Lietuvius patraukė multisporto varžybos

Dviese bėgti, važiuoti dviračiu, irkluoti, orientuotis pagal žemėlapį ir ieškoti pažymėtų punktų, atlikti įvairias užduotis – keletą rungčių jungiantys vadinamojo multisporto renginiai sparčiai populiarėja Lietuvoje.

Auga kartu su fizinio aktyvumo populiarumu

Nors komandinės multisporto varžybos buvo pradėtos rengti daugiau nei prieš dešimtmetį ir, dėl pakankamai ilgų ir sudėtingų trasų, gausiu dalyvavimu nepasižymėdavo. Pakeitus jų koncepciją ir padidinus trasų įvairovę, papildžius juos nuotykių bei įdomių užduočių elementais, multisporto renginiai tapo populiaresniais.

Šįmet gegužės 17-19 dieną Anykščių apylinkėse jau trečią kartą rengiamos nuotykių lenktynės „Nykštietiškas triatlonas“ tikisi pritraukti apie 400 dalyvių – tai būtų du kartus daugiau nei prieš 2 metus, kai šios lenktynės vyko pirmą kartą. O po poros savaičių, birželio pirmąją Vilniuje penktąjį kartą vyksiančiame „Vilnius Challenge“ planuojama, kad dalyvaus virš 1000 aktyvaus laisvalaikio mėgėjų – tai 4 kartus daugiau nei buvo 2009 metais.

Tokį dalyvių gretų augimą organizatoriai sieja su augančiu aktyvumo  populiarėjimu apskritai.  Nors šylantis oras ir įsibėgėjantis pavasaris į lauką pasportuoti išginė būrius žmonių, bėgiojančių miesto šaligatviais, parkuose bei besivažinėjančių dviračiais netrūko net ir atšiaurią žiemą.

„Po truputį vyksta tai, ko jau seniai laukiau – lietuviai tampa aktyvesniais. Jie pasirenka ne tik būti sporto renginių žiūrovais, bet ir dalyviais. Dėl to jie tampa sveikesni, darbingesni ir laimingesni“, – aiškino „Vilnius Challenge“ vienas įkūrėjų V.Benetis.

Patraukia dinamiškumu

Anot M.Rindzevičiaus, sėkminga yra ir nauja renginių formulė, pritraukianti masinę, mažiau sportuojančią auditoriją. Jį patį multisportas sužavėjo tuo, kad čia yra kelios disciplinos, nėra monotonijos, galima praleisti laiką gamtoje turiningai ir aktyviau judant. Anot jo, ir nesportuojantys žmonės vis labiau plaukioja baidarėmis, važinėjasi dviračiais, keliauja, apžiūrinėja turistinius objektus, įdomias vietas.

„Būtent tuo mes ir pasirūpinome: sujungėme visiems įprastas sportines veiklas į vientisą renginį, parengėme žemėlapį, kuriuo vadovaudamiesi, plaukdami, važiuodami dviračiu ar pėsčiomis dalyviai aplankys pažymėtas vietas ir patirs daug smagių nuotykių“, – dėstė nuotykių lenktynių „Nykštietiškas triatlonas“ iniciatorius M.Rindzevičius.

Nepaskutinėje vietoje yra ir varžybinis renginių stilius – tai patraukia pasirungti mėgstančius, azartiškus žmones. Dalyvių gretose dažnai galima išvysti ir visuomenėje žinomų veidų. Vis tik į trasą išbėgusiems dalyviams dažnai tenka pripažinti, kad pagrindinis jų varžovas yra jie patys: jų nusiteikimas, ryžtas.

„Tai yra komandinis sportas, kas lemia didelę dalį jo traukos ir žavesio“ , – priduria V.Benetis.

Naujovės ir siurprizai

Nors tiek „Nykštietiškas triatlonas“, tiek „Vilnius Challenge“ yra multisporto renginiai, jie yra gana skirtingi. „Nykštietiškas triatlonas“ yra labiau sportinio turizmo, aktyvaus laisvalaikio gamtoje renginys, be to, trunkantis kelias dienas – dalyviai ir jų palaikymo komandos čia paprastai atvyksta visam savaitgaliui, apsistoja visi vienoje vietoje, bendrauja.

„Vilnius Challenge“ yra intensyvesnis, vienos dienos sportinis miesto renginys, kurio metu dalyviai atranda ne tik urbanistinį peizažą, bet ir tokių gamtos kampelių visai netoli centro, apie kuriuos neretai mažai kas nutuokia.

Nepaisant to, kad abu renginiai kaskart vyksta toje pačioje vietovėje, rengėjai stengiasi keisti trasas taip, kad nuolatiniai dalyviai nemintų kasmet tų pačių takų, ir vis papildo naujovėmis: naujomis rungtimis ir užduotimis.

Kadangi varžybų pagrindas – orientavimasis su žemėlapiu, organizatoriai iki varžybų informacijos apie trasas pateikia gana šykščiai – tik pagrindines žinias. Konkrečios užduotys, maršrutas ir punktai lieka paslaptyje iki pat tos akimirkos, kai likus kelioms minutėms prieš startą, varžybų dalyviams išdalinami žemėlapiai. Todėl kaip vieną iš tokių lenktynių aspektų galima drąsiai įvardinti ir siurprizus.

„Vilnius Challenge“, tiesa, prieš varžybas šiek tiek labiau praskleidžia paslapties šydą – pateikia bendras schemas, pagal kurias dažniau dalyvaujantys sportininkai mėgina suplanuoti ir savo varžybų taktiką, pavyzdžiui, kur palikti užkandžius, gėrimą ar pakaitinius rūbus, kad jų nereikėtų tąsytis ant nugaros visą kelią.

Skirta įvairaus pajėgumo dalyviams

Varžybų rengėjai pabrėžia masiškumą, todėl suplanuoja daug įvairaus ilgio ir sudėtingumo trasų. Paprastai visi dalyviai yra skiriami į dvi pagrindines grupes – sportininkų ir mėgėjų. Pastarųjų laukia trumpesnės trasos, kurias greičiausieji įveikia per 4-5 valandas.

Tuo tarpu sportininkams pasiūlomos trasos, kuriose ir greičiausiems tenka gerokai paprakaituoti, kad įtilptų į 8 valandų terminą. Čia jau varžosi nuolat sportuojantys dalyviai. Kiekviena šioms grupėms skirta trasa dar paprastai pritaikoma vyrų, moterų ir mišrioms komandoms.

„Vilnius Challenge“ šįmet žada pasiūlyti dar vieną trasą, skirtą pradedantiesiems, kurioje galės startuoti kad ir varžybų dieną aktyviau judėti nusprendę žmonės – dalyviai čia turėtų užtrukti 1-2 valandas. Su „HNIT-Baltic“ ir „Labas“ nuotykių parko pagalba „Vilnius Challenge“ įrengs ir trasą žiūrovams.

Tuo tarpu „Nykštietiškas triatlonas“ ruošia ir atskiras dviračių, baidarių trasas, paįvairintas užduotimis, aplankytinais punktais.

Be įprasto fizinio pasirengimo, reikia mokėti orientuotis su žemėlapiu trasoje, o taip pat – susirasti tinkamą porininką ar porininkę, kuris būtų panašaus sportinio lygio, pasirinkti pasiruošimą atitinkančią trasą ir sutarti dėl komandos tikslų – varžytis dėl vietos, pabaigti trasą ar tiesiog gerai praleisti laiką.

Šie trys dalykai leis renginyje patirti tai, kas geriausia – gerą nuotaiką, malonius įspūdžius ir pergalės jausmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sportą valdo dėsniai

Sportą  valdo  dėsniai portretas
Multisporto idėja yra geras sumanimas, nes esant dabartinėms žinioms apie sporto dėsnius, kurie vieningais pasauliniais vertinimo masteliais gali įvertinti bet kokį objektyviai pamatuojamą sporto rezultatą, pasiektą tiek mėgėjo, tiek meistro, tiek pasaulio rekordininko. Pakanka pagal dėsnių formules paskaičiuoti bet kurius sporto šakos pasirinktos rungties energetinį kodą ir pagal pasiektą rezultatą nustatyti sportinio meistriškumo rangą. Sudėjus kelių pasirinktų rungčių rangus ir išvedus vidurkį galima nustatyti geriausįjį ar geriausius. Dar reikia pastebėti, kad kelios komandos gali pasirinkti skirtingas rungtis, bet jų sportinio meistriškumo rangas atitiks jų fizinį pajėgumą ir bus matuojamas vieningu pasauliniu masteliu, nes vertinimas vyktų pagal objektyvius sporto dėsnius, atitinkančius žmogaus organizmo galimybes.Per pastaruosius du šimtus metų tiek sukaupta informacijos apie žmogaus sportinius pasiekimus, kad nematyti juose veikiančių dėsningumų gali tik žmonės ..........sportu. Atrodo, kad per daug pasakyta, baigiu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių