Lietuvos bokso rinktinė ieško naujų vedlių

Lietuvos nacionalinėje bokso rinktinėje antrą Europos čempionatą iš eilės nebus sunkiausios svorio kategorijos kovotojų.

Birželio 4–13 d. Rusijos sostinėje Maskvoje vyksiančiose 38-osiose Senojo kontinento pirmenybėse rengiasi dalyvauti septyni mūsų šalies odinės pirštinės meistrai, tačiau tarp jų nėra prestižinės – daugiau nei 91 kg – svorio kategorijos atstovų.

Prieš dvejus metus Liverpulyje (Anglija) lietuvių ekipoje taip pat nebuvo šios klasifikacijos ringo galiūnų.

2006-aisiais Plovdive (Bulgarija) jau pirmą kovą pralaimėjo kaunietis Vitas Paliulis, o paskutinį kartą Europos čempionato medalį parvežė vilnietis Jaroslavas Jakšto – jis 2004-aisiais Puloje (Kroatija) užėmė 3-iąją vietą.

„Komanda be supersunkiasvorių – kaip žmogus be vienos rankos“, – teigė portalui Lietuvos vyrų bokso rinktinės vyriausiasis treneris Stanislavas Mižigurskis, susikrimtęs, kad paskutinis mohikanas – Atėnų ir Pekino olimpiadų dalyvis J.Jakšto – irgi kabina pirštines ant vinies.

– Jaroslavas žadėjo nesiskirti su didžiuoju boksu iki Londono žaidynių, tačiau aš tuo beveik jau netikiu, – kalbėjo S.Mižigurskis. – Šiemet jis nedalyvavo pagrindinėse mūsų šalyje rengiamose varžybose – nei nacionaliniame čempionate, nei tarptautiniame Algirdo Šociko turnyre. Boksininkas negali visomis jėgomis ir dideliais krūviais treniruotis, nes jam iškart atsinaujina nugaros skausmai. J.Jakšto dar netarė galutinio žodžio, kad baigia karjerą, bet manau, kad tai – tik laiko klausimas.

– Kas pakeis J.Jakšto?

– Šiuo metu lygiavertės pamainos kol kas nėra. Dviem gerokai jaunesniems kauniečiams – Lietuvos čempionui Pauliui Kasiulevičiui ir vicečempionui Mantui Valavičiui – dar teks išlieti nemažai prakaito, kol jie pasieks Jaroslavo lygį. O vilnietis Marius Sperauskas pradėjo labiau rūpintis mokslais, bet ne sportu.

– Kokia padėtis kitose svorio kategorijose?

– Negaliu tvirtinti, kad dėl jų ateities galvos neskauda, nors rezervas iš jaunių ir jaunimo gretų teikia didelių vilčių, pirmiausia – neseniai pasaulio jaunimo čempionato medalius iškovoję šilutiškiai Evaldas Petrauskas bei marijampolietis Ričardas Kuncaitis, taip pat sparčiai tobulėjantis 2009-ųjų šalies vicečempionas vilnietis Egidijus Tutkus.

– Kaip naujos bokso taisyklės ir vertinimo kriterijai pakeitė tradicinį lietuvių ginklų arsenalą?

– Dabar taškus kaupia akcentuoti smūgiai, todėl įsigali jėgos ir gynybos taktika. Tai slopina bet kurį savitą kovos stilių, technika traukiasi lyg ir į antrą planą. Pažiūrėkime, kokiais rezultatais baigėsi dauguma A.Šociko turnyro pusfinalių ir finalų: 2:0, 3:1, 4:2. Buvo nemažai atvejų, kai net mažieji taškai neišaiškino nugalėtojo – kovotojai pasiekė lygiąsias, todėl prireikė teisėjų balsavimo. Žiūrėti tokį boksą tikriausiai ne man vienam neįdomu.

– Kokių rezultatų tikitės Europos čempionate?

– Rinktinės lyderiu pavadinčiau Kauno olimpietį Egidijų Kavaliauską.  Viliamės, kad į prizines vietas pretenduos ir kauniečiai Daugirdas Šemiotas bei Vitalijus Subačius.

Kandidatai į Europos čempionatą

Svorio kategorija iki 48 kg – Marius Vyšniauskas (Panevėžys), iki 57 kg – Gytis Vaitkus (Klaipėda), iki 60 kg – Aurimas Naudžius (Kaunas), iki 69 kg – Egidijus Kavaliauskas (Kauno rajonas), iki 75 kg – Vladimiras Milevskis (Vilnius), iki 81 kg – Daugirdas Šemiotas (Kaunas), iki 91 kg – Vitalijus Subačius (Kaunas).


Šiame straipsnyje: jakštoKavaliauskasŠemiotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių