Lietuvos aštuoniolikmečiai toliau šluoja varžovus (komentarai)

Antrąjį Europos jaunių krepšinio čempionato etapą Lietuvos rinktinė pradėjo sutriuškindama bendraamžius iš Prancūzijos 104:63.

Žiūrovai Vilniuje išvydo įspūdingą asmeninį Lietuvos ekipos vidurio puolėjo Jono Valančiūno, pelniusio 34 taškus, spektaklį, kurį apribojo tik komandos lyderio jėgas pataupęs treneris Kazys Maksvytis.

Trečią įskaitinę pergalę iškovoję lietuviai tapo vienvaldžiais antrojo etapo E grupės lyderiais, o taškų neturintys prancūzai liko pogrupio dugne. Lietuvos komanda praktiškai užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį.

Rungtynių eiga

Pirmasis kėlinys. Nuo pirmų sekundžių sąlygas aikštėje diktavę lietuviai vos per pustrečios minutės privertė Prancūzijos komandą prašyti pirmos minutės pertraukėlės. Lietuvos komanda išsiveržė į priekį 8:0. Galingu dėjimu Vytenio Čižausko metimą pataisęs Jonas Valančiūnas pelnė jau 6-ąjį tašką, o po dar vieno Edgaro Ulanovo taiklaus metimo lietuviai pirmavo 13:2. Skirtumą aptirpdė du prancūzų tritaškiai - 14:8. Tolimais metimais daugiausia besigelbėjusi Prancūzijos rinktinė neleido oponentams atitrūkti: kėlinį lietuviai laimėjo rezultatu 26:22. J.Valančiūnas surinko 12 tšk.

Antrasis kėlinys. Kėlinio pradžia vėl buvo sėkmingesnė šeimininkams, padidinusiems pranašumą iki 33:22. 14 min. lietuviai pirmavo 41:28, o J.Valančiūnas niekaip nesustojo - jo sąskaitoje buvo jau 24 tšk. Treneriui Kaziui Maksvyčiui leidus vidurio puolėjui kiek atsikvėpti, Lietuvos komandos žaidimas nurimo, tačiau ji ir toliau išlaikė dviženklį skirtumą. Kėliniui artėjant prie pabaigos solo pasirodymą pratęsė į aikštę grįžęs J.Valančiūnas, po tritaškį smeigė V.Čižauskas ir Tautvydas Sabonis, ir Lietuvos rinktinė laimėjo pirmąją mačo dalį 55:38.

Trečiasis kėlinys. Lietuvos ekipa padidino savo pranašumą iki 20 taškų. R.Simanavičiaus tolimas šūvis 27 min. varžovus nubloškė jau 26 tšk. atstumu. Ugnelė prancūzų žaidime kuo toliau, tuo labiau slopo, o varžovus gniuždė estafetę iš J.Valančiūno perėmusio Deivido Pukio metimai. K.Maksvytis išleido į aikštę ir iki šiol čempionate daug progų pasireikšti negavusį Tadą Maželį. Po trečiosios rungtynių atkarpos lietuviai pirmavo 74:53.

Ketvirtasis kėlinys. Prancūzijos komandos pastangos bent kiek sumažinti skirtumą vaisių nenešė. Lietuviai vis užklupdavo varžovų gynybą greitomis atakomis, taškus vėl rinko po ilgesnės pertraukos nuo atsarginių suolelio pakeltas J.Valančiūnas. 35 min. Lietuvos aštuoniolikmečiai pirmavo 86:58. Du D.Pukio tritaškiai iš eilės galutinai palaidojo oponentus. Žiūrovų džiaugsmui, šimtąjį komandos tašką pelnė V.Čižauskas, o lietuviai prancūzus sumindė nepadoriu rezultatu 104:63.

Rungtynių statistika

Lietuva - Prancūzija 104:63 (26:22, 29:16, 19:15, 30:10).

Lietuva: J.Valančiūnas (14/16 dvitaškių, 13 atk. kam.) 34, D.Pukis 20, D.Redikas ir E.Ulanovas - po 11, T.Sabonis 7, V.Čižauskas (9 rez. perd.) 6, Ž.Skučas ir R.Jakštas - po 5, R.Simanavičius 3, T.Maželis 2.

Prancūzija: L.Diacono 13, H.Invernizzi 12, H.Naurais 9.

Komentarai

Jonas Valančiūnas (Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas): "Rungtynės buvo geros, žaidimas klojosi tikrai gerai. Nesitikėjau asmeniškai labai gerai sužaisti, norėjau tik pergalės. Nenoriu gilintis, kiek taškų galėjau pelnyti, jei treneriai manęs būtų netaupę, svarbiausias skaičius - tas 41 taškas, kuriuo laimėjome rungtynes. Gerai, kad treneris leido pailsėti. Šioks toks nuovargis jaučiasi, bet rytdienai jėgų dar yra. Stengsimės neatsipalaiduoti, prieš kiekvienas rungtynes susikaupsime maksimaliai."

Kazys Maksvytis (Lietuvos rinktinės strategas): "Kaip ir tikėjomės, mūsų žaidimas antrajame etape įsibėgėjo. Jei anksčiau bijojome, kad tas progresas - per lėtas, dabar jau baiminamės, kad jis nebūtų per didelis. Bet tikimės, kad viskas bus gerai, ir mūsų žaidimas išliks toks iki paskutiniųjų rungtynių. Šiandien komanda jau tikrai žaidė čempioniškai. Klaidų skaičius sumažėjo, greitas puolimas buvo neblogas. Šiandien
latvių žaidimas šiek tiek stabtelėjo, o mūsų - kiek pagerėjo. Todėl tikimės, kad įveiksime ir latvių bei ispanų barjerą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių