Kauno klubo krepšininkė prisiteisė per 140 tūkst. litų

Ne juokais įsisiūbavęs krepšininkės Ivetos Šalkauskės ir Košicės „Good Angels“ (Slovakija) klubo konfliktas baigėsi lietuvės pergale. Slovakams nepavyko įtikinti Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Arbitražo teismo, kad vidurio puolėja, dabar vilkinti  Kauno rajono „Hoptrans-Sirenų“ ekipos marškinėliais, simuliavo traumas. Savo ruožtu, ne pirmą bylą buvusiam klubui iškėlusi žaidėja skundėsi sulaukusi „Good Angels“ vadovų grasinimų.

Priversti sportuoti bandė kirsdami per piniginę

Vienerių metų sutartį su daugkartinių Slovakijos čempionių ekipa I. Šalkauskė sudarė 2011-ų gegužę. Pagal kontraktą 31-erių 196 cm ūgio žaidėja per mėnesį turėjo uždirbti 7,5 tūkst. eurų (per 25 tūkst. litų).

Vis dėlto visos suderėtos algos lietuvė negavo nė karto, kadangi krepšininkės sportine forma nusivylęs klubas nukirpo ją perpus.

2011 metų rugpjūtį I. Šalkauskė neatvyko į komandos fizinio pasirengimo stovyklą informavusi, jog sezonui ruošis individualiai.

Prie Eurolygoje kovojančių Košicės krepšininkių buvusi Lietuvos rinktinės atstovė prisijungė rugsėjį. Jau po pirmų treniruočių ir draugiškų rungtynių „Good Angels“ vadovai pradėjo skųstis prastu I. Šalkauskės fiziniu pasiruošimu.

Maža to, šiaulietė dėl įvairių sveikatos problemų kurį laiką išvis negalėjo sportuoti. Klubo atstovų teigimu, I. Šalkauskė kiekvieną sykį nurodydavo vis kitą priežastį, todėl slovakai ėmė įtarinėti ją traumas ir ligas paprasčiausiai išsigalvojant.

Rugsėjo pabaigoje neapsikentęs klubas sumažino žaidėjos atlyginimą. Tokios sankcijos susilaukusi I. Šalkauskė esą kurį laiką visavertiškai treniravosi ir rungtyniavo, tačiau po mėnesio vėl pradėjo skųstis skausmais.

Krepšininkės reikalavimus mokėti sutartą algą „Good Angels“ vadovybė praleido pro ausis, todėl lapkritį I. Šalkauskė galiausiai pasiryžo vienašališkai nutraukti kontraktą.

Grasino įduoti policijai

Remiantis žaidėjos teismui pateikta informacija, šis žingsnis užtraukė nemenką klubo vadovų įsiūtį.

Esą sužinojęs apie I. Šalkauskės sprendimą nutraukti sutartį, „Good Angels“ generalinis vadybininkas Danielis Jendrichovsky grasino įskųsti krepšininkę policijai dėl neva pasisavintų klubui priklausančių daiktų, mėgino atšaukti I. Šalkauskės jau įsigytus lėktuvo bilietus, žadėjo parašyti visiems Europos klubams apie lietuvės elgesį, o galiausiai atsisakė išduoti paleidžiamąjį raštą.

Išsigandusi žaidėja iš karto paliko klubo jai suteiktas gyvenamąsias patalpas ir persikėlė į viešbutį, būsto raktus grąžino per kurjerį ir pirma proga išskrido į Lietuvą.

Prašė kompensuoti ir moralinę žalą

Pateikusi skundą FIBA Arbitražo teismui I. Šalkauskė tikino, kad kaltinimai prasta fizine forma ir simuliavimu buvo nepagrįsti, klubas neužtikrino deramos medicininės priežiūros, o negavusi paleidžiamojo rašto praėjusį vasarį ji negalėjo priimti neįvardijamos Prancūzijos komandos pasiūlymo.

Be to, žaidėja nurodė dėl agresyvaus „Good Angels“ vadovų elgesio ir grasinimų patyrusi moralinę žalą, esą buvo pakenkta ir jos reputacijai.

Savo ruožtu, į teismą paduotas klubas gynėsi, kad I. Šalkauskės pretenzijos yra savanaudiškos ir nepagrįstos, o jas sukurstė krepšininkės agentas Josepas Martinas. Anot „Good Angels“ atstovų, iš lietuvės klubas patyrė daugiau žalos nei naudos, todėl žaidėjos reikalavimai nėra motyvuoti.

Priteisė solidžią sumą

Bylą išnagrinėjęs FIBA Arbitražo teismas konstatavo, jog sumažindamas I. Šalkauskės atlyginimą klubas pažeidė kontrakto sąlygas, todėl žaidėja turėjo teisę sutartį nutraukti. Be to, klubas neįrodė, kad I. Šalkauskė išties simuliavo sveikatos problemas.

FIBA Arbitražo teismo sprendimu „Good Angels“ ekipa I. Šalkauskei turės išmokėti 41,25 tūkst. eurų (per 140 tūkst. litų) kompensaciją bei 5 proc. palūkanas. Dar 3 tūkst. eurų priteisti žaidėjos agentui, klubas taip pat turės padengti 15 tūkst. eurų siekiančias teismo išlaidas.

Tiesa, I. Šalkauskė prašė dar didesnės kompensacijos – beveik 170 tūkst. litų neskaičiuojant palūkanų ir delspinigių. FIBA Arbitražo teismas taip pat netenkino jos prašymo atlyginti moralinę žalą.

Pagarsėjo ieškiniu prieš savo tėvus

Tai – ne pirma byla, kurią I. Šalkauskei pavyko laimėti FIBA Arbitražo teisme.

Prieš atvykdama į Slovakiją aukštaūgė sezoną rungtyniavo Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija) klube. Praėjusį pavasarį lietuvė iš buvusių darbdavių prisiteisė 21 tūkst. eurų (72,5 tūkst. litų) neišmokėto atlyginimo.

Ypač daug atgarsių sukėlė dar viena byla, kurioje I. Šalkauskė 2010 metais teismui įskundė savo tėvus, reikalaudama iš jų 0,5 mln. litų.

Nors ir buvo ne sykį kviečiama į Lietuvos rinktinę, nacionalinėje komandoje ji nerungtyniauja nuo 2007 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

poiuytuiu

poiuytuiu portretas
subingalvem dabar viskas galima, jeigu jau savo tevus iskunde tai jau viskas aisku kas per paukstis, uz pinigus viska parduos net savo motina.:-) durniai yra tie kurie dar prijima ja i kazkokias komandas juk gyvena is aferu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių