Klinikinę mirtį įveikęs A.Sabonis: aš dar gyvensiu

Kauno kardiologai išgelbėjo Arvydo Sabonio gyvybę. Legendiniam krepšininkui mirtinas pavojus nebegresia. Tai trečiadienio rytą portalui 1kaunodiena.lt patvirtino Kauno klinikų Kardiologijos klinikos vadovas Remigijus Žaliūnas.

Legendinio krepšininko gyvybę išgelbėjo skubiai suteikta pagalba. A.Sabonis tebėra gydomas intensyvios terapijos skyriuje, tačiau šįryt jaučiasi gerai.

Jam diagnozuotas miokardo infarktas.

A.Sabonis Kauno klinikose bus gydomas mažiausiai savaitę. Pirmosios dienos po infarkto yra klastingos: nuo 7 iki 15 proc. ligonių įvyksta pakartotinis širdies infarktas. Jį patyrusiesiems būti budriems privalu pusę metų.

„Šis periodas yra labai sunkiai prognozuojamas, nors Arvydo atveju teikia daug vilčių.

Labai reikšmingos visos reabilitacijos ir sveikatą stiprinančios priemonės. Taikant kompleksinį gydymą ir laikantis gydytojų nurodymų ligoniai visiškai pasveiksta“, – geromis A.Sabonio sveikatos prognozėmis tiki profesorius R.Žaliūnas.

Jis tikisi, kad A.Sabonis galės sportuoti kaip iki šiol. Ar galės dalyvauti Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimuose? Federacijos prezidentas Vladas Garastas, iš pat ryto nuskubėjęs į Klinikas aplankyti A.Sabonį, mano, kad dėl jo sveikatos, jei reikės, rinkimus bus galima atidėti.

Profesorius R.Žaliūnas pabrėžia: labai svarbu, kad širdies infarktui prasidėjus ligonis operatyviai būtų atvežtas į kardiologijos centrą, kur visą parą dirba profesionalių specialistų komanda.

„Jei Arvydas būtų staiga susirgęs, būdamas ne miesto centre arba būtų buvęs nuvežtas į kitą ligoninę, dabar kalbėtume ką kita. Arvydui buvo taikytos visos priemonės gyvybei išgelbėti. Tai ir padaryta“, – tikina profesorius R.Žaliūnas.

Jis pabrėžia, kad labai svarbu laikas ir paslaugos kokybė. Ligonį reikia vežti į centrą, kur galima atverti ir praplėsti širdies kraujagysles, ir tai reikia padaryti ne vėliau kaip per pusantros valandos. Per tiek laiko įmanoma išgelbėti širdį ir atstatyti visas kitas gyvybiškai svarbias funkcijas.

Tai, kad į ligoninę vežamas A.Sabonis juokavo, profesorius R.Žaliūnas įvertino kaip natūralią reakciją.

„Tai klasikinis atvejis. Staiga užkluptas ligos žmogus ją visada neigia. Man to negali būti, buvau iki tol sveikas – sako. Arvydas širdies ligomis taip pat nesiskundė, o jos labai klastingos. Vyrams infarktas neretai būna pirmas širdies ligų simptomas“, – perspėjo rektorius.

Šiandien rytą legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis, gulėdamas Kauno klinikų intensyviosios terapijos palatoje, juokavo: „Perduokit visiems gerą žinią, kad aš dar gyvensiu“.

Kardiologijos klinikos vadovas profesorius Remigijus Žaliūnas juokavimą įvertino kaip labai gerą požymį.

A.Sabonis – laimės kūdikis. Jį širdies infarktas ištiko esant Kauno centre. Jis labai greitai buvo nuvežtas į Kauno klinikas – vieną iš nedaugelio šalies ligoninių, kurioje tokiais atvejais teikiama efektyviausia pagalba. Ligai progresuojant A.Sabonį buvo ištikusi klinikinė mirtis, bet, anot profesoriaus R.Žaliūno, į tai buvo žaibiškai sureaguota ir atstatytos visos gyvybinės funkcijos.

„Po to laiku atverta kraujagyslė, išsaugota širdies funkcija, ir šiuo metu Arvydas jaučiasi puikiai“, – patikino profesorius R.Žaliūnas.

Infarktas įvyko, nes kraujagyslę užkimšo krešulys. Jį pašalinus implantuotas stentas, kad kraujagyslė nesusiaurėtų. Širdies raumuo nenukentėjo, nes užsikimšusi kraujagyslė buvo atverta laiku.

„Kai raumuo labai greitai pradedamas maitinti – jis nežūsta. Jei kraujagyslė ilgiau būna užkimšta – širdies raumuo miršta arba prarandama jo dalis. Arvydui pažeidimas buvo nedidelis, tai rodo ne tik širdies funkcija, bet ir biocheminiai žymenys. Tai teikia vilties: jei liga nesikartos, pasieksim puikių rezultatų ir manau, kad čia bus labai laimingas atvejis“, – tikisi gydytojas kardiologas R.Žaliūnas.

 

Infarktas 46-erių metų A.Sabonį ištiko antradienio vakarą, apie 19 val., kai jis žaidė krepšinį. Buvusį sportininką tiesiai iš sporto salės į Kauno klinikas išvežė greitoji pagalba.

Portalo 1kaunodiena.lt duomenimis, A. Sabonis, vežamas į klinikas buvo „gana neblogos būklės, netgi juokavo“. Tai portalui patvirtino Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties vadovybė.

A.Sabonis blogai pasijuto dar pirmadienį ir kreipėsį į profesorių Donatą Vasiliauską.

„Jis sakėsi esąs pavargęs, svarstė, kad nuo čempionato, visų emocijų. Pasiūliau atlikti tyrimus, tačiau A. Sabonis atsisakė, tik paprašė vitaminų. Palašinom jam mineralinių medžiagų, bet jis vėl sugalvojo pasportuoti. Aš jau jį žinau, kai sportuoja, tai iki paskutiniųjų“, - portalui kaunodiena.lt sakė profesorius.

A. Sabonis profesionalaus krepšininko karjerą baigė 2005 metais, kai jam buvo 40 metų.

Iki šiol sveikatos problemų, išskyrus traumas, neturėjo.

Šiemet jis buvo Lietuvoje vykusio Europos krepšinio čempionato ambasadorius. Reklamuodamas pirmenybes A. Sabonis apkeliavo daug užsienio šalių ir atliko milžinišką darbą.


Šiame straipsnyje: Arvydas Sabonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

lew

lew portretas
Laikykis Arvydai!

hm

hm portretas
Mato 24:34 Iš tiesų sakau jums: ši karta nepraeis, iki visa tai įvyks. I tesalonikiečiams 4: 13 Aš nenoriu, kad jūs, broliai, liktumėte nežinioje dėl užmigusiųjų ir nusimintumėte kaip kiti, kurie neturi vilties. 14 Jeigu tikime, kad Jėzus mirė ir prisikėlė, tai Dievas ir tuos, kurie užmigo su Jėzumi, atves kartu su Juo. 15 Ir tai jums sakome Viešpaties žodžiu, jog mes, gyvieji, išlikusieji iki Viešpaties atėjimo, nepralenksime užmigusiųjų. 16 Nes pats Viešpats nužengs iš dangaus, nuskambėjus paliepimui, arkangelo balsui ir Dievo trimitui, ir mirusieji Kristuje prisikels pirmiausia, 17 paskui mes, gyvieji, išlikusieji, kartu su jais būsime pagauti į debesis susitikti su Viešpačiu ore ir taip visuomet pasiliksime su Viešpačiu. 18 Todėl guoskite vieni kitus šiais žodžiais. Izaijo 26: 19 Tavo mirusieji bus gyvi, jų kūnai kelsis kartu su mano. Dulkėse esantieji, pabuskite ir giedokite. Kaip rasa gaivina augalus, taip Viešpats prikels mirusiuosius. 20 Mano tauta, eik, įeik į savo kambarius; pasislėpk valandėlę, kol praeis Jo rūstybė. 21 Viešpats ateina iš savo buveinės bausti žemės gyventojų už jų nusikaltimus. Žemė atidengs ant jos pralietą kraują ir nebeslėps nužudytųjų. Mato 24: 29 Tuoj pat po tų suspaudimo dienų saulė užtems, mėnulis nebeduos šviesos, žvaigždės kris iš dangaus, ir dangaus jėgos bus sudrebintos. 30 Tada danguje pasirodys Žmogaus Sūnaus ženklas, ir visos žemės giminės raudos ir pamatys Žmogaus Sūnų, ateinantį dangaus debesyse su galybe ir didžia šlove. MŪSŲ KARTA YRA ŠI KARTA, KURI NEPRAEIS!… Greitai DINGS visi vaikai iš žemės; bet prieš tai Izraelio puolimas...

kauniete

kauniete portretas
Manau,kad Vasiliauskas padare ne viska,ka reikejo ir turejo!
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių