Koks yra idealus tenisininkas? (analizė)

Po įspūdingos pergalės prieš 14-ąją pasaulio raketę vokietį Tommy Haasą Ričardas Berankis pateko į Hjustone vykstančio ATP 250 serijos „US Men's Clay Court Championship“ turnyro ketvirtfinalį. Čia 175 cm ūgio lietuvio, pasaulio reitinge užimančio 77-ąją vietą, laukia akistata su 206 cm ūgio amerikiečiu Johnui Isneriu. Šis pasaulinėje klasifikacijoje yra 23-ias.

Kas yra didžiausi tenisininko pranašumai – talentas, o gal ūgis, svoris ir tai, kuria ranka smūgiuoji? Pradedančių vaikų talentas ir fiziniai duomenys išryškėja tik po kelerių metų, todėl specialistai tvirtina, kad tenise, kaip ir bet kuriame kitame sporte, svarbiausias darbštumas. Tačiau sudėjimas – taip pat svarbus, nors jis ne visada yra reikšmingiausias. Tai patvirtina ir garsiausias pastarųjų metų Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis. Apie visa tai rašė žurnalas „Tenisas“.

„Ūgis yra toks, koks yra. Tenise ūgis iš tiesų gana svarbus, – neneigia ilgametis tenisininko treneris ir bičiulis Remigijus Balžekas. – Geriausias ūgis tenisininkui – 180–187 centimetrai. Bet centimetrų stygių ir tai, ką jie lemia, Ričardas kompensuoja savo fiziniu pasirengimu.“

„Didžiausias Ričardo pranašumas – kojų greitis. Kaip tokio ūgio žaidėjas jis nepaprastai greitas ir galingai paduoda kamuoliuką. Ūgio trūkumą Ričardas atperka greičiu. Jis gerai paduoda ir puikiai atmuša varžovo padavimą“, – kolegai neakivaizdžiai antrino ir galybę teniso žvaigždžių išugdęs treneris Nickas Bolletierri, kurio akademijoje JAV dažnai treniruojasi ir R. Berankis.

„Ryčkai gal trūksta padavimo jėgos, bet jis žemas, staigus, greitas ir gerai sudėtas, todėl šiomis savybėmis užpildo ūgio trūkumą, – tai dar vieno teniso specialisto, Šiaulių teniso mokyklos, kurioje ne vienus metus kamuolį daužė ir R. Berankis, trenerio Šarūno Kulnio žodžiai. – Ričardas žaidžia gerai, vadinasi, ūgis aikštyne nėra svarbiausias.“

Padavimų fizika ir geometrija

Sakoma, kad svarbu ne ūgis, o smūgis. Tenise šie du dalykai glaudžiai susiję – žaidėjui paduodant didelis ūgis yra didelis pranašumas ir lemia net daugiau negu fizinė jėga.

Aukštų žmonių rankos dažniausiai būna labai ilgos, todėl jų mostas platesnis. Plačiai užsimojus raketė įgyja didesnį greitį ir kamuoliukas smūgiuojamas didesne jėga. Taigi, ir skrieja greičiau.

Be to, aukštaūgis ir ilgarankis tenisininkas gali pasiekti kamuoliuką aukštesniame taške. Tai irgi padeda paduoti greičiau (dėl to tenisininkai ir tinklininkai dažnai paduoda pašokę).

Kamuoliuko skriejimo greitis – tik dalis sėkmingo padavimo paslapties. Kita dalis – paduodamo kamuoliuko skriejimo kryptis.

Aukštesnis tenisininkas gali nukreipti kamuoliuką arčiau tinklo. Paduodant įstrižai tai padeda pasiųsti kamuoliuką taip, kad jis atšokęs nuo žemės skrietų už šoninės linijos toli nuo priimančio tenisininko, stovinčio prie galinės linijos.

Žaidžiant prie tinklo ilgos rankos taip pat didelis pranašumas, nes aukštas tenisininkas gali uždengti didesnį plotą. Varžovams ypač sunku permesti kamuoliuką virš aukštaūgio tenisininko.

Pranašumų turi ir vieni, ir kiti

Teniso specialistai pripažįsta, kad dar tada, kai sunku nuspėti, kokius duomenis užaugęs turės pradinukas, stengiasi atkreipti dėmesį į tai, kokio sudėjimo yra jo tėvai.

„Žiūrėdamas į vaiką, nepasakysi, iki kiek centimetrų jis išstyps ateityje, tačiau tėvai – puikiausias rodiklis. Jei tėvai aukšti, tik laiko klausimas, kada vaikas išaugs. Žinoma, kad vyrui tenisininkui būti aukštesniam yra geriau. Ūgis prideda jėgos, atletiškumo. Moterų tenise centimetrai nėra tokie svarbūs. Kita vertus, per didelis ūgis irgi nėra gerai, nes kai žmogus per aukštas, jis aikštėje nebe toks staigus, vikrus ir greitas“, – aiškino Šiaulių teniso mokyklos treneris, Lietuvos teniso sąjungos Trenerių tarybos pirmininkas Š. Kulnys

Jam antrino Teniso akademijos Vilniuje treneris Antanas Stančius – geriausios Lietuvos tenisininkės Linos Stančiūtės tėvas. Jis pats, rinkdamasis vaikus, nelabai kreipia dėmesio į genetines jų savybes, bet žino, kad pasaulyje taip daroma.

„Kalbėjau su Čekijos Moravijos nacionalinio teniso centro, kuris išugdė nemažai pirmo šimtuko sportininkų, pavyzdžiui, Jiří Nováką ar Lucie Safarovą, specialistais. Rinkdamiesi vaikus jie žiūri į tėvus: jų ūgį, kūno sudėjimą. Prieš priimdami, įvertina ir pačius vaikus. Jei mažas negali pavilkti kojų, nepavilks ir užaugęs. Sakoma, kad iš arklio, kurio likimas – arti lauką, žirgo nepadarysi“, – teigė A. Stančius.

Jis pats neseniai nevyniojo žodžių į vatą, kai į jo grupę užsuko iki 170 cm išstypęs ir 80 kg sveriantis devynmetis. Patyręs treneris vaikui pasiūlė verčiau lankyti galiūno Žydrūno Savicko treniruotes, nes šiame sporte būtų daugiau perspektyvų.

„Jei vertintume tik statistiką, pirmame geriausių tenisininkų dešimtuke vyrauja maždaug 185 cm ūgio sportininkai, bet nei centimetrų stygius, nei perteklius netrukdo pasiekti aukštumų. Pavyzdžiui, amerikietis Michaelas Changas – vos 173 cm ūgio, bet ATP reitingo lentelėje buvo antras ir net turėjo nemažai galimybių būti pirmas. Kroatas Goranas Ivaniševičius – dviem dešimtimis centimetrų aukštesnis, bet laimėjo Vimbldoną“, – svarstė A. Stančius.

Ir aukšti, ir žemesni tenisininkai turi tik jiems būdingų pranašumų. Aukštieji gali geriau paduoti, uždengia didesnį aikštės plotą, bet žemaūgiai greitesni, vikresni, staigesni, o šios jų savybės lemia pergales.

„R. Berankis lietuviams – geriausias pavyzdys, – įsitikinęs A. Stančius. – Daug metų Lietuvos specialistai lojo, kad Ričardas – per žemas. Bet R. Berankis įrodė, kad svarbiausia – ne ūgis, o įdėtas darbas.“

A. Stančiaus duktė Lina yra 168,5 cm ūgio. Neaukšta, jei vertinsime pagal teniso arba modelių pasaulio standartus. Bet ji – vikri ir gerai pasirengusi fiziškai. Taip gerai, kad Šveicarijos olimpinės rinktinės centro specialistai, atlikdami fizinės ištvermės testą, nustebę pareiškė: „Italijos „Serie A“ lygos futbolininkai prasčiau pasirengę nei Lina.“

Koks yra idealus tenisininkas?

Žvelgiant į pastarojo dešimtmečio ryškiausias teniso žvaigždes, gaima daryti išvadą, kad optimalus tenisininko ūgis yra 185 cm, svoris – 85 kilogramai. Kaip tik tokie yra ispano Rafaelio Nadalio ir buvusios ilgametės pirmosios raketės šveicaro Roger Federerio – duomenys.

Daugelio kitų pasaulio teniso lyderių ūgis panašus, tačiau aikštėse tvirtai jaučiasi ir tie, kurie už R. Nadalį ar R. Federerį aukštesni kone visa galva.

208 cm ūgio sportininką mielai priimtų bet kuri krepšinio ar tinklinio komanda. Tačiau Kroatijos krepšinis ir tinklinis vieną talentą pražiopsojo. Iki 208 cm išstypęs Ivo Karlovičius lankė krepšinio treniruotes, bet vėliau pasirinko kitą sporto šaką – tenisą. Šiame žaidime kroatui ūgiu neprilygsta nė vienas varžovas.

Sveikindamasis su varžovais I. Karlovičius į juos žiūri iš viršaus. Vis dėlto teniso aikštėse jis sutinka keletą vyrų, kurie su juo yra beveik lygūs: amerikietį Johną Isnerį (206 cm), Keviną Andersoną (203 cm) iš Pietų Afrikos, tik dvejetų varžybose žaidžiančius brazilą Marcelo Melo (203 cm) ir belgą Dicką Normaną (203 cm), olandą Thomasą Schoorelį (202 cm), australą Chrisą Guccione (201 cm).

Aukščiausio planetos tenisininko vardą kroatas perėmė iš 2005 m. karjerą baigusio Barselonos olimpinio čempiono šveicaro Marco Rosset (201 cm) ir beveik tuo pat metu iš didžiojo teniso pasitraukusio vokiečio Alexanderio Poppo (201 cm).

Aukščiausias devintojo dešimtmečio tenisininkas buvo Seulo olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtojas čekas Milanas Šrejberis (203 cm), aštuntojo dešimtmečio – amerikietis Victoras Amaya (201 cm).

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių