Lietuvos futbolo legendos: Edgaras Jankauskas (karjeros apžvalga)

 

 

Lietuvos futbolas gyvuoja jau 90 metų, bet iki šių dienų Europa galėtų ištarti vos kelių mūsų šalies futbolininkų pavardes. Nors pastaruoju metu Senojo žemyno stadionuose neturime pasaulio pripažintų žvaigždžių, praeityje buvo žmonių, kuriems, vis dėlto, pavyko garsinti Tėvynę.

Prieš mėnesį 38-ąjį gimtadienį atšventęs Edgaras Jankauskas buvo tas žmogus, kuris savo žaidimo stilių puikiai agitavo net aštuoniose valstybėse. Karjerą Vilniaus „Žalgirio“ klube pradėjęs puolėjas pasiekė tai, ko iki šiol nepavyko padaryti nė vienam lietuviui – laimėti UEFA Čempionų lygos trofėjų.

Berniukas iš Vilniaus

E.Jankauskas gimė Vilniuje, todėl nenuostabu, kad futbolo pagrindų išmoko savo gimtajame mieste. Būdamas 16-os metų puolėjas suraitė parašą ant pirmos oficialios sutarties, kurią jaunuoliui pateikė Vilniaus „Žalgiris“. Futbolo klubą „Pamarį“ palikęs futbolininkas galiausiai tapo profesionalu.

Penkis metus sostinėje praleidęs Edgaras sulaukė pasiūlymo iš Rusijos. 1996 metais talentą iš Lietuvos panoro įsigyti Maskvos CSKA klubas, kuris savo tikslą pasiekė. Dar po metų puolėją įsigijo kita rusų sostinės ekipa „Torpedo“.

Puikius rezultatus Rusijoje rodęs lietuvis tapo labiau žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse, o tuo metu labiausiai mūsiškiu susidomėjimą išreiškė Belgijos klubas „Brugge“, kuriame futbolininkas ir tęsė savo karjerą.

Ramus kaip belgas

„Ramus kaip belgas“. Tikriausiai tokiais žodžiais būtų galima apibūdinti tolimesnę E.Jankausko karjerą. Be didesnio diskomforto Belgijoje žaidęs ir įvarčius mušęs lietuvis į naująjį tūkstantmetį (2000-uosius metus) žengė kaip futbolininkas, kurio kaina – 2,3 milijono eurų.

Atėjo diena, kai Lietuva ir jos gyventojai išgirdo: „E.Jankauskas keliasi rungtyniauti į Ispaniją“. Nors 1999 metais Eurolygą laimėjęs Kauno krepšinio klubas „Žalgiris“ nubloškė futbolą į savo šešėlį, buvo žmonių, kuriems lietuvio persikėlimas į vieną stipriausių pasaulio čempionatų – „La Liga“ – liko svarbesnis.

Edgaras pusantrų metų vilkėjo „Real Sociedad“ marškinėlius, o po sezono išvyko rungtyniauti į Portugaliją, kur buvo paskolintas Lisabonos „Benfica“ klubui. Per pusmetį aštuonis įvarčius įmušęs lietuvis atkreipė kitos portugalų komandos „Porto“ dėmesį, kurioje puolėjas pasiekė didžiausias karjeros aukštumas.

Puolėjas karjeros pradžioje žaidė Belgijoje | tdwsport.com nuotr.

Čempionų lygos trofėjus

Tikriausiai daugelis futbolo gerbėjų puikiai žino arba bent jau yra girdėję apie tokius žaidėjus kaip Deco, Nuno Valente, Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho ar Jose Bosingwa. Būtent su šiais garsiais žaidėjais prakaitą treniruotėse liejo ir E.Jankauskas.

Per praleistus metus Portugalijoje Edgarui teko išbandyti jėgas net prieš patį Cristiano Ronaldo, kuris 2002-2003 metų sezone vilkėjo Lisabonos „Sporting“ komandos marškinėlius.

Trenerio Jose Mourinho įsigytas puolėjas 2004 metais pasiekė tai, ko nepavyko pasiekti nė vienam Lietuvos futbolininkui – laimėti Čempionų lygą. „Porto“ ekipa, kovoje dėl aukso, nuo kelio nušlavė net ir grėsmingąjį „Manchester United“, o finale užtikrintu rezultatu 3-0 sutriuškino „Monaco“ vienuolikę.

Lietuvis geriausius metus praleido Portugalijoje | fcporto.pt nuotr.

Po triumfo Čempionų lygos finale „Porto“ paliko ne tik treneris J.Mourinho, bet ir dalis komandos lyderių. Su portugalų ekipa atsisveikino ir lietuvis, kuris nuomos pagrindais išvyko rungtyniauti į Prancūziją. Šioje šalyje Edgaras vilkėjo „Nice“ ekipos marškinėlius.

Deja, bet Prancūzijoje E.Jankausko karjera nesusiklostė sėkmingai, todėl jis pasinaudojo atsiradusia galimybe ir karjerą tęsė Škotijoje, kur du sezonus nuomos pagrindais (priklausė „FBK Kaunui“) žaidė Edinburgo „Hearts“ komandoje. Tuo metu šios dvi ekipos priklausė rusų kilmės Lietuvos verslininkui Vladimirui Romanovui.

Jubiliejinį 30-metį pasiekęs E.Jankauskas pirmąjį sezoną Škotijoje žaidė išties sėkmingai. 2005-2006 metų sezone lietuvio įvartis leido „Hearts“ klubui tapti šalies Supertaurės savininku, o nacionalinėse pirmenybėse užimta antroji pozicija garantavo „širdims“ vietą Čempionų lygos kvalifikacijoje.

Po metų futbolininkas turėjo vargo su traumomis, kurios lietuvį persekiojo vis dažniau. Galiausiai 2007 metais, pasibaigus kontraktui su „ FBK Kaunu“ ir „Hearts“, Edgaras padėjo parašą ant Kipro AEK komandos pateiktos sutarties.

Per praleistą pusmetį Larnakoje mūsų šalies futbolininkas įmušė penkis įvarčius. 2008 metų sausį puolėjas dar kartą grįžo į Portugaliją, bet „Belenenses“ ekipoje lietuviui žaisti nesisekė ir jau po kelių mėnesių jis nutraukė kontraktą su klubu bei tapo laisvuoju agentu.

Lietuvis sėkmę atrado ir Škotijoje | sport.stv.tv nuotr.

Viltis sužibo Škotijoje

Sulaukęs 33-ejų, patyręs futbolininkas persikėlė į Latviją, kur žaidė Rygos „Skonto“ klube. Lietuvos kaimyninėje šalyje rungtyniavęs Edgaras, galiausiai, 2009 metų pradžioje pradėjo svarstyti apie karjeros pabaigą.

Edgaro viltį ir toliau žaisti futbolą atgaivino Jungtinės Amerikos Valstijos ir jų pirmenybėse „Major League Soccer“ rungtyniavusi Masačiusetso valstijos „New England Revolution“ ekipa. Po ne prasto sezono JAV 34 metų lietuviui buvo įteiktas gražiausio metų įvarčio apdovanojimas.

Karjeros pabaigoje Edgaro kelias pasuko už Atlanto | Reuters/Scanpix nuotr.

Karjera rinktinėje

2010 metų rugsėjį E.Jankauskas vėl tapo laisvuoju agentu. Iš Šiaurės Amerikos grįžęs puolėjas nusprendė keletą mėnesių rungtyniauti Rusijos antrame divizione, kur gynė Voronežo „Fakel“ ekipos spalvas. Dešimt rungtynių rusų klube sužaidęs lietuvis galiausiai nusprendė baigti karjerą.

Iki pat šiol E.Jankauskas yra trečias pagal rezultatyvumą Lietuvos futbolo rinktinėje. Nuo 1991 iki 2008 m. per sužaistas 56 rungtynes futbolininkas įmušė dešimt įvarčių. Už puolėją daugiau įvarčių yra įmušę tik Antanas Lingis (12) ir Tomas Danilevičius (19).

Per savo karjerą rinktinėje Edgaras mušė įvarčius į Islandijos, Lichtenšteino, Armėnijos, Izraelio, Belgijos, San Marino, Malio ir Farerų Salų rinktinių vartus.

E.Jankauskas buvo tikras Lietuvos rinktinės lyderis | Reuters/Scanpix nuotr.

Trenerio karjera

E.Jankauskas be darbo ilgai neužsibuvo. Jau 2011 metais jis tapo buvusio Lietuvos futbolo rinktinės trenerio Jose Couceiro asistentu Maskvos „Lokomotiv“ klube, o po pusmečio išvyko stažuotis į Edinburgą (Škotija), kur iki šiol padeda „Hearts“ klubo strategams.

Titulai ir statistika

Futbolininko karjerą baigęs puolėjas turi kuo pasigirti: kolekcijoje yra net 14 apdovanojimų, iš kurių veikiausiai pats įspūdingiausias – Čempionų lygos aukso medalis.

Edgaras taip pat buvo penkis kartus pripažintas geriausiu Lietuvos futbolininku. Šis apdovanojimas lietuviui atiteko 1997, 1998, 2000, 2001 ir 2004 metais.

Edgaras Jankauskas (kairėje) | AP/Scanpix nuotr.

Per savo profesionalo karjerą buvęs „Žalgirio“ narys oficialiose rungtynėse įmušė apie 150 įvarčių. Dar dešimt puolėjas pridėjo Lietuvos nacionalinėje ekipoje.

Taigi, E.Jankauskas buvo tas žmogus, kuriam per savo ilgą karjerą pavyko ne tik susipažinti su dabartiniais futbolo meistrais, bet ir savo pasiekimais garsinti mažą Lietuvos futbolo bendruomenę. Belieka tikėtis, jog ateityje turėsime tokių puikių žaidėjų kaip Edgaras, kuriems taip pat pavyks pasidabinti Čempionų lygos auksu.

Gražiausi E.Jankausko įvarčiai:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių