Jaunimo krepšinio rinktinės taikinys – medaliai

Vitoldas Masalskis su jaunimo (iki 20 m.) krepšinio rinktine norėtų pakartoti 2008-ųjų sėkmę, kai jo treniruojami aštuoniolikmečiai tapo Europos vicečempionais.

Liepos 8–18 d. V.Masalskio vadovaujami krepšininkai išmėgins jėgas Kroatijoje vyksiančiame 27-ajame kontinento jaunimo čempionate, kurį pradės B grupėje su Juodkalnijos, Turkijos ir Serbijos nacionalinėmis ekipomis.

Prieš dvejus metus Lietuvos jauniai (iki 18 m.) Graikijoje tapo Europos vicečempionais. Iš tuometės rinktinės šios vasaros kovoms rengtis pradėjo septyni žaidėjai – Evaldas Kairys, Mantas Kadzevičius, Augustas Pečiukevičius, Matas Sapiega, Giedrius Staniulis, Tautvydas Šležas ir Marius Zimnickas.

– Surinkome ne visus krepšininkus, kuriuos tikėjomės matyti komandoje, tačiau konkurencija į pagrindinę sudėtį vis tiek gana didelė, – per pirmąją treniruotę Kaune sakė portalui jaunimo rinktinės vyriausiasis treneris V.Masalskis.

– Treneri, kurio žaidėjo iš sidabrinės 2008-ųjų ekipos jūs pasigendate pirmiausiai?

– Donato Motiejūno. Norėtume, kad jis vėl būtų su mumis, tačiau šiemet jo prioritetas – vyrų rinktinė. Gali būti, kad joje nežais nei broliai Lavrinovičiai, nei Marijonas Petravičius, todėl Donatas turės daugiau galimybių įsitvirtinti. Be to, ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas užsiminė, kad atėjo laikas atjauninti vyrų rinktinę. Kita vertus, italų „Benetton“ klubas, kuriam atstovauja D.Motiejūnas, pageidavo, kad krepšininkas po sezono išsigydytų anginą. Prireiks operacijos, laiko atsigauti. O mūsų rinktinė Europos čempionatui rengsis gerokai sparčiau nei praėjusius sezonus. Išplėstiniame kandidatų sąraše, be D.Motiejūno, buvo ir JAV besimokantys Gediminas Bertašius bei Gilvydas Biruta, taip pat kaunietis Osvaldas Matulionis. Tačiau abu „amerikiečiai“ šiemet pirmenybę teikia ne krepšiniui, bet mokslams, o į poziciją, kurioje žaidžia Osvaldas, yra pajėgių aukštesnių žaidėjų, todėl šio krepšininko nekvietėme.

– Kas pakeis D.Motiejūną?

– Į 4-ąją ar 5-ąją pozicijas pretenduoja rinktinės senbuviai E.Kairys, G.Staniulis, T.Šležas, taip pat – pernai pasaulio čempionate dalyvavęs Adomas Drungilas ir naujokas Edvinas Jezukevičius. Jėgos ir ūgio nestokosime.

– Kaip manote, ar bus sudėtinga išsirinkti pagrindinį dvyliktuką?

– Manau, kad didžiausias ir įdomiausias galvosūkis bus dėl įžaidėjų. A.Pečiukevičiui praėjęs sezonas buvo iš ne iš geriausiųjų, jis klube rungtyniavo mažiau, nei galėjo, todėl jam reikia iš naujo patikėti savo jėgomis. Tačiau patobulėjo Paulius Dambrauskas, Ovidijus Varanauskas, Matas Sapiega. Yra lygiaverčių konkurentų ir į lengvojo krašto puolėjo poziciją. Žiūrėsime, kaip vaikinai pasirodys per kontrolines rungtynes.

– Kiek jų sužaisite?

– Savaitę pasitreniruosime Kaune ir išvyksime į Lenkiją, kur tarptautiniame turnyre rungtyniausime su belgais, norvegais ir lenkais. Grįžę į namus, iš Kauno persikelsime į Druskininkus ir dukart susitiksime su latviais. Po to keliausime į Ispaniją, kur sužaisime su prancūzais, čekais ir ispanais. Tai bus paskutiniai kontroliniai mačai prieš Europos čempionatą.

– Kokių tikslų sieksite Kroatijoje?

– Konkrečiau apie planus mėgstu kalbėti prieš pat išvykstant į varžybas, kai jau aišku, kas žais rinktinėje, ar visi krepšininkai sveiki, kaip jie pasirengę kovoms. Bet kokiu atveju visada galvoju tik apie medalius. Prieš dvejus metus sakiau, kad sieksime neįmanomo, jog  pasiektume maksimumą. Tąkart mums pavyko, į Lietuvą parvežėme Europos sidabrą. Ir šį kartą ryžtingai brausimės prie apdovanojimų, nors mūsų varžovai grupėje, palyginti, tarkime, su Lietuvos aštuoniolikmečių ar šešiolikmečių priešininkais Europos pirmenybėse, grėsmingiausi.

Kandidatai į dvyliktuką

Eimantas Bendžius (ūgis 203 cm), Paulius Dambrauskas (191 cm), Evaldas Kairys (207 cm), Saulius Kulvietis (203 cm), Deividas Nazarovas (195 cm), Tautvydas Šležas (207 cm), Giedrius Staniulis (205 cm) ir Marius Zimnickas (196 cm, visi – Vilniaus „Perlas“), Adomas Drungilas (203 cm, Kauno „Žalgiris-Sabonio mokykla“), Edvinas Jezukevičius (207 cm, Vilniaus „Akademija“), Mantas Kadzevičius (194 cm) ir Augustas Pečiukevičius (191 cm, abu – Kauno „Aisčiai“), Gediminas Orelikas (197 cm, Prienų „Rūdupis“), Matas Sapiega (180 cm, Kauno „Erelita-KTU“), Darius Tarvydas (200 cm, Vilniaus „KM-Magnus“) ir Ovidijus Varanauskas (187 cm, Vilniaus „Sakalai“).


Šiame straipsnyje: MasalskisU-20

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių