J. Plaza: kai rašiau knygą, žmona mane vadino bepročiu

Vilniuje šurmuliuojančioje knygų mugėje Kauno “Žalgirio” vyriausiasis treneris Joanas Plaza pristatė romano “Andželinos paklodės” lietuviškąją versiją.

„Neįtikėtina, kad mano mintys įdomios lietuviams. Labai džiaugiuosi, kad knyga išversta į ispanų, katalonų ir lietuvių kalbas. Tikiuosi, vertėjai padirbėjo gerai ir „Andželinos paklodės“ perteiks emocijas. Kai prieš 14-lika metų rašiau knygą, net neįsivaizdavau, kad ji kada nors bus įdomi lietuviams ir pristatoma tokio lygio renginyje. Esu krepšinio treneris, tikrai nevadinu savęs rašytoju. Žinau, kad pavojinga kalbėti moters balsu, jei esi vyras. Dauguma vyrų nėra tokie jautrūs. Pradžioje rašiau trumpą apsakymą įsijautęs į mergaitės vaidmenį. Mano draugams tai patiko, nusprendžiau šį pasakojimą išplėtoti. Dešimt metų dirbau moterų kalėjimo prižiūrėtoju. Augau kartu su trimis seserimis, treniravau moterų krepšinio komandą. Sakoma, kad dalyje vyro slypi moteris, aš nesu išimtis. Knyga skirta nėra vien moterims, ji – visiems žmonėms“, - iš dailiosios lyties pozicijų parašytą knygą apibūdino J. Plaza.

Charizmatiškasis strategas ragino nebijoti siekti savo svajonių ir drąsiai žvelgti į ateitį

„Stengiausi žmonėms pasakyti, kad jie kovotų už savo svajones, kurios gimė vaikystėje. Tai liečia ir mano žaidėjus. Knyga skaitytojui turėtų atverti akis ir priversti susimąstyti apie jo esamą ir planuotą gyvenimą. Daugelis nuleidžia rankas, nes pasiekti savo tikslą yra tikrai sunku. Reikia beprotiškai daug darbo, jeigu nori tapti sėkmingu verslininku, muzikantu ar bet kurios kitos srities profesionalu. Man labai patinka bendrauti su žmonėmis, kurie sistemingai siekia savo tikslo. Nesvarbu turtinė padėtis. Visi turime savo pašaukimą, belieka jį atrasti. Skambės banaliai, bet žmonėms ši knyga padėjo. Tai nėra draminis ir sunkiai skaitomas kūrinys. Kai rašiau „Andželinos paklodes“ žmona mane vadino bepročiu, tačiau dabar ji labai džiaugiasi".

Įvairiapusiškas katalonas prisiminė darbą kalėjime ir pripažino, kad kurį laiką teko padirbėti ir padangų parduotuvėje

„Kalėjimuose žmonės dirba ne iš malonumo. Jie turi išlaikyti šeimą. Patirtis leidžia lyginti problemas kalėjime ir aikštelėje. Žinoma, krepšinyje pralaimėjimai nėra tokie tragiški kaip įvykiai kalėjimuose.  Tačiau dirbdamas treneriu į rungtynes žiūriu kaip į gyvenimo ir mirties klausimą. Kai prieš tave stovi dvimetrinis krepšininkas, tavo vienintelis ginklas lieka žodis. Esu tik mažas ir negražus vyrukas.  Ilgą laiką šalia krepšinio teko dirbti ir kitus darbus, todėl labai vertinu dabartinę situaciją".

J. Plaza  atkreipė dėmesį į perdėtą lietuvių kuklumą pasidalino artimiausiais planais

„Galbūt ateityje rašysiu ir apie krepšinį, tačiau grožinė literatūra man yra būdas pabėgti nuo supančios aplinkos ir atsiriboti nuo realaus pasaulio. Be to, komandos vidaus reikalai ir turi likti rūbinėje. Kai atšlis, norėčiau Lietuvą pažinti giliau. Teko kelias dienas praleisti Druskininkuose, girdėjau gražių pasakojimų apie Vilnių, tačiau to maža. Susidarė įspūdis, kad lietuviai yra pernelyg nuolankūs. Katalonijoje skundžiamasi dėl smulkmenų, o čia žmonės bijo išsakyti savo nuomonę, kenčia sukandę dantis“, - pastebėjimais dalinosi knygos autorius.

Pristatyme dalyvavo žalgiriečiai Paulius Jankūnas, Tadas Klimavičius ir Mindaugas Kuzminskas. Vėliau prie specialiaus knygos stendo nusidriekė ilga eilė - strategas kantriai raitė autografus ir mielai šnekučiavosi bei fotografavosi su savo naujaisiais skaitytojais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asda

asda portretas
good luck mate

man

man portretas
Man vienam treneris panašus i Chucka Norrisa? :D

valio

valio portretas
seimininkas -poetas,treneris pasakorius- vaikai snaudaliai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių