Keturių metų laukimas baigėsi - prasidėjo Londono olimpiada

Penktadienio vakare Londone prasidėjo trisdešimtosios vasaros olimpinės žaidynės. Atidarymo ceremoniją olimpiniame stadione stebi 80 tūkstančių žiūrovų.

„Stebuklų salomis“ pavadintos ceremonijos autorius - žinomas britų kino režisierius, Oskaro laureatas Danny Boyle'as.

Manoma, kad olimpiados atidarymo ceremoniją per televiziją turėtų stebėti apie milijardą žmonių. Stadione šio reginio metu darbuosis 10 tūkst. savanorių ir 15 tūkst. atlikėjų, o jiems paklus 12,9 tūkst. rekvizito daiktų. Britams šis pompastiškas renginys atsieis 27 milijonus svarų sterlingų (apie 119 mln. litų). Stadione sumontuotą garso sistemą sudaro 500 kolonėlių, kurių bendras galingumas - 1 mln. vatų.

Ceremoniją pradėjo keturių Didžiosios Britanijos dalių - Šiaurės Airijos, Velso, Anglijos ir Škotijos motyvais paremtas vaidinimas. Senovės laikus menančios dekoracijos įspūdingo reginio metu pakeitė pramonės revoliucijos laikų Didžiąją Britaniją menantys elementai. Vėliau, atlikėjai toliau žengė per istoriją, kol pasiekė dvidešimtą šimtmetį.

Po istorinės dalies į spektaklį įsiliejo britų sukurti filmų ir knygų herojai - į stadioną parašiutu nusileido slaptasis Jos Didenybės agentas Jamesas Bondas, o vėliau neliko užmirštas ir Harry'is Potteris.

Į vaidinimą buvo įtraukti ir stadione esantys žiūrovai - jų laikomos lemputės sukūrė įspūdingą reginį. Žiūrovai tiesiog sugaudė, kai orkestre vietą prie sintezatoriaus užėmė Rowanas Atkinsonas, pasaulyje plačiau žinomas, kaip jo įkūnytas komiškas herojus ponas Bynas.

Britams priminus apie savo indėlį į naująsias technologijas ir pasaulio muzikos raidą, į stadioną žengė pagrindiniai olimpiados dalyviai - sportininkai. Lietuviai į Londono olimpinį stadioną žengė 110-i. Lietuvos vėliavą nešė dukart olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacques Rogge'as priminė žiūrovams, kad olimpinės žaidynės Londone vyks jau trečiąjį kartą. „Ačiū tokiam miestui, kaip Londonas, kuriame yra viskas, - kalbėjo jis. - Dėl šio įvykio dirbo labai daug žmonių. Noriu jiems padėkoti dėl sunkaus ir puikiai atlikto darbo.“

Taip pat, J.Rogge'as pabrėžė, kad pirmą kartą olimpiadų istorijoje visų šalių sportininkų delegacijose yra moterys. Tęsdamas savo kalbą, IOC prezidentas Didžiąją Britaniją pavadino moderniojo sporto namais, prisimindamas, jog britai visada ypatingą dėmesį skyrė sportui.

Olimpinę ugnį stadione įžiebė grupelė jaunųjų Didžiosios Britanijos sportininkų, kuriuos pasirinko garsūs britų olimpiečiai.

Londono olimpiadoje dalyvaus 62 Lietuvos atletai. Jie varžysis keturiolikoje rungčių. Iš viso olimpinėse žaidynėse, kurios vyks iki rugpjūčio 12 dienos, kovos apie 10,5 tūkst. pajėgiausių pasaulio sportininkų.

Londonas tapo pirmuoju miestu, kuriame vasaros olimpinės žaidynės vyksta trečią kartą. Didžiosios Britanijos sostinėje toks renginys jau vyko 1908 ir 1948 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių