Kelionės į Turkiją kaina

Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) pasaulio čempionatas atsiėjo brangiai – 3,3 mln. litų įskaitant FIBA mokestį.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas kartu su dienraščiais „Kauno diena“, „Vilniaus diena“ ir „Klaipėda“ penktadienį išleistame žurnale „Krepšinis. Turkija 2010“ išreiškė įsitikinimą, kad investicijos netrukus duos dividendus.

- Ar iki šiol manote, kad buvo verta už pusę milijono eurų pirkti vietą pasaulio čempionate? – žurnalas pasiteiravo LKF generalinio sekretoriaus M.Balčiūno.

- Net neabejoju. Tai bus geras pasirengimo etapas 2011 m. Europos čempionatui ir naujai rinktinei formuoti. Manome, kad rinktinę atjauninti reikėjo jau anksčiau, tačiau dar nevėlu dabar ir ryžtingi trenerių veiksmai rodo, kad naujos rinktinės kontūrai ryškėja. Jos žaidimas nuteikia optimistiškai. Pasaulio čempionatas šiai komandai bus neeilinė repeticija prieš Europos čempionatą ir Londono olimpiadą.

- Bet pirkdami vietą tikėjotės, kad bus kitokia rinktinė?

- Tai reikia priimti natūraliai. Nėra jokios tragedijos, kad žvaigždės neatvažiavo. Mokant pinigus už teisę žaisti pasaulio čempionate reikia kelti ilgalaikius tikslus. Su visa pagarba mūsų krepšinio žvaigždėms noriu pasakyti – jų karjera artėja į pabaigą, nors ir smagu, kad kai kurie jų dar nori atstovauti Lietuvai. Vis dėlto norisi turėti tokią rinktinę, kurios potencinės galimybės leistų daugiausia nuveikti. Kitais metais trenerio prerogatyva bus nuspręsti, ką kviesti į rinktinę, gal pavyks surinkti jaunų ir patyrusių žaidėjų derinį. Dėsninga, kad vyrų rinktinės vadžias ima žaidėjai, buvę pasaulio čempionais ir vicečempionais – Linas Kleiza, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas. Jie eina geru keliu ir esu tikras, kad su šiais žaidėjais rinktinė turi galimybes kovoti dėl pačių aukščiausių vietų. Manau, šie metai bus persilaužimo, kai jie pajus, kad yra pagrindiniai ir turi nešti visą krūvį. Tada įgis ir pasitikėjimo.

- Kokia užduotis keliama rinktinei?

- Federacijos vykdomasis komitetas iškėlė užduotį pasaulio čempionate patekti į šešetuką. Toks tikslas buvo suformuluotas dar tada, kai nebuvo aišku, kad į rinktinę neatvažiuos garsiausi mūsų žaidėjai. Tų tikslų mažinti ir nereikia, nes rinktinė gali gerai žaisti.

- Kas būtų nesėkmė pasaulio čempionate?

- Jeigu mūsų komanda neįveiktų grupės barjero. Tikiuosi, kad taip neįvyks, o aštuntfinalio ir ketvirtfinalio mačai jau bus loterija. Ko gero, aštuntfinalis jaunai komandai gali tapti didžiausiu išbandymu. Stebėdamas draugiškas rungtynes susidariau įspūdį, kad žaidėjai sugeba mobilizuotis sunkiais momentais ir nepalūžti.

- Po Lietuvos rinktinės fiasko Europos čempionate LKF sulaukė daug kritikos. Galbūt šiemet daugiau kišatės į trenerių darbą, formuojant sudėtį?

- Na, iš pat pradžių, kalbėdamiesi su treneriais, akcentavome, kad tai turi būti jauna komanda. Turi žaisti tie, kurie trokšta atstovauti rinktinei iš visų jėgų. To paties norėjo ir treneriai, tad taip ir įvyko. Į treniruočių procesą nesikišome, bet jį stebėjome ir likome labai patenkinti visu pasirengimu, naujai atėjusių trenerių požiūriu. Natūrali ir sveika konkurencija sudarė labai geras sąlygas krepšininkams tobulėti. Mano minėti žaidėjai tampa solidžiais žaidėjais. Tai anksčiau ar vėliau turėjo įvykti, bet jie dabar sulaukė savo galimybės.

Atsisveikinant su Donatu Motiejūnu treneriai tarėsi ir su LKF vadovais. Jų argumentai buvo įtikinami. Šiam žaidėjui buvo suteikta galimybė rengtis 2011 m. Europos čempionatui. Žinome, ne tik kokios jo stipriosios, bet ir silpnosios pusės. Donatui būtų tekusi ketvirtojo numerio pozicija. O čia taip pat žaidžia L.Kleiza, P.Jankūnas – už juos D.Motiejūnas kol kas nėra geresnis. Šioje pozicijoje žaidžia Tadas Klimavičius, kurio svarbiausia funkcija – gynyba ir kova dėl kamuolio, nes puolime jau yra du stiprūs žaidėjai. Tad D.Motiejūnui naudingiau praleisti vasarą dirbant pagal individualią programą, stiprinant fizines savybes ir kitais metais ateiti į rinktinę jau visaverčiu žaidėju. Šiemet jis nebūtų gavęs daug laiko žaisti pasaulio čempionate, o sėdėti ant suolo nebūtų prasmės. Tad, visiems pasitarus, netgi su jo klubu – Trevizo „Benetton“, ir buvo priimtas sprendimas.

- Kiek kainuos pasirengti ir dalyvauti pasaulio čempionate?

- Rinktinės biudžetas – 1 mln. 600 tūkst. litų.

- Kiek tam skirta valstybės lėšų ir kiek – rėmėjų?

- Iš penkių milijonų litų, kuriais disponuoja LKF, daugiau kaip pusę – apie tris milijonus, susirenkame iš rėmėjų. Rinktinės pasirengimas didžiąja dalimi buvo finansuotas rėmėjų lėšomis. Valstybės biudžeto lėšų jokiais būdais neužtektų. Šiemet, kai LKF neteko pagrindinio rėmėjo, buvome atsidūrę labai sunkioje padėtyje, bet po to galėjome įsitikinti, koks Lietuvai yra svarbus krepšinis – tą praradimą kompensavo du nauji rėmėjai, kurie taip pat padeda ir moterų, ir jaunimo rinktinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių