Kalnų slidininkų varžybos – ir Lietuvoje, ir Latvijoje

Net 86 dalyviai, tarp jų ir neseniai pasaulio čempionate startavę Lietuvos sportininkai, šeštadienį rungėsi Anykščiuose vykusiose kalnų slidinėjimo varžybose.

Ant Kalitos kalno šlaito pastatytoje slalomo milžino trasoje suaugusieji varžėsi dėl Anykščių mero taurės, o jaunimas iki 21 metų lenktyniavo „Fischer“ taurės varžybose.

LYDERIAI. Tarp visų vyrų greičiausias buvo 21 metų Karolis Janulionis, o dailiosios lyties kalnų slidininkių lenktynėse lygių neturėjo 17-metė Ieva Januškevičiūtė. Šie sportininkai vasario pradžioje dalyvavo pasaulio čempionate Austrijoje.

Dar vienas planetos pirmenybių dalyvis – 17-metis Aivaras Tumas – tik penktadienį grįžo iš Europos jaunimo olimpinio festivalio Brašove, kur buvo 35-tas slalomo ir 52-as – slalomo milžino rungtyje. Po varginančios kelionės automobiliu iš Rumunijos sportininkas nutarė nestartuoti Anykščiuose.

K. Janulionis ant Anykščių mero taurės varžybų garbės pakylos kopė su antrąją vietą iškovojusiu savo dėde Jurgiu Janulioniu ir trečiąją vietą užėmusiu Miroslavu Juchnevičiumi.

Anykščių mero taurės moterų varžybas laimėjo Diana Žymančienė. Antra buvo Milda Laužikaitė, trečia – Daiva Norvaišaitė.

„Fischer“ taurės varžybose greičiausias buvo Kasparas Gudžius. Antrąją vietą užėmė Vilius Aleksandravičius, trečiąją – Domas Augustaitis.

Merginų absoliučioje įskaitoje pirma buvo I. Januškevičiūtė, antra – Paula Tolpežninkaitė, trečia – nugalėtojos sesuo Urtė Januškevičiūtė, iškovojusi pirmąją vietą jauniausių kalnų slidininkių grupėje. Šioje grupėje antrąją vietą užėmė Augustė Janulionytė, trečiąją – Monika Lažinskaitė.

Tarp jauniausių vaikinų pirmąją ir antrąją vietą užėmė pusbroliai – nugalėjo Radvilas Janulionis, o antras finišavo Matas Janulionis. Trečias buvo Kristijonas Sokas.

MERAS. Anykščių meras S. Obelevičius neslėpė – kalnų slidinėjimas miestui ir rajonui yra labai svarbus.

„Kalnų slidinėjimas smarkiai sumažina turizmo sezoniškumą. Todėl investuojame į Kalitos kalną – jam per praėjusius ir šiuos metus skirta apie 2 milijonus litų“, - teigė meras.

Pasak S. Obelevičiaus, anykštėnai supranta kalnų slidinėjimo centro svarbą, todėl nepriekaištauja dėl didelių investicijų: „Juk atvažiavę žmonės ne tik slidinėja. Nemažai užsuka į puikų mūsų baseiną, kiti stabteli pavalgyti, įsipila kuro. Nauda visiems. Vietiniai tai puikiai supranta.“

Meras ir pats kartais su slidėmis nusileidžia nuo kalno. „Tai labai smagus užsiėmimas. Tik slidinėju retokai. Bet stengiuosi bent du kartus per savaitę pažaisti krepšinį“, - prisipažino S. Obelevičius.

ĮSPŪDŽIAI. Anykščiuose nugalėję K. Janulionis ir I. Januškevičiūtė teigė – lyginti Šladminge vykusio pasaulio čempionato ir Lietuvos trasų neverta, nes tai – nesulyginama.

„Pasaulio čempionate labiausiai ir įsiminė trasos. Jos buvo visai kitokios, nei tos, kuriose treniruojamės užsienyje. Tokių, kaip ten, dar nebuvo tekę matyti. Jos daug kietesnės, beveik visos padengtos ledu. Ir daug statesnės. Lietuvoje šlaitai labai trumpi, todėl čia nuo pat starto turi dirbti visu pajėgumu, nereikia paskirstyti jėgų“, - aiškino K. Janulionis, po dviejų savaičių išvykstantis į Italiją, prie Gardos ežero. Vienas pajėgiausių Lietuvoje ne tik kalnų slidininkų, bet ir buriuotojų jau pradės pasirengimą buriavimo sezonui, kuriame svarbiausias startas šiemet – Europos čempionatas.

K. Janulioniui pritarė ir I. Januškevičiūtė: „Čia – visai kita specifika. Todėl Anykščiuose per pirmą nusileidimą jaučiausi keistokai. Bet vis tiek  startuoti varžybose Lietuvoje – labai smagu, dauguma dalyvių – pažįstami, smagu susitikti.“

Vieni geriausių Lietuvos kalnų slidininkų planetos pirmenybėse Austrijoje turėjo progą iš arti pamatyti šios sporto šakos ryškiausias pasaulio žvaigždes.

„Jie žvaigždės, kai važiuoja trasa. O po varžybų – tokie patys, kaip mes. Dalyvavimas pasaulio čempionate buvo labai naudingas, nes pamatėme, kaip treniruojasi ir lenktyniauja geriausieji. Dabar aišku, ko reikia siekti“, - teigė K. Janulionis.

„Vien leistis ta pačia trasa su pasaulio žvaigždėmis – įspūdinga. Po tokių varžybų dar labiau stengiesi tobulėti Daugelis pasaulio čempionato dalyvių - labai draugiški, gali su jais pasikalbėti. Juk visi tokie patys – visi pradėjo nuo nulio, treniravosi, praėjo panašų  kelią“, - antrino I. Januškevičiūtė.

Vilnietė šį sezoną dalyvavo tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) treniruočių stovyklose. Šiemet ji dar planuoja startuoti tarptautinėse varžybose. Vasarą I. Januškevičiūtė irgi nesėdi vietoje – dalyvauja dviračių, bėgimo varžybose. Tai padeda sustiprėti fiziškai.

Paklausta, ar po FIS stovyklų jaučiasi smarkiai patobulėjusi, I. Januškevičiūtė sakė: „Per vieną sezoną visko pakeisti neįmanoma. Bet, žinoma, jaučiuosi daug tvirčiau, labiau pasitikiu savimi.“

LATVIJA. Anykščiuose nestartavo viena talentingiausių Lietuvos kalnų slidininkių  Eglė Augustaitytė. 13-metė savaitgalį skynė medalius Latvijos jaunimo čempionate.

Amžiaus grupėje iki 14 metų lietuvė iškovojo prizines vietas visose rungtyse. Slalome milžine E. Augustaitytė laimėjo sidabrą, slalome ir „Super-G“ – bronzą.

Greta Piliponytė tarp 15-mečių ir 16-mečių „Super-G“ rungtyje užėmė 9-ąją vietą, slalome milžine 11-ąją, o slalome nefinišavo.

AUSTRALIJA. Nors žiemos sezonas dar nesibaigė, kalnų slidininkai jau galvoja apie vasarą.

Būrys mūsų šalies atstovų rengiasi kelionei į Australiją, kur rugpjūtį vyks Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynės. Išvyka truks net tris savaites, nes po varžybų jų dalyviai dar planuoja pakeliauti po Australiją ir pailsėti atogrąžų saloje.

Žaidynes kartu su Australijos lietuviais rengianti Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija kviečia visus norinčius keliauti kartu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių