Latvių ir lenkų krepšinio sirgaliai turi dėkoti lietuviams

Žinia, kad kitų metų Europos vyrų krepšinio čempionate Lietuvoje žais ne 16, o 24 komandos, trenkė kaip perkūnas iš giedro dangaus. Tačiau Lietuvos krepšinio federacija (LKF), iniciavusi tokius kardinalius pokyčius, turi tam argumentų.

Sprendimas – dėl kaimynų

Jau skelbėme, kad Stambule vykusiame jungtiniame FIBA-Europos valdybos ir vykdomojo komiteto posėdyje buvo patenkintas LKF prašymas 2011 metų Europos čempionate dalyvaujančių komandų skaičių padidinti iki 24.

Šiuo metu Stambule esantis LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas neabejojo, kad tai – protingas sprendimas, kuris padės užpildyti Lietuvos arenas.

„Nuo 2013 metų vis tiek būtų įsigaliojusi nauja sistema, kai Europos čempionate varžosi 24, o ne 16 rinktinių. Mūsų iniciatyva ji pradės veikti anksčiau. Laukėme atrankos varžybų pabaigos ir kai pamatėme, kad mūsų artimiausi kaimynai, kurie galėtų nupirkti keletą tūkstančių bilietų į Lietuvoje vyksiantį Europos čempionatą, nepateko į jį, pradėjome galvoti, ką daryti, - dėstė M.Balčiūnas. – Sulaukėme kitų federacijų palaikymo ir nutarėme teikti pasiūlymą, kad būtų padidintas komandų skaičius. Po trijų valandų diskusijos mūsų prašymas buvo patvirtintas. Visi nutarė, kad tai – krepšinio labui.“

Taip netikėtai šansą gavusios komandos Europos čempionate Lietuvoje žais su tam tikromis išlygomis: jos pačios privalės apmokėti visas gyvenimo išlaidas, keliones ir jeigu nebus aukščiausios kategorijos, jos turės gyventi trijų žvaigždučių viešbutyje.

Papildomų išlaidų nebus

M.Balčiūnas patvirtino, kad LKF dėl padidinto komandų skaičiaus neturės jokių papildomų išlaidų. O valstybė iš to tik išloš ir turės finansinės naudos – papildomo uždarbio gaus viešbučiai, restoranai, miestų biudžetai, o svarbiausia – į čempionatą turėtų atvykti keli tūkstančiai latvių ir lenkų sirgalių.

LKF generalinis sekretorius taip pat tvirtino, kad nebus ir viešbučių problemos.

„Tikrai papildomų vietų viešbučiuose turės Klaipėda, Šiauliai, Alytaus grupės komandos galės gyventi Birštone ir, jei reikės, Druskininkuose. Panevėžys savo antrajame viešbutyje taip pat galės priimti dvi papildomas komandas. Šiame mieste reikės surasti tik vietų FIBA-Europos atstovams“, - aiškino M.Balčiūnas.

Čempionatas prasidės anksčiau

LKF informavo, kad papildomus kelialapius į Europos čempionatą iškovos devynios iš dešimties šią vasarą atrankos varžybose kelio į Lietuvą neprasiskynusių rinktinių. Septyni kvietimai komandoms atiteks pagal sportinius rezultatus, o dar trys rinktinės dėl dviejų kelialapių kovos 2011-ųjų rugpjūtį.

Papildomi kelialapiai į Lietuvoje vyksiančias pirmenybes atiteko Italijos, Latvijos, Ukrainos, Bosnijos ir Hercegovinos, Gruzijos, Bulgarijos ir Lenkijos rinktinėms. Atrankos varžybų grupėse paskutiniąsias vietas užėmusios Suomijos, Vengrijos ir Portugalijos rinktinės prieš Europos čempionatą dėl likusių dviejų kelialapių kausis papildomame atrankos turnyre.

Dėl didesnio komandų skaičiaus Europos čempionatas prasidės trimis dienomis anksčiau nei buvo numatyta. Keturiose grupėse kovos po šešias komandas, o į antrąjį etapą pateks po tris stipriausias kiekvienos grupės rinktines. Pagal ankstesnę sistemą po grupės varžybų namo važiuodavo paskutinę vietą grupėje užėmusi komanda, o dabar važiuos trys.

Tolimesnis Europos čempionato formatas lieka nepakitęs – antrajame varžybų etape bus sudarytos dvi naujos grupės po šešias komandas, į ketvirtfinalius iškops po keturias kiekvienos grupės rinktines.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių