J.Kvedaro užpuolimu kaltinamas D.Kalpokas: jis nėra nesusitepęs

Likimo ironija. Su ilgamečiu Lietuvos salės futbolo rinktinės treneriu Daivydu Kalpoku interviu derinome dar prieš tris savaites – tada, kai Julius Kvedaras dar nebuvo nušalintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas, o jo dukters namuose nebuvo apsilankę kaukėti vaikinai, ne visai mandagiai bendravę su J.Kvedaro žmona.

„Labai gaila, kad nepavyko pasikalbėti tada – žmonės šiek tiek anksčiau apie J.Kvedarą būtų išgirdę tiesą. Kita vertus, po vakarykščio straipsnio noras viską iškelti į viešumą padvigubėjo arba net patrigubėjo. Noras išsipasakoti atėjo tada, kai supratau, kad salės futbolą J.Kvedaras nori pastūmti į šoną“, - futbolas.lt pradėjo pokalbį telefonu su šiuo metu Graikijoje esančiu D.Kalpoku.

„Prieš interviu, noriu pabrėžti kelis dalykus, kurie turėtų būti mūsų pokalbio pagrindas“, - tęsė ilgametis salės futbolo puosėlėtojas.

„Pirma, nesu auksas šiame gyvenime. Yra dalykų, dėl kurių visiškai nesididžiuoju, todėl nevaidinu pasaulio bambos; antra, šis interviu yra daromas tikrai ne dėl paskutinių dviejų savaičių įvykių, o dėl bendros situacijos futbole; ir trečia, niekada nepretendavau ir nepretenduosiu į jokius aukštus postus federacijoje – man rūpi tik salės ir pliažo futbolas“.

- Bet būtent aukštas postas, už kurį neva susimokėjote ir buvo paminėtas straipsnyje..

- Skaičiau spaudoje, kad J.Kvedarui sumokėjau 30 tūkstančių eurų, kad mane paskirtų salės futbolo atsakinguoju sekretoriumi. Tačiau į salės futbolo kasą tie 30 tūkstančių eurų neįkrenta net per kelis metus. Patikėkite, ta kėdė nėra verta 3 tūkstančių litų, nekalbant apie 30 tūkstančių eurų.

Noriu darkart pabrėžti, kad aš jokių postų nesiekiu, niekada nesiekiau ir niekada nesieksiu, nes aš jų paprasčiausiai nesuprantu. Man įdomu yra tik salės futbolo pozicija ir visiškai nesvarbu, kas ateis po to vadinamo pono šiųmetinio prezidento, kuris labai deklaruoja, kad yra futbolo žmogus. Aš ir toliau stengsiuos, kad tiek salės, tiek pliažo futbolas nebūtų žlugdomas.

- O jis tikrai yra žlugdomas?

- J.Kvedaras aiškina, kad salės futbolas per daug kainuoja, tačiau vaikinai suvažiavę į rinktinę iš visos Lietuvos neturėdavo, net kur persirengti. Prieš keliones jie tą būdavo priversti daryti tualetuose. Įsivaizduojate? Būdavo gėda, todėl prašydavau žmonos, kad ši nakčiai užsakytų viešbutį, o vilniečių prašydavau, kad šie privažiuotų ryte.

Jo pasakymas, kad salės futbolas daug kainuoja, yra labiau nei absurdas, nes salės futbolas visą laiką laikėsi ant mano minimalaus atlyginimo. Trenerių štabas ir gydytojai būdavo man artimi žmonės, todėl federacijai jie ničnieko nekainavo.

- Bet argi taip buvo ir anksčiau? Kada perbėgo juoda katė tarp jūsų ir J.Kvedaro?

- Praėjusių metų pabaigoje po turnyro Portugalijoje, turėjau pokalbį su prezidentu. To pokalbio metu, J.Kvedaras tiesiai šviesiai pasakė, kad salės futbolas mums nereikalingas.

Pasitraukęs iš rinktinės, galvojau suorganizuoti stiprų šalies čempionatą. Labai stengiausi tą padaryti, tačiau mūsų prezidentas dar labiau pasistengė jį sužlugdyti.

Aš rinktinėje išdirbau aštuonerius metus ir per tą laiką treniravau daugiau nei 60 žaidėjų, tarp kurių Vitalijus Daniličevas, Kęstutis Rudžionis, Rytis Leliūga, Artūras Rimkevičius, Nerijus Mačiulis. Ir su jais visais aš išlaikiau labai artimą kontaktą.

- Grįžkime prie šių dienų įvykių. Ką jus žinote apie užpultą J.Kvedaro dukrą, apie beisbolo lazdas ir tai kas įvyko?

- Aš pats esu Graikijoje, bet man buvo labai įdomu, kas ten įvyko. Todėl paskambinau artimiems žmonėms ir paprašiau, kad šie nueitų pas J.Kvedaro dukrą ir jos pačios paklaustų apie tai, kas įvyko. Jos namie nebuvo, tad mano artimas draugas bendravo su J.Kvedaro žmona, kuri pasakė, kad, skirtingai nei spauda rašė, niekas nieko nedaužė. Neneigsiu, buvo tokia situacija, kad buvo atvykę vyrai ir nemandagiai kalbėjo su J.Kvedaro žmona. Be to, spauda rašė, kad duktė ir anūkė labai išsigando.. nesąmonė. Aš sužinojau, kad jų tuo metu namie net nebuvo.

-  Straipsnyje dar buvo minimas Stasys Stankus. Ką jums sako ši pavardė? Ar jis galėjo būti tas žmogus, kuris už akademijos aikštės nuomą ėmė grynuosius pinigus?

- Kai ateina nauja valdžia į kažkokią vietą, ji bent minimaliai turi aptvarkyti aplinką. Kuris žmogus buvo pakeistas, atėjus J.Kvedarui į valdžią? Arba, gal galite priminti, kiek metų S.Stankus dirba federacijoje? Tokie kaip jis, kurie sudaro vykdomąjį komitetą, turėtų pagaliau ateiti, pakelti ranką ir pasakyti: mes jau pavargome nuo futbolo ir einame truputį pailsėti.

Aš turiu poziciją, kurią išdėsčiau ir dabartiniam vadinamam prezidentui. S.Stankus nėra žmogus, kuris nieko nesprendžia – jis sprendžia ir sprendžia nemažai.. nepaisant to, kad jis nesusikalba su kai kurių miestų treneriais. Susikalbėjimo nėra, o problemos susideda iš nesusikalbėjimo. Treneriai guodžiasi, kad pilietis, kuris atsakingas už Lietuvos jaunimą, verčiasi per galvą, kad padarytų tai, kas jam aktualu. O dėl pinigų – aš jam nedaviau, aš iš jo neėmiau, tad galime tik paspėlioti.

- Kai kalbėjome prieš tris savaites, jūs užsiminėte, kad kalbėti norite todėl, jog federacijoje jau 12 metų yra visiška stagnacija. Ką turėjote omeny?

- Omeny turėjau 2000 – uosius metus. Tada pasikeitė tik prezidentas ir generalinis sekretorius, o visi kiti liko tie, kurie federacijoje dirbo ir anksčiau. Naujų žmonių jie neįsileidžia. Pavyzdžiui,  Armino Narbekovo.

Aš jo visiškai nepažįstu, kaip sakant, žinau tik iš nuotraukų. Taip pat nepažįstu nei Rito Vaigino, ar Gintauto Babravičiaus. Tačiau skaičiau jų poziciją, kad jie norėtų dalyvauti Lietuvos futbolo valdyme. Dažniausiai nemėgstu lyginti, kuris geresnis, o kuris blogesnis, tačiau šiuo atveju, manau, kad bet kuris iš jų būtų geriau nei J.Kvedaras.

Netgi Liutauras Varanavičius būtų geriau, nes jis federacijoje buvo tik sraigtelis. Tik tiek, kad atidirbęs 12 metų, jis morališkai nebegalėtų toliau vadovauti futbolui. Be to,  jis peržengė kai kurias pozicijas. Aišku, ne taip, kaip J.Kvedaras.

- Ką turite omeny?

- Einant į tokį postą, kaip LFF prezidentas, tu turi būti tiek „išlaižytas“, švarus ir nesusitepęs, kad ant tavęs negalėtų kristi jokia dėmė. O J.Kvedaras toks tikrai nėra. Jei ant tavęs yra nors mažytė dėmelė, tai tu niekur negali nueiti. Aš ir pats turių „dėmių“ ir nebijau to pripažinti, todėl jo vietoje, ateičiau į vykdomojo komiteto posėdį, pakelčiau ranką ir išeičiau.

Tarkim, prezidentu būtų išrintas A.Narbekovas, B.Babravičius ar R.Vaiginas. Jiems bent jau durys į departamentus būtų atviros. Jūs man pasakykit, kur gali eiti Julius Kvedaras? Arba dar geriau, kur nors nusiųskite mane, tai iškart gaučiau „pendelį į subinę“ ir būčiau laisvas.

Pradėkime nuo to, kad rinkimai būtų rinkimais, o ne kaip dabar.

Niekaip nesuprantu, kaip buvo pašalinta iš narių Vilniaus apskrities futbolo federacija. Sugalvojo pakeisti įstatus, pakeitė per vieną dieną ir pašalino. Aš labai domiuosi įstatais, nes man jie yra labai įdomūs – tai pasakysiu, kad jie keičiami tada, kada LFF valdžia tik užsinori. Todėl bet kuris mirtingasis ateiti į futbolą negali. To pats geriausias pavyzdys yra Ritas Vaiginas – pasakė žodį prieš juos ir dėl to buvo išmestas.

- J.Kvedaras FNTT užfiksuotame įraše kalbėjo, kad paliks savo žmogų po savęs. Pagal dabartinius įstatus tą padaryti jam būtų vieni niekai. Sutinkate?

- Jei mes kalbame apie Rolandą Skaisgirį, tai čia tas pats, kad jei aš nueičiau pas Arvydą Sabonį ir paprašyčiau Julių Kvedarą „pastatyti“ krepšinio federacijos prezidentu. Absudrų absurdas. Nors aš visą laiką laikiausi pozicijos, kad prezidentu turi būti geras vadybininkas, tačiau prie ko čia R.Skaisgirys? Žaidė krepšinį, o eis vadovauti futbolui? Tačiau sutinku su tuo, kad pagal dabartinius įstatus jie gali daryti absoliučiai, ką nori.

Pavyzdys LFF stadionas. Dabar visi kalba, gera ar bloga yra šio stadiono sintetinė danga. O tų kalbų galėtų visai nebūti, jei jie būtų palikę natūralią veją. Tačiau pakeitė. Žinote kodėl? Todėl, kad FNTT turėtų darbo.

- Kokią matote visų šių įvykių atomazgą?

- Tikiu, kad žmonės pagaliau po to konflikto tarp mūsų prezidento ir teisėsaugos paaiškės, kas yra kas. Tikiu, kad pagaliau pasikeis vykdomasis komitetas. Jei taip įvyks, tai geriau bus ir salės futbolui, ir pliažo futbolui, ir moterų futbolui, kuris dabar taip pat yra nereikalingas.


Šiame straipsnyje: Julius KvedarasLFF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sraigė

Sraigė portretas
Žmogaus fizionomija daug ką pasako.

.

. portretas
liutaurai ateis ir tavo diena.

ateis

ateis portretas
ir kito juliaus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių