L. Kvedaravičius: sąmokslo teoriją palikime jos kūrėjams (apžvalga)

Vilniaus „Lietuvos ryto“ gerbėjai jau turbūt pamiršo, kada galėjo džiaugtis pergalę prieš savo amžiną varžovą Kauno „Žalgirį“. Norime priminti – tai buvo 2011 metų balandžio 9 dieną.

Tuomet Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijoje sostinės krepšininkai namuose 81:70 įveikė kauniečius ir atstatė pusiausvyrą – 1:1. Kas buvo toliau? Tai, ką „Lietuvos ryto“ gerbėjai norėtų pamiršti – 10 iš eilės „Žalgirio“ pergalių oficialiose rungtynėse. Reikia pabrėžti oficialiose, nes Supertaurės susitikimą Kaune Joano Plazos auklėtiniai laimėjo, o atsakomoji dvikova pasibaigė lygiosiomis.

Portalo Krepsinis.net kalbintas krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius tokią ilgą „Žalgirio“ pergalių seriją aiškina pajėgia sudėtimi.

„Žalgiris“ per tuos metus turėjo labai pajėgias sudėtis. Šiais metais sudėtis taip pat pajėgi. Gaila, kad šiais metais abi komandos mažai kartų susitinka tarpusavyje. Visos tos pergalės byloja apie tai, jog Kauno klubas pastaraisiais metais tiesiog buvo stipresnis už „Lietuvos rytą“, – teigė L.Kvedaravičius.

Mačo reikšmė – sąmokslo teorijos veidrodyje

Šeštadienio LKL grandų akistata bus savotiškai svarbi abiems komandoms. Jeigu „Žalgiris“ gali jaustis komfortabiliai, nes turi 11 taškų atsargą, tai „Lietuvos rytui“ reikia būtinai laimėti, kad pakilti bent jau iki antrosios vietos.

„Žalgiris“ savo stovykloje turės spręsti dilemą – žaisti visa jėga ir mėginti laimėti, taip pasmerkiant LKL grandus dvikovai pusfinalyje, ar žaisti jaunimu ir pralaimėti iki 11 taškų. Tokiu atveju būtų ir avis sveika ir vilkas sotus – žiūrovai veikiausiai finale išvystų „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kovą, o ne vienos iš šių ekipų ir „Prienų“ arba Klaipėdos „Neptūno“.

Galimas sąmokslo teorijas atmeta tiek „Lietuvos ryto“ vyriausiasis treneris Dirkas Bauermannas, tiek „Žalgirio“ strategas Joanas Plaza. Abiejų trenerių mintyse – tik pergalė.

„Mes varžovų nesirenkame, kiekvieną kartą į aikštę einame laimėti“, – savo poziciją minėtu klausimu išsakė ir Paulius Motiejūnas.

L.Kvedaravičius įsitikinęs, kad negali būti net kalbų apie tyčinį pralaimėjimą, mat „Žalgiris“ niekada neapgaudinėja savo sirgalių ir kovos iš visų jėgų dėl pergalės.

„Sąmokslo teorija reikia palikti jų kūrėjams. Reikia turėti omenyje, kad „Žalgiris“ žaidžia savoje arenoje ir niekada savų žiūrovų neapgaudinėja. Komanda, kuri myli savo sirgalius, negali leisti prabangos jų apgauti. Juolab, jog aistruoliai perka bilietus ir tikisi savo komandos visų jėgų atidavimo. Aš linkęs netikėti sąmokslo teorija. Tikėsimės gražios kovos ir laimėti gali bet kuri ekipa. Sakyti, kad „Žalgiris“ pralaimės tyčia, jog ateityje turėtų kažkokią finansinę naudą, neverta“, – dėstė pašnekovas.

Panašu, kad sąmokslo teorija netiki ir lažybų bendrovėje „TonyBet“ savo statymus atlikę tautiečiai. Pasak bendrovės atstovų, lyg susitarę visi deda pinigus už „Žalgirio“ pergalę prieš „Lietuvos rytą“.

Kam naudingas finalas tarp grandų?

Niekam ne paslaptis, kad LKL finalo serija yra puiki ir viena paskutinių progų „Žalgiriui“ ir „Lietuvos rytui“ savo biudžetą papildyti pajamomis iš prekybos bilietais.

Dauguma vilniečių jau turbūt pamiršo, kada pastarąjį kartą lankėsi „Siemens“ arenoje, o „Žalgirio“ arenoje visada žiūrovų būna itin daug. Bet ir čia yra šioks toks kabliukas – ar finale tarp „Žalgirio“ ir „Prienų“ arena Kaune bus sausakimša? Niekam nekyla abejonių, kad sostinėje analogiškoje situacijoje tikrai taip nebūtų. Turbūt visiems aišku, kad abiems šalies grandams, ypatingai „Žalgiriui“, pinigai šiuo metu yra labai reikalingi.

Finansiškai finalas tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ būtų labai parankus, o ką mano apie tai žiūrovai? Krepsinis.net skaitytojai dažnai diskutuoja šia tema ir dažniausiai sirgaliai prieina vieningos nuomonės – reikia tradicinio finalo.

L.Kvedaravičius neturi savo favoritų ir tiesiog nori, jog finale žaistų pajėgiausios komandos: „Kokia bus situacija, tokia bus. Negalima būtų teigti, kad vienoks ar kitoks scenarijus būtų tinkamas. Visos besivaržančios komandos yra vertos būti finale. Tradiciniam finalui koją pakišo priimta nauja sistema, kuri yra gana paini. Būtent ji ir privedė prie tokios situacijos. Kokia sistema buvo, tokį finalą ir turėsime. Aišku, finalas lieka finalu ir norėtųsi, jog jame žaistų stipriausios Lietuvos komandos.“

Komandose – daug pokyčių

Sunku prisiminti, kada per penkis mėnesius, kurie prabėgo nuo pastarojo „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ mačo, būtų įvykę tiek daug pasikeitimų.

Lapkričio 26 dieną „Siemens“ arenoje „Lietuvos rytą“ treniravo dar Darius Maskoliūnas, o dabar sostinės komandos vairą perėmė Dirkas Bauermannas. Maža to, trenerių štabą papildė Dainius Adomaitis.

Šeštadienį neišvysime ir būrio žaidėjų – lapkritį 3 taškus į „Žalgirio“ krepšį įmetusio Deivido Dulkio, 8 taškais pasižymėjusio Predrago Samardžiskio, –6 naudingumo balus surinkusio Leono Radoševičiaus. Šiuos žaidėjus pakeitė Tautvydas Lydeka, Patrickas O‘Bryantas, Miltas Palacio ir Tomislavas Zubčičius.

Paprašytas įvertinti „Lietuvos ryto“ naujokus, L.Kvedaravičius atviravo, jog legionieriai tikrai nėra Eurolygos lygio krepšininkai ir kitą sezoną veikiausiai jų sostinės klube nebematysime.

„Visi naujokai nėra Eurolygos lygio krepšininkai. Galbūt tai buvo pusiau priverstiniai komandos papildymai, siekiant rasti žaidėją, kuris nėra labai brangus, bet gali atnešti daug naudos. Klubo administracija bandė pagauti sėkmės paukštį, bet to padaryti nepavyko. Matome, jog šie žaidėjai, išskyrus Lydeką, kuris gali žaisti, bet jam reikia daugiau laiko adaptacijai, tikrai neatlieka legionierių funkcijos. Manyčiau, jog kitą sezoną jų nematysime „Lietuvos ryte“.

Pagrindinis pasikeitimas yra trenerio Bauermanno atvykimas. Ar tai duos komandai apčiuopiamos naudos, pamatysime jau artimiausiose rungtynėse“, – Krepsinis.net sakė L.Kvedaravičius.

Kas pasikeitė atvykus D. Bauermannui? „Apie naujovių įdiegimą dar kalbėti ankstoka, bet jis stengiasi formuoti komandos veidą nuo gynybos. Agresyvi ir aktyvi gynyba yra vokiečio tikslas, ką jis ir viešai yra sakęs. Treneris ta kryptimi labai stipriai komandą veda ir bus labai įdomu pažiūrėti, kaip artimiausiu metu ekipai pavyks įgyvendinti trenerio sumanymus.“

Nuostolių turi ir „Žalgiris“ – išvyko 26 naudingumo balus surinkęs Ibrahimas Jaaberas. Nėra komandoje ir Tremmello Dardeno, bet jis su „Lietuvos rytu“ lapkritį ir nesigrūmė. Nebus ir visuomet puikiai prieš Vilniaus komandą žaidžiančio Pauliaus Jankūno. Tiesa, papildymą turi ir „Žalgiris“: Robertas Javtokas grįžo po traumos, atvyko Donnie McGrathas, o „Siemens“ arenoje visą mačą ant suolo praleidęs Darjušas Lavrinovičius taip pat pasirengęs žaisti.

„Manyčiau, kad tokių žaidėjų kaip McGrathas mes galime augintis ir Lietuvoje. Jo atvykimas į „Žalgirį“ buvo šiek tiek skubotas. Jeigu jį vertinti kaip įžaidėją, kokį jį traktavo, jis daugiau tinkantis yra atakuojančio gynėjo pozicijai, juolab, jog turi neblogą ir stabilų metimą. Treneriai iš jo reikalauja būti įžaidėju ir matosi, kad žmogus žaidžia ne savo pozicijoje, todėl ir žaidimas toks blankus. Pasikartosiu, kad tokio lygio žaidėjų mes turime ir privalome augintis Lietuvoje. Reikia suteikti šansą lietuviui“, – analizavo L.Kvedaravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių