Iš kurių krepšininkų turėtų pasimokyti jaunieji NBA lietuviai?

Debiutinis 2012 metų Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržos išrinktųjų sezonas artėja prie pabaigos. Po jo aiškiai pasimatė, kokiose žaidimo srityse jaunieji talentai dar turėtų patobulėti.

JAV sporto žiniasklaidos grandas ESPN dalijo patarimus, į kuriuos NBA įsitvirtinusius senbuvius naujokams tektų atkreipti dėmesį ir iš jų pasimokyti.

Pabrėžiama, kad naujokai nėra lyginami su konkrečiais žaidėjais, tačiau būtent iš tų krepšininkų galėtų pasimokyti naudingų dalykų.

ESPN siūlė mokytojus ir dviems naujokams iš Lietuvos – Jonui Valančiūnui beiDonatui Motiejūnui.

Jono Valančiūno mokytojas: Omeras Ašikas

Jonas Valančiūnas įrodė esąs sėkmingai taškus renkantis aukštaūgis. Tarp „centrų“ NBA tai – ne dažnas atvejis. Be to, puolime J.Valančiūnas jau dabar yra pranašesnis už savo mokytoją O.Ašiką.

Tiesa, pastarasis savo žaidimą grindžia neįtikėtina fizine jėga bei aistra ginantis ir kovojant dėl kamuolių. Tai – pagrindinės O.Ašiko vertybės. Jis įeina į aikštę galvoje turėdamas misiją kuo labiau apsunkinti priešininkui gyvenimą bandant pelnyti taškus ar grumtis po krepšiu.

Jei panašiai imtų mąstyti ir J.Valančiūnas, jis darytų kur kas didesnę įtaką aikštėje ir padėtų „Raptors“ žengti į kitą lygmenį.

Donato Motiejūno mokytojas: Davidas Lee

Koledže Oklendo „Golden State Warriors“ aukštaūgiui D.Lee prognozavo vieną pirmųjų NBA naujokų biržos šaukimų. Tačiau 2005-aisiais galiausiai pasirinko tik 30 šaukimu.

Opiausia D.Lee problema buvo kova dėl atšokusių kamuolių. Susidarė įspūdis, kad jam kova po krepšiu nėra įdomi ir patraukli.

Skaitant šitai dabar galima šypsotis. Šį sezoną D.Lee sugriebia vidutiniškai 11,2 atšokusio kamuolio ir yra pagrindinė jėga komandoje, kuri pagal atšokusius kamuolius visoje lygoje užima antrą vietą.

Pirmiausia, D.Lee pakeitė savo požiūrį į krepšinį. O kai sustiprėjo fiziškai, grumtis po krepšiu jam pasidarė kur kas lengviau.

D.Motiejūnas, kuris puolime iš dalies primena D.Lee ir gali sėkmingai žaisti greitą krepšinį, yra vienas prasčiausiai dėl kamuolių kovojančių aukštaūgių visoje NBA. Lietuvis turi fizinius duomenis bei uoslę greitai nusiimti kamuolį, tačiau panašu, kad tai nėra tai, apie ką jis dažnai galvoja.

Sustiprėjęs fiziškai D.Motiejūnas palengvintų savo dalią, bet tapti solidžiu kovotoju dėl kamuolių didžiausia kliūtimi jam taps požiūris į grumtynes po krepšiu.

Kur tobulėti geriausiems?

Portlendo „Trail Blazers“ įžaidėjas Damianas Lillardas ir Naujojo Orleano „Hornets“ „centras“ Anthony Davisas yra geriausi šio sezono naujokai. Bet ir jiems yra kur pasitempti.

ESPN siūlo D.Lillardui mokytis iš Denverio „Nuggets“ veterano Andre Millerio. Įspūdingai NBA pritapusiam naujokui vertėtų pasimokyti aikštės matymo ir komandinio žaidimo.

A.Davisui patariama pasižiūrėti į Čikagos „Bulls“ vidurio puolėją Joakimą Noah. Iš Prancūzijos pilietybę turinčio amerikiečio A.Davisui reikėtų pasisemti užsivedimo ir aikštės matymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių