Kas įdomiau Lietuvos krepšinio aistruoliui: NBA ar Eurolyga?

Vieni mėgsta amerikietišką, šou elementų pripildytą krepšinį, kiti – daugiau kombinacijomis ir taktika paremtą europietišką. Sporto šaka – ta pati, tačiau žaidimo greitis, specifika, netgi kai kurios taisyklės aiškiai skiriasi, todėl vieni linkę labiau stebėti atrakcijų ir įspūdingų žaidimo elementų kupinas NBA varžybas, kiti – nuo pat pirmojo etapo pilnas įtampos ir išskirtinės svarbos Eurolygos rungtynes.

Taigi, kas įdomiau? Šis klausimas sukelia nemažai diskusijų tarp skirtingų skonių krepšinio mylėtojų.

NBA ir Eurolygos aktualumas Lietuvos aistruoliams

Stipriausiame Senojo žemyno turnyre pastaruoju metu dalyvauja viena arba dvi Lietuvos komandos –  Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos Rytas“. Tiesa, vilniečiai progą savo jėgas išbandyti  Eurolygoje gauna kur kas rečiau nei nuo pat 1998-ųjų čia rungtyniaujantis Kauno klubas.

Vis tik, atsižvelgiant į tai, kad Eurolygoje  kiekvieną sezoną turime bent vieną garantuotą  komandą (neišimtis ir dvi), kuri reprezentuoja Lietuvą elitiniame turnyre, galima teigti, jog domėtis ir sekti  komandų rezultatus, turnyrinę padėtį ar aistringai palaikyti turime ne mažą dozę motyvacijos – juk kaunasi komandos iš Lietuvos.

Kita vertus, niekam ne paslaptis, jog NBA yra stipriausia pasaulio lyga, kurioje svajoja žaisti kone kiekvienas jaunasis krepšinio mokyklos auklėtinis, todėl sekti ten patekusių ir žaidžiančių lietuvių pasirodymus bei juos palaikyti – ne ką mažiau įdomu.

Šiuo atveju, vieni yra kategoriški ir teigia, jog palaiko tik lietuvius, rungtyniaujančius stipriausioje pasaulio lygoje, arba nacionalinę Lietuvos krepšinio rinktinę (juk „Žalgiryje“ ar „Lietuvos Ryte“ nuolatos rungtyniauja užsieniečiai), tuo tarpu kiti mano, kad nieko nėra svarbiau už miesto ir klubo garsinimą bei pergales Europoje.

Reguliarusis sezonas

Reguliariajame sezone NBA komandos sužaidžia po  82 rungtynes, iš kurių bent trečdalis, dažnu atveju, tampa nebereikšmingomis – vieniems kelialapis į „playoff‘us“ jau būna garantuotas, antriems likusios rungtynės tik garbės reikalas arba siekiamybė užimti kuo įmanoma aukštesnę vietą nepaisant to, jog šansų prasibrauti į atkrintamąsias nebėra.

Tuo tarpu Eurolygos turnyre dalyvaujančios komandos reguliariajame sezone sužaidžia vos po 10 rungtynių. Nuo šio sezono pasikeitusioje Top-16 varžybų sistemoje rungtynių skaičius išaugo nuo 6 iki 14-os. Vadinasi, į Top-16 etapą patekusios komandos sužaidžia dar keturiomis rungtynėmis daugiau negu reguliariajame sezone.

Kokių skaičiavimų besiimtumėme, Eurolygą gali laimėti komanda, per visą sezoną šiame turnyre sužaidusi daugiausia 31 rungtynes. Tai nė iš tolo neprilygsta rungtynių skaičiui, kurį vien reguliariajame sezone turi sužaisti kiekviena NBA komanda.

Žinoma, kiekviena Eurolygoje žaidžianti komanda, dalyvauja dar mažiausiai viename turnyre – šalies čempionate, tam tikro kontinento lygoje ar šalies taurės varžybose, todėl rungtynių skaičius per sezoną vienareikšmiškai išauga. Tačiau kalbant tik apie NBA ir Eurolygos lygas, vis tik sunku nesutikti su tuo, jog kiekvienos Eurolygos reguliariojo sezono rungtynės yra pilnesnės įtampos ir kovos bei turi kur kas didesnę svarbą nei NBA.

Žvaigždžių gausa

NBA rungtyniaujančios krepšinio žvaigždės, tokios kaip Lebronas Jamesas, Kobe Bryantas, Dwayne‘as Wade‘as ar Carmelo Anthony yra tikri šios sporto šakos autoritetai, todėl natūralu, kad šie ir kiti  žaidėjai savo fenomenaliu žaidimu pritraukia milijonų krepšinio sirgalių dėmesį.

Ne naujiena ir tai, kad net ir patys geriausi Europos bei kitų žemynų žaidėjai išvyksta už Atlanto išmėginti savo jėgas, todėl NBA lyga yra tarsi viso pasaulio geriausių krepšininkų muziejus po atviru dangumi.

Tuo tarpu Eurolygoje rungtyniauja vieni iš geriausių Europos žaidėjų – Juanas Carlosas Navarro, Vassilis Spanuolis, Dimitris Diamantidis, Milošas Teodosičius bei NBA savo vietos neberandantys arba ne pačios aukščiausios prabos amerikiečiai.

Sirgalių palaikymas

Kadangi žiūrovai yra sudedamoji krepšinio dalis, jų aktyvumas ar pasyvumas taip par yra rimtas faktorius, dėl kurio rungtynes stebėti gyvai ar per televiziją darosi įdomiau. Taigi, jeigu Europoje nežaidžia pačios didžiausios krepšinio žvaigždės, tai čia galima atrasti kitų pliusų.

Dauguma iš Eurolygos turnyre dalyvaujančių komandų namų rungtynėse yra palaikomi kur kas aistringesnių fanų nei NBA. Susidaro įspūdis, kad 5 tūkstančių Belgrado „Partizan“ klubo sirgalių armija sugebėtų nustelbti kone  15 tūkstančių bet kurios NBA komandos aistruolių.

NBA rungtynės dažnai išsiskiria savo greičiu, dinamiškumu, tuo tarpu Eurolygos – lėtu, poziciniu žaidimu. Kiekvieno iš mūsų krepšinio supratimas ir požiūris į šią sporto šaką yra skirtingas, todėl ir rungtynes atsirenkame būtent pagal savo skonį.

Kadangi NBA ir Eurolygos rungtynės vyksta ne vienu metu, iš savo reperturo galime neišbraukti ir suderinti abiejų lygų rungtynes, o tai padaryti yra tikrai įdomu, dėl visų šias lygas siejančių ir skiriančių aspektų. Kam pirmenybę skiriate Jūs? NBA, ar vis dėlto Eurolygai?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių