Lietuvių antausis išvertė ispanus iš koto (papildyta)

Pasaulio ir Europos čempionų titulai nepadėjo ispanams atlaikyti ambicingos Lietuvos rinktinės pykčio: saldus kerštas 76:73.

Šešis kartus oficialiose varžybose nuo Ispanijos krepšininkų kentėjusi Lietuvos rinktinė pagaliau mėgaujasi pergalės skoniu. Paskutinėmis mačo sekundėmis ispanai krito po Kęstučio Kemzūros komandos, atsispyrusios nuo bedugnės ketvirtajame kėlinyje, kojomis.

Įveikusi Ispaniją, Lietuva toliau pirmauja Pasaulio čempionato D grupėje kartu su Prancūzija.

Starto penketai. Lietuva: M.Kalnietis, M.Gecevičius, S.Jasaitis, L.Kleiza, R.Javtokas.

Ispanija: R.Rubio, J.C.Navarro, R.Fernandezas, J.Garbajosa, M.Gasolis.

Pirmasis kėlinys. L.Kleiza laimėjo ginčo kamuolį prieš M.Gasolį, tačiau surengti pirmosios atakos lietuviams nepavyko. Pro šalį šovė ir R.Fernandezas, bet kitoje aikštės pusėje M.Gasolis blokavo R.Javtoko metimą. Antrą kartą laimę mėginęs R.Fernandezas išvedė savo komandą į priekį. Sužaidus beveik 3 min. pirmuosius Lietuvos komandos taškus pelnė S.Jasaitis - 2:2. Abiems varžovams stigo tikslumo atakoje, tačiau ispanai kelissyk grubiai suklydo gindamiesi, ir kamuolį į krepšį iš viršaus įkrovė R.Javtokas bei M.Kalnietis. Ispanija atsakė J.C.Navarro metimais - 6:6. R.Javtokas pataikė vieną baudos metimą iš dviejų ir sėdo ant suolo - vidurio puolėją pakeitė T.Klimavičius. Tuo tarpu įsibėgėjo J.Garbajosa - du snaiperiškais gabumais pasižyminčio aukštaūgio tritaškiai leido ispanams pirmauti 12:9. Tolimą metimą pridėjo ir po keitimo pasirodęs R.Lopezas, o lietuvių bandymai nuo trijų taškų linijos skriejo pro šalį. Po laisvo palikto M.Gasolio dėjimo ispanai buvo priekyje jau 19:11, ir treneriui Kęstučiui Kemzūrai teko griebtis minutės pertraukėlės. Tačiau tai nepakeitė žaidimo tendencijų - lietuviai kėlinį pralaimėjo 11:22.

Antrasis kėlinys. Po pertraukėlės aikštėje pasirodė R.Javtokas ir P.Jankūnas, bet niekas nepajėgė du sėkmingus reidus iš eilės atlikusio A.Mumbru. Po T.Delininkaičio metimo iš vidutinio nuotolio lietuviai atsiliko 13:26. Pagaliau snaiperių sąskaitą atidarė S.Jasaitis, Lietuvos komanda apsigynė, o S.Scariola nusprendė sukviesti auklėtinius minutės pasitarimui. Po jo dar vieną tritaškį smeigė M.Pocius - 19:26. Ispanų atakos įsismarkavo, tačiau taškus rinkti pradėjo ir Lietuvos rinktinė, kuriai pagaliau atsirišo krepšys metant iš tolimų distancijų. L.Kleizos vedami lietuviai buvo priartėję prie oponentų iki 5 tšk., o po lygaus antrojo kėlinio švieslentėje degė skaičiai 35:43.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. Lietuva: L.Kleiza 11, S.Jasaitis 5, T.Delininkaitis 4.

Ispanija: J.C.Navarro ir M.Gasolis - po 9, J.Garbajosa 8.

Trečiasis kėlinys. Abi ekipos antrąją mačo dalį pradėjo tais pačiais penketais kaip ir rungtynių pradžioje. Savo metimo ir toliau nerado M.Gecevičius - aikštės krašte visiškai laisvo palikto gynėjo mestą kamuolį "išspjovė" lankas. Tuo tarpu galingai įsibėgėjusio R.Fernandezo dėjimas padidino ispanų persvarą iki 47:38. Nors lietuviai surasdavo kelių link varžovų krepšio, sustabdyti greitą Ispanijos puolimą kol kas buvo pernelyg sunku. 25 min. Lietuvos rinktinė atsiliko 41:54. Laisvas likęs J.C.Navarro pelnė tris taškus, R.Javtokas nepataikė iš po krepšio, dar kartą Lietuvos komandos priekinės linijos pasipriešinimą įveikė M.Gasolis, ir ispanai šovė tolyn - 43:61. K.Kemzūra mėgino gelbėtis minutės pertraukėle. Ji kiek stabilizavo situaciją aikštėje. Baudų metimais M.Kalnietis, J.Mačiulis ir pirmą kartą čempionate ant parketo žengęs M.Andriuškevičius sumažino deficitą iki 48:61. Permainingame trečiajame ketvirtyje ispanai dar kiek padidino atotrūkį - 53:64.

Ketvirtasis kėlinys. Sėkmingai apsigynęs prieš F.Reyesą, L.Kleiza pats pelnė taškus, dar vieną dvitaškį pridėjo J.Mačiulis - 57:64. Netrukus tas pats puolėjas atsidūrė kamuolį iš oponentų perėmusių lietuvių atakos smaigalyje ir pakėlė žiūrovus iš savo vietų triuškinančiu dėjimu. Dar po kelių akimirkų J.Mačiulis ramiu veidu pakartojo lygiai tą patį - 61:64. Lietuvos komanda tiesiog užšaldė ispanų atakas - pastarieji beveik pusę kėlinio negalėjo pelnyti taškų. Tuo tarpu dar vieną perimtą kamuolį dvitaškiu pavertė M.Pocius. Aidint kurtinančiam švilpimui M.Gasolis realizavo baudų metimus - 63:66. Bet čia pat varžovų krepšio tinklelį perpjovė M.Pocius - lygu! Likus 5 minutėms iki pagrindinio laiko pabaigos, rungtynės prasidėjo iš naujo. Ispanai surengė sėkmingą antpuolį, o lietuviams teisėjai užfiksavo žingsnius. Vis tik M.Pocius skraidė ir toliau - po jo reido rezultatas tapo 68:69. Teisėjai, motyvuodami žingsniais, nutraukė dar vieną Lietuvos ataką. Nepaisant to, K.Kemzūros auklėtiniai toliau mynė čempionams ant kulnų - M.Kalniečio tritaškis išlygino santykį. Likus pusantros minutės rezultatas buvo 71:71. Lietuviai apsigynė, o L.Kleiza paliko ispanus stovinčius ir besidairančius vienas į kitą - Lietuva priekyje! M.Gasolis stojo prie baudų metimas jausdamasis lyg žaistų ūžiančiame avilyje ir nepataikė nei vieno metimo. M.Pocius atkovojo kamuolį, ispanai ėmė stabdyti varžovus pražangomis. Gynėjas taip pat įmetė tik vieną baudą - 74:71. Baudų karuselę tęsė J.C.Navarro, kuris neklydo. Likus 6 sek. Ispanijos komanda dar kartą sustabdė lietuvius pražangomis - L.Kleiza buvo tikslus. Paskutinė ispanų ataka nepasiekė tikslo, ir Izmire prasidėjo lietuviška fiesta - svajonių pergalė 76:73!

Rezultatyviausi žaidėjai. Lietuva: L.Kleiza 17 (8 atk. kam.), M.Pocius ir J.Mačiulis (4 per. kam.) - po 13, M.Kalnietis (5 rez. perd.) 12, S.Jasaitis 5, R.Javtokas (8 atk. kam.) ir T.Delininkaitis - po 4, M.Andriuškevičius ir P.Jankūnas - po 3 (R.Seibutis).

Ispanija: J.C.Navarro ir M.Gasolis (8 atk. kam., 4 blokai) - po 18, R.Fernandezas 13 (9 atk. kam.), J.Garbajosa 11, A.Mumbru 4, S.Llulas, R.Lopezas ir R.Rubio - po 3.

Komandų rodikliai. (Lietuva ir Ispanija) Dvitaškiai – 20/42 (48 proc.) ir 17/35 (49), tritaškiai – 7/22 (32) ir 8/22 (36), baudos – 15/22 (68) ir 15/23 (65), atkovota kamuolių - 40 ir 31, perimta - 8 ir 7, rezultatyvūs perdavimai – 10 ir 13, klaidų - 11 ir 13.


Padėtis. Lietuviai D grupėje iki šiol įveikė Kanadą ir Naująją Zelandiją, o pasaulio ir Europos čempionai kapituliavo prieš prancūzus bei pranoko zelandus.

Akistatos. Oficialiose varžybose Lietuvos ir Ispanijos keliai buvo susikirtę septynis kartus. Lietuviai šventė vienintelę pergalę, atnešusią jiems Europos čempionų laurus - 2003 m. pirmenybių finale trenerio Antano Sireikos komanda palaužė varžovus 93:84. Nei vienas dabartinės rinktinės krepšininkas nemena šio mačo, tuo tarpu Ispanijos ekipoje tokių žaidėjų yra trys: Juanas Carlosas Navarro, Jorge Garbajosa ir Felipe Reyesas.

Pasirengimas. Per pasiruošimo čempionatui Turkijoje ciklą ispanai iškovojo 8 pergales ir patyrė vienintelę nesėkmę, po atkaklios kovos nusileidę amerikiečiams. Du kartus trenerio Sergio Scariolos auklėtinių jėgą patyrė ir Lietuvos komanda.

Būgnai. Pirmenybių organizatoriai antradienį atšaukė kontroversišką draudimą įsinešti į "Halkapinar" areną būgnus, todėl aktyviausia Lietuvos sirgalių grupė tribūnose vėl griaudėjo įprastu dundesiu.

Arbitrai. Mačui teisėjavo arbitrai Luigis Lamonica (Italija), Anthony'is Jordanas (JAV) ir Milivoje Jovčičius (Serbija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių