K.Kemzūra perima rinktinės vairą

Kęstutis Kemzūra - naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris.

Tai šiandien vienbalsiai patvirtino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis komitetas (VK). Sutartis su K.Kemzūra galios iki olimpinio ciklo pabaigos - 2012 metų spalio 1-osios. Finansinės kontrakto sąlygos neskelbiamos, tačiau naujasis strategas uždirbs panašiai, kaip ir buvęs rinktinės vairininkas Ramūnas Butautas.

- Malonu, kad federacijos Vykdomasis komitetas parodė tokį pasitikėjimą. Suprantu, kad tai labai atsakingos pareigos. Stengsiuosi ir panaudosiu visas savo žinias, atiduosiu jėgas ir sugebėjimus, kad rinktinė pasiektų geriausius rezultatus, kokius tik gali, - po LKF VK posėdžio sakė K.Kemzūra. - Darbo sutartį pasirašėme ilgam laikui. Tai buvo vienas mano pageidavimų, nes noriu ilgalaikio proceso. Tačiau trenerio darbo specifika tokia, kad didelės nesėkmės atveju joks kontraktas neapgina. Vis dėlto nesiimčiau šių pareigų, jei tikėčiausi tik blogiausio. Pasitikiu savimi ir manau, kad viskas bus gerai.

- Ar federacija atsižvelgė į visus jūsų pageidavimus?

- Aštrių diskusijų nebuvo. Sutarėme, kad man nebus kliūčių dirbti klube. Manau, esu pakankamai patyręs, kad galėčiau tai derinti. Darbymetis rinktinėje - tik kelis vasaros mėnesius. Aišku, kandidatų stebėjimas, bendravimas su žaidėjais - tai vyksta visą sezoną. Taip pat norėčiau, kad mano darbas būtų įvertintas ne remiantis pasiektais ar nepasiektais rezultatais, bet būtų atsižvelgta, kaip dirbo visa komanda, kaip ji žaidė. Pavyzdžiui, niekas neužginčys, kad Turkijos ekipa Europos čempionato finalo turnyre rungtyniavo gerai, tačiau taip susiklostė aplinkybės, kad liko aštuntoje vietoje. Arba prancūzai: pralaimėjo tik kartą ir liko penkti. Finansiniai darbo sutarties dalykai man - antraeiliai. Nelabai į juos gilinausi.

- Kaip elgsitės, jeigu darbdaviai mėgins kištis į jūsų veiklą?

- Aptarėme ir tai. Pakviečiau Vykdomojo komiteto narius lankytis rinktinės treniruotėse, domėtis, klausinėti. Būsiu pasirengęs argumentuotai paaiškinti kiekvieną savo sprendimą ar pasirinkimą, tačiau komandos taktika ir strategija - mano kompetencija, už rezultatą atsakysiu aš. Federacijos rūpestis - kad geriausi žaidėjai būtų pakviesti į rinktinę, apdrausti, sutvarkytas finansavimas. Nemanau, kad po nesėkmės turėtų atsistatydinti ir Vykdomasis komitetas.

- Ką manote apie rinktinės atjauninimą?

- Mano pozicija yra ta, kad žaidėjų amžius neturi būti pagrindinis kriterijus patekti į rinktinę. Pagrindiniai kriterijai - meistriškumas, motyvacija, pasiryžimas atstovauti savo šaliai. Kita vertus, dabartinis komandos branduolys - pakankamai jaunas. Žinoma, su kolegomis stebėsime jaunimą, kviesime į treniruočių stovyklas, išmėginsime varžybose. Durų į rinktinę neužtrenkiu nė vienam krepšininkui, bet pasikliausime tik geriausiais.

- Ar jau numatėte savo asistentus?

- Yra keli kandidatai, tačiau kol kas nenorėčiau pasakyti nė vienos pavardės. Pasikalbėsiu su jais, kad turėtų laiko pasvarstyti ir pagalvoti, ar norėtų su manimi dirbti vienoje komandoje. Kai susitarsime, tada ir paskelbsiu, kas padės man rinktinėje.

- Ką darysite, kad nepasikartotų šiemetinio Europos čempionato scenarijus?

- Savo kolegos nekritikuosiu. Kalbėjausi su Ramūnu Butautu, jo patirtis - neįkainojama. Kiekvienas treneris turi savo stilių. Stengsiuosi nekartoti nei savo, nei kitų klaidų. Norėčiau, kad žaistume gerą komandinį krepšinį, pagrįstą agresyvia gynyba. Tačiau dar anksti apie tai kalbėti, nes  nežinia, kurie krepšininkai atvyks į rinktinę.

- Nuo ko pradėsite darbą rinktinėje?

- Stebėsiu, kaip sekasi mūsų pagrindiniams krepšininkams, domėsiuosi, kaip jie gyvena, ką mano apie rinktinę. Žinoma, šiuo metu jiems svarbiausia - karjera klube, nė vienas nepasakys, ką galvos pavasarį, bet užmegsime artimesnius ryšius. Nenoriu atskleisti, kurį legionierių aplankysiu pirmiausiai, kad nekiltų ažiotažas, neprasidėtų spekuliacijos, esą kažkam teikiu pirmenybę ar panašiai. Bendrausime tyliai ir ramiai.


Šiame straipsnyje: KemzūraButautas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių