Krepšinio rinktinė - lyg raitelis be galvos

Kas atsitiko Lietuvos krepšinio rinktinei Europos čempionato finalo turnyre - atsakymo į šį klausimą ieškoma ne tik mūsų šalyje.

Pirmoji problema - įžaidėjas

Rusai lietuvių nesėkmę vadina viena didžiausių „Eurobasket 2009“ sensacijų. „Baltų rinktinė kartais primena raitelį be galvos - atakuoja pagal nuojautą ir bėga, kur akys veda“, - teigė Rusijos interneto portalo championat.ru sporto apžvalgininkas Jevgenijus Nikolajevas. Jo nuomone, pirmoji prasto Lietuvos ekipos pasirodymo Lenkijoje priežastis - silpna gynėjų grandis, pirmiausia - įžaidėjo pozicija.

„Aukščiausio lygio įžaidėjo stoka verčia niekais bet kokius mėginimus organizuoti įtikimą pozicinį puolimą. Paaiškėjo, kad lygiavertės pamainos Rimantui Kaukėnui, Arvydui Macijauskui ir Šarūnui Jasikevičiui lietuviai neturi. Iš dabartinės trijulės - Andriaus Mažučio, Tomo Delininkaičio, Manto Kalniečio - tik pastarasis išsiskiria neeiliniais kamuolio perdavimais ir aukštu krepšinio intelektu. Tačiau „Žalgirio“ įžaidėjas neturi užtektinai tokio lygio turnyrų ir žaidimo starto penketuose patirties, dėl jaunystės ne visada stabilus ir, palyginti su geriausiais jo pozicijos žaidėjais kitose ekipose, nepakankamai judrus“, - mano J.Nikolajevas.

Aukštaūgiai - lyg vėžliukai

Kitas trūkumas - silpnas fizinis parengtumas.

„Lietuviai tokie statiški dar nebuvo. Jų pozicinis puolimas pradeda veikti iki atakos pabaigos likus 10-12 sekundžių, banalūs deriniai „dviese prieš du“ girgžda dėl mažo greičio. Pažiūrėkite į Kšyštofą Lavrinovičių, kuris „Montepaschi“ klube lyg gyvsidabris pulsuoja pirmyn ir atgal. Ant lenkiško parketo jis netgi starto proveržį iš vietos atlieka akivaizdžiai įsiręžęs, o Marijonas Petravičius, palyginti su varžovų aukštaūgiais, dalyvaujančiais kontratakose, atrodo lyg vėžliukas“, - dėliojo pastabas championat.ru ekspertas.

Trečioji priežastis - strategas. „Specialistui, atvedusiam savo auklėtinius iki „Eurobasket 2007“ bronzos medalių ir užėmusiam 4-ąją vietą Pekino olimpiadoje, nepavyko pratęsti sėkmės estafetės. Šį kartą kai kuriais sprendimais Ramūnas Butautas netgi provokavo mintį, kad nacionalinėje rinktinėje jis jau yra pasiekęs profesines aukštumas. Susidariau įspūdį, kad komanda žaidžia pagal dvejų metų senumo schemas, kurios nekoreguotos, nors vieno ar kito ankstesnio atlikėjo dabartinėje ekipoje nėra. Baltai šį kartą - lyg ne sykį perskaityta knyga, o jos ištraukas netgi mokinukai gali neužsikirsdami cituoti mintinai“, - dalijasi pastebėjimais J.Nikolajevas.

L.Kleiza skubėjo visur

„Pirmą kartą nuo 2001-ųjų lietuviai nepateko į Europos čempionato ketvirtfinalį. Tai nestebina, jeigu turėtume galvoje žaidėjus, kurie galėjo sustiprinti rinktinę - R.Kaukėnas, Š.Jasikevičius, A.Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Darius Songaila, Žydrūnas Ilgauskas. Iš jų suburtas starto penketas galėtų kovoti dėl aukščiausių vietų bet kokiame turnyre.

Kita vertus, glumina problemos, kurios kilo R.Butautui rikiuojant savo dabartinę kariauną. Pavyzdžiui, Linui Kleizai jis patikėdavo antrojo arba trečiojo numerio poziciją, kartais netgi ketvirtojo, tačiau idealaus varianto nesugalvojo. Simas Jasaitis išvis liko be vaidmens, kaip ir Jonas Mačiulis bei T.Delininkaitis“, - stebėjosi Rusijos sporto portalo analitikas.


Šiame straipsnyje: paspo

NAUJAUSI KOMENTARAI

visur kisam savus

visur kisam savus portretas
Ko cia stebetis, Lietuvoje is visko daromi pinigai, net is rinktines. O zaidejai nekalti, jie tik vykdo trenerio nurodymus, pasakyta stovet prie tritaskio linijos - vadinas reik vykdyti. Patiko kai kazkuris is broliu nubego laisvas po kase, mojuoja rankom ir negauna paso, tada bega prie triju tasku zonos, vos ne atima kamuoli is izaidejo ir leidzia tritaski (kurio aisku nepataiko) :))

Domantas

Domantas portretas
Deja, tai tiesa, raitelis šį kartą tikrai buvo be galvos.

buves kasinistas

buves kasinistas portretas
Na mano asmenine nuomone buvo ir yra ypac aktuali siandien situa ta, kad viskas netiesiogiai bet perkeltine prasme susije su musu Tevyne, jos ekonomika, zmones, nuotaikas, valdzios "sposus", tautos mentaliteta renkant ja ir t.t. Viskas sulimpa i kruva. Daug galima pasakyti ar vardinti, bet nesekmes pagrinda sio krepsinio ciomp. sudare tai, kad MUSU rinktine buvo suformuota neteisingai, nesustyguotos liniju pozicijos ir t.t. Gerb. Kleizai kaip jau labai patyrusiam krepsininkui sioje "rinktineje" (jei galima butu ja taip pavadinti), nebuvo lygiu su kuo susizaisti, jo nesuprato, niekas nepadejo "krauti"ar mesti, tas pats dalykas ir su kitu musu centru, kuriam valio reiketu pasakyti. Jei ne jis - visai butu buve LT komandai "sakes". Rinktine turi buti sudaryta is ELITINIU zaideju, kiti turetu semtis patirties ir siekti aukstumu. Kaip jie stegiasi ir zaidzia stebi viso pasaulio agentai, treneriai ir t.t. Ju reklama, o veliau galima karjera priklauso tik nuo ju. Tai ir ateitis, ir pinigai, ir pan. Cia buvo antro, o gal ir is kai kuriu trecios linijos (klases) zaideju. Neelitine komanda negalejo stabiliai zaisti, igyvendinti Butauto drasiu minciu, jie tiesiog nesugebejo to padaryti, truko klases, stai ir rezultatas. Butautas norejo inesti Europai nauja mada, ar kazkas panasaus, jis buvo sugalvojes nauju dalyku, kur kitu saliu rinktines net nezinojo ir nemokejo su jomis susitvarkyti. Greitis buvo aukstas, reikejo tik patyrusiu zaideju, galutinio teigiamo rezultato, bet deja nebuvo kam iki galo uzbaikti... LKF turbut yra apie pagalvoti, taip elitine LT krepsinio salis negali banguotai zaisti, ji turi tvirtus pamatus, todel pastoviai turi tureti pamaina, ja augintis, o elitas turetu perduoti patirti, o nezaizdami tyliai, ar kaprizingai "pabegti"... Geda yra visu musu, viliuosi, kad supras visi, pervertinti ES daugiau nebusime, ir neturesime ateityje del ko raudonuoti..., reikia tiesiai pasakyti, kad izaidejas turi buti povojingas is visu pusiu, ir kaip snaiperis, ir kaip kamuolio paskirstyme ir varyme, ir aikstes matyme ir t.t., o ka parode Mazutis? Visiskas nulis...O ka parode Javtokas - 0, nes jis po traumos liko tik ant centro pakeitimo, nedaugiau. Izaidejo visai nebuvo, kuri turejo keisti Kaunietis ir Maciulis, bet neeksperimentuoti. Cia ne vieta ir nelaikas mokslams. Cia reikia jau rodyti zinias, kaip reikia zaisti. Na po klaidu viliuosi supras galu gale kaip, bet geriau kad ne taip gedingai...
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių