgąsdino rusus.

Ką rinkčiau naudingiausiu čempionato žaidėju? Turbūt Joną, bet puikiai žaidė ir D.Pukis, kiti. Džiaugiuosi, kad atsidūriau šalia šių krepšininkų. Pažįstu juos visus nuo to laiko, kai jie tik žengė pirmuosius žingsnius krepšinyje. Man pasisekė, kad teko su jais dirbti.

Šiek tiek baiminuosi, kad ši komanda susirinko paskutinį kartą. Kodėl? Kai kuriuos žaidėjus po metų kitų gali kviesti jau vyrų rinktinė. Du trys krepšininkai gali drąsiai kandidatuoti į nacionalinę komandą. 

Ši žaidėjų karta išsiskiria fiziniais duomenimis ir charakteriu - jie kovotojai. Jie gal ne tokie geri mokyklose, bet viską atperka aikštėje. Buvo akimirkų, kai nesisekė, kai galvojome, kad nebeištempsime, tačiau niekada nenuleidome rankų.

Mūsų laimėjimą skiriu visai Lietuvai, kadangi šita komanda surinkta iš periferijos, iš kaimų. Tai reiškia, kad šie aukso medaliai - visos Lietuvos pergalė."


Visas devynerias rungtynes Vilniuje laimėjusi trenerio Kazio Maksvyčio komanda šeštadienį pusfinalyje stebuklingai išsigelbėjo dvikovos su serbais pabaigoje, palaužusi varžovus 67:66.

Rusai, kurių trenerių štabe dirba specialistas iš Lietuvos Rolandas Radvila, pusfinalio barjerą įveikė gerokai paprasčiau, 73:42 sutriuškinę latvius.

Prieš rungtynes į aikštę atlikti apšilimo įžengusius rusus sausakimša "Siemens" arena pasitiko kurtinančiu švilpimu. Kiek sutrikę Rusijos krepšininkai demonstravo ironiškas šypsenas. Lietuvos atstovus žiūrovai sutiko skanduote "Lietuva, Lietuva!".


 

Iki šių aštuoniolikmečių pirmenybių skirtingų kartų Lietuvos krepšininkai tris sykius lipo ant Europos jaunių čempionatų pakylos. 1994 m. Jono Kazlausko treniruojama komanda, kurioje žaidė Šarūnas Jasikevičius, tapo žemyno čempione. 2006 m. Rūtenio Paulausko diriguojama rinktinė su Martynu Gecevičiumi ir Žygimantu Janavičiumi priešakyje suklupo tik pirmenybių finale. Tokį patį pasiekimą prieš dvejus metus pakartojo ir Vitoldo Masalskio aštuoniolikmečių ekipa, kurioje pirmaisiais smuikais griežė Donatas Motiejūnas ir Augustas Pečiukevičius.

K.Maksvyčio auklėtiniai laimėjo jau tryliktąjį nepriklausomos Lietuvos istorijoje žemyno įvairių amžiaus grupių jaunimo pirmenybių medalių komplektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių