Lietuviai savi sporto žvaigždžių kalvėje JAV

Rimvydas ir Lukas Mugevičiai pastaruoju metu kasdien iš arti mato sporto pasaulio žvaigždes, nes Amerikoje treniruojasi ten, kur ir garsenybės.

Vilniaus teniso akademijos sportininkas Lukas Mugevičius ir sūnų treniruojantis Rimvydas Mugevičius jau kelias savaites lieja prakaitą garsiojoje Nicko Bollettieri teniso akademijoje Floridos valstijos miestelyje Bradentone. Būtent čia sėkmės pamatus pasiklojo ne tik geriausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis,  bet ir Marija Šarapova, Jannifer Capriati, Ana Kurnikova, Jelena Jankovič Andre Agassi, Borisas Beckeris, Pete‘as Samprasas ir dar ne viena dešimtis pasaulinio lygio žvaigždžių.

N. Bollettieri teniso akademija – dalis IMG akademijos, kurioje treniruojasi įvairių sporto šakų ryškiausi talentai ir jau ne vieną skambią pergalę pasiekę sportininkai. Kasmet pratybose dalyvauja apie 12 tūkst. atletų iš maždaug 80 šalių.

„Remigijus Balžekas ir Ričardas Berankis padėjo mums patekti į pačią akademijos virtuvę, įsisukome į jos žaidėjų ratą, nes Lietuvoje treniruočių partneriai vis tie patys, trūksta įvairovės“, - džiaugėsi R. Mugevičius.

Gruodžio 7 d. 17-ąjį gimtadienį švęsiantis L. Mugevičius už Atlanto nuvyko ne tik treniruotis – pirmadienį Bradentone prasideda vienas labiausiai prestižinių pasaulyje jaunių turnyrų – Eddie Herro čempionatas.

Nors prieš kelionę į JAV Mugevičiai manė, kad Lukui reikės dalyvauti atrankos varžybose, Lietuvos rinktinės tenisininkas iškart pateko į pagrindinį turnyrą. Lietuvis pasaulio jaunių (iki 18 metų) reitinge užima 157-ąją vietą. 158-oje pozicijoje esantis Tailando atstovas jau turėjo žaisti atrankos mačus.

Po Eddie Herro turnyro L. Mugevičiaus laukia dar vienas sunkus išbandymas – taip pat Floridos valstijoje Ford Loderdeile vyksiančios varžybos „Orange Bowl“, vadinamos pasaulio jaunių čempionatu.

Iš lietuvių savo amžiaus grupėse „Orange Bowl“ yra triumfavę tik R. Berankis (2004 ir 2007) ir Iveta Dapkutė (2007).

- Kiek laiko jau esate Amerikoje?, - paklausėme R. Mugevičiaus.
- Atvykome likus dešimčiai dienų iki Eddie Herro turnyro atrankos, kad spėtume aklimatizuotis, priprasti prie karščio, nes negalvojome, jog iškart pateksime į pagrindines varžybas.
Anksčiau, taupydami pinigus, atskrisdavome savaite anksčiau. Ir tų kelių dienelių vis pritrūkdavo apsiprasti  galvai ir kūnui. Kai mažai laiko, skubi. Štai, pernai jau trečia dieną Lukas patyrė traumą ir išvis negalėjo žaisti.

- Kokia kasdienė jūsų dienotvarkė JAV?
- Rytinė treniruotė, dar prieš ją - pakankamai aktyvūs fizinio pasirengimo pratimai, apšilimas trunka beveik valandą, pietūs, neilgas poilsis, po to vėl pusantros – dvi valandos žaidimo, tada – vėl poilsis. Lietuvoje neturime galimybių tiek laiko treniruotis.

- Įsikūrėte pačioje akademijoje?
- Ne. Išsinuomojome butą maždaug už 40 kilometrų nuo akademijos.
Bradentone vyks Eddie Herro turnyras. O „Orange Bowl“ – kitoje Floridos pusėje, Fort Loderdeile. Anksčiau šios varžybos vyko Ki Biskeine. Bet dabar nutarta pakeisti „Orange Bowl“ turnyro dangą – žaisime ant grunto.


- Ar į šiuos turnyrus atvyko ir daugiau lietuvių?
- Šiemet, atrodo, būsime tik dviese. Tikriausiai tai lėmė finansinės priežastys. Pernai buvo didžiulė kompanija. Turnyrai labai aukšto lygio, tad viskas gali baigtis sužaidus vos po vieną mačą. Bet esmė ne pačiuose turnyruose. Svarbiausia – pasirengimas, treniruotės.

- Kelintą kartą atvažiuojate į Ameriką tobulintis?
- Luką čia vežuosi nuo tada, kai jam buvo 11 metų. O gruodžio 7 dieną jam sukaks 17.

- Tai jau viskas gerai pažįstama?
- Taip, juk pats miestelis tai čia nedidukas. Tik akademija pasaulinio lygio. Čia treniruojasi ne vien tenisininkai. Pasaulinės klasės krepšininkai vaikšto, yra lengvosios atletikos, amerikietiško futbolo žvaigždžių. Smagu būti tarp elito.

- Ar akademijoje dažnai girdite minimus R. Balžeką ir R.Berankį?
- Juos čia žino visi. Nes jei ne jie, mūsų čia niekas nebūtų priėmę. Ričardo agentas, vos tik gavęs Remigijaus prašymą mums pagelbėti, iškart suteikė visas galimybes treniruotis. Jaučiamės čia kaip savi.
Žinoma, ilgiau čia treniruotis būtų labai brangu. Per daug nesigilinau, nes sumos tūkstantinės, o aš neturiu tokių pinigų. Nemažai kainuoja ir šios kelios savaitės.
Tiesa, valgyti dažniausia gaminamės patys, tai kainos parduotuvėse niekuo nesiskiria nuo lietuviškų.  
Nuomojamės automobilį, nes be mašinos čia – neįmanoma. Bet nuomos kaina - normali, su draudimu mokame apie 35 dolerius per parą, benzinas – pigus.
Čia atstumai – dideli. Ne tik su automobiliu. Pereiti nuo vieno akademijos galo iki kito trunka apie pusvalandį.

- Kokius tikslus keliate Lukui kitiems metams?
- Lukas gimęs gruodį. Todėl niekada nežaidžia su savo bendraamžiais, tik su vyresniais. Tad niekada nekeliu jam tikslo patekti tarp lyderių savo amžiaus reitinge. Nes pietiečiai tokių metų jau barzdomis apžėlę, kūno sudėjimas irgi skiriasi. Jie daug greičiau bręsta. Nepaisant to, Lukui tikrai neblogai sekasi. Tikiuosi, kad kitais metais jis žais visų „Grand Slam“ serijos jaunių turnyrų atrankos varžybose. O gal, jei palankiai susiklostys aplinkybės, iškart pateks ir į pagrindinį turnyrą.
Labai gerai pabūti toje virtuvėje, pajusti atmosferą. Tai Lukas kitais metais žais jaunių iki 18 metų turnyruose ir dalyvaus netoli Lietuvos vyksiančiose suaugusiųjų varžybose.


Šiame straipsnyje: Lukas Mugevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Morontija

Morontija portretas
tik ten ir galima legaliai gauti tikro dopingo, kuri visi tenisininkai naudoja...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių