Istorinis žvilgsnis: tai, ko galbūt nežinojote apie M. Johnsoną

Šįkart mūsų tradicinėje rubrikoje – ne eilinė asmenybė. Tai krepšininkas, kuris paliko ryškų pėdsaką krepšinio istorijoje. Vienas geriausių visų laikų planetos atakų organizatorių – Earvinas „Magicas“ Johnsonas.

Earvinas Johnsonas jaunesnysis gimė Lansinge, Mičigano valstijoje. Krepšininkas buvo „General Motors“ darbininko ir mokyklos prižiūrėtojos sūnus. Nuo pat mažų dienų vaikas pamilo krepšinį ir žavėdamasis to meto žvaigždėmis: Earlu Monroe ir Marquesu Haynesu, krepšinio aikštelėje liedavo prakaitą kiaurą dieną.

Būdamas 15 metų jaunasis E.Johnsonas buvo pirmą kartą pramintas „Magicu“. Tąkart būsimas NBA krepšininkas, atstovaudamas Lansingo „Everett“ vidurinei mokyklai, tarpmokyklinėse rungtynėse įmetė 36 taškus, atkovojo 18 kamuolių ir atliko 16 rezultatyvių perdavimų. Po šio pasirodymo vietinis laikraštis ir priklijavo E.Johnsonui pravardę „Magicas“.

Paskutiniais metais vidurinėje mokykloje, E.Johnsonas atvedė savo komandą ant valstijos pirmenybių nugalėtojų pakilos, vidutiniškai pelnydamas 28,8 taško ir atkovodamas 16,8 kamuolio per rungtynes.

Nors būsimąja žvaigžde domėjosi stipriausi Jungtinių Valstijų universitetai, E.Johnsonas nusprendė mokytis netoli namų. Krepšininkas pasirinko Mičigano valstijos universitetą, kuris pažadėjo pirmakursiui, jog jis čia galės rungtyniauti savo mėgstamoje įžaidėjo pozicijoje.

E.Johnsonas net negalvojo apie profesionalo karjerą. Pirmaisiais savo studijų metais atletas daugiau dėmesio skyrė mokslams ir savo svajonei tapti televizijos komentatoriumi. 1978–1979 metais Mičigano valstijos universitetas pateko į NCAA atkrintamąsias varžybas, kuriose nužygiavo iki pat finalo.

Dėl čempionų titulo kelią E.Johnsonui pastojo būsima NBA legenda – Larry Birdas. Šios finalo rungtynės tapo žiūrimiausios studentų krepšinio rungtynės istorijoje. Mičigano valstijos universiteto krepšininkai rezultatu 75:64 palaužė varžovus, o E.Johnsonas buvo pripažintas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Po dviejų metų, praleistų universiteto komandoje, kurioje vidutiniškai rinkdavo 17,1 taško, atkovodavo 7,6 kamuolio ir atlikdavo 7,9 rezultatyvaus perdavimo, E.Johnsonas buvo pašauktas 1979–ųjų metų NBA naujokų biržoje.

Los Andželo „Lakers“ klubas tąkart būsimą legendą pašaukė pirmuoju šaukimu. Tada E.Johnsonas kalbėjo, jog smagiausia, kad jam teko galimybė žaisti kartu su Kareemu Abdul-Jabbaru – 218 cm ūgio vidurio puolėju, kuris tada tapo visų laikų rezultatyviausiu NBA krepšininku.

1980 metais „Lakers“ nužygiavo iki NBA finalo, kuriame ginklus surėmė su Juliaus Ervingo vedama Filadelfijos „76ers“ komanda. Šioje finalo serijoje krepšinio pasaulis išvydo fenomenalų E.Johnsono pasirodymą. Penktosiose serijos rungtynėse čiurnos traumą patyrė „Lakers“ lyderis K.Abdul-Jabaaras. Komandos vyr. treneris Paulas Westheadasnusprendė į startinio penketuko vidurio puolėjo vietą išleisti komandos įžaidėją E.Johnsoną.

„Magicas“ savo komandos sirgalių bei trenerių nenuvylė. Šeštosiose finalo rungtynėse, žaisdamas įžaidėjo, lengvojo krašto ir „centro“ pozicijose jis įmetė 42 taškus, atkovojo 15 kamuolių, atliko 7 rezultatyvius perdavimus bei perėmė 3 kamuolius, o „Lakers“ laimėjo 123:107.

E.Johnsonas tapo pirmuoju NBA naujoku istorijoje, kuris laimėjo naudingiausio NBA finalo krepšininko apdovanojimą bei vienu iš keturių žaidėjų istorijoje, kurie per du metus džiaugėsi ir NCAA, ir NBA čempionų taurėmis.

Netikėtai užgriuvusią šlovę kiek aptemdė 1980–1981 metų sezono pradžioje patirta kairiojo kelio trauma. E.Johnsonas buvo priverstas praleisti 45 reguliaraus sezono rungtynes. Tada atletas pripažino, jog reabilitacijos procesas buvo sunkiausias periodas jo gyvenime. Tą sezoną „Lakers“ savo žygį baigė labai anksti – Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje.

1981 metais E.Johnsonas su „Lakers“ organizacija sudarė 25 metų 25 milijonų JAV dolerių sutartį. Tai – iki tol didžiausias profesionalaus sporto kontraktas istorijoje. Ši sutartis turėjo pasibaigti tik 2009 metais, tačiau karjeros pabaigoje ją atletas nutraukė abipusiu susitarimu.

Prasidėjus 1981–1982 metų sezonui E.Johnsonas įsivėlė į konfilktą su vyriausiuoju treneriu P.Westheadu, kuris treniravo šią komandą čempioniškame sezone. Tąkart NBA žvaigžde tapęs krepšininkas teigė, jog šis treneris „Lakers“ padarė lėta ir nuspėjama komanda. Pagrasinęs palikti klubą E.Johnsonas sulaukė „Lakers“ savininkų užtarimo. Komandos savininkas Jerry Bussas atleido P.Westheadą ir į jo vietą pasamdė Patą Riley.

Iškart po šio įvykio E.Johnsoną užgriuvo kritikos banga. Kritikuoti komandos žvaigždę ėmė ir ekipos sirgaliai. Tačiau krepšininkas neigė savo kaltę, o jį ir vėl užstojo J.Bussas, kuris prisipažino seniai norėjęs atleisti trenerį, tik nesiryžęs žengti tokio žingsnio.

P.Riley jau pirmaisiais metais atvedė „Lakers“ į NBA finalą, kuriame jie ir vėl susidūrė su „76ers“. Vedini E.Johnsono Los Andželo krepšininkai laimėjo seriją 4–2 ir dar kartą tapo NBA čempionais. „Magicas“ buvo pripažintas naudingiausiu finalo krepšininku, vidutiniškai pelnydamas 16,2 taško (52,2 proc. pataikymas), atkovodamas 10,8 kamuolio, atlikdamas po 8 rezultatyvius perdavimus bei perimdamas 2,5 kamuolio. Komandos žvaigždė ekipos sėkmę dedikavo naujajam treneriui P.Riley.

1983–1984 metų sezone prasidėjo „Lakers“ ir Bostono „Celtics“ klubų legendinės dvikovos dėl čempionų žiedų. E.Johnsonas vėl susirėmė su L.Birdu.

Pralaimėję pirmąją dvikovą dėl čempionų titulo 1984 metais, „Lakers“ atsirevanšavo kitame sezone. Finale vėl susidūrę su L.Birdo „Celtics, Los Andželo krepšininkai, kuriuos tuo metu vis dar į priekį vedė 38 metų K.Abdul-Jabaaras, laimėjo 1985-ųjų NBA finalą. Tąkart E.Johnsonas ir K.Abdul-Jabaaras pripažino, jog ši pergalė jų karjerose buvo sunkiausia ir svarbiausia.

1986–1987 metų sezone E.Johnsonas pirmą kartą karjeroje buvo pripažintas naudingiausiu pirmenybių krepšininku, o „Lakers“ dar kartą laimėjo NBA čempionų žiedus. Finalo serijoje E.Johnsonas demonstravo pavydėtinus statistinius rodiklius (26,2 tšk. (54 proc. taiklumas), 13 rez. perd, 8 atk. kam., 2,33 per. kam.).

1987–1988 metų sezono pradžioje „Lakers“ strategas P.Riley pažadėjo, jog jo auklėtiniai apgins čempionų vardus. Nors kelias link Olimpo buvo sudėtingas, finale „Lakers“ palaužė Detroito „Pistons“, kurie pasižymėjo itin šiurkščiu žaidimu bei buvo praminti „blogaisiais Detroito vyrukais“. Prieš pirmąjį finalo mačą M.Johnsonas pabučiavo į žandą varžovų lyderiuiIsiah Thomasui taip išreikšdamas, kaip vėliau pats sakė, „brolišką meilę“. Tai buvo penktasis ir paskutinis E.Johnsono čempionų žiedas jo karjeroje.

1990–1991 metų sezone E.Johnsono vedina „Lakers“, kuri tuo metu jau rungtyniavo be karjerą baigusio K.Abdul-Jabaaro, NBA finale susitiko su Michaelo Jordano vedina Čikagos „Bulls“. Tuo metu M.Jordanas jau buvo vadinamas geriausiu eros krepšininku. Nepaisant dviejų trigubų dublių, E.Johnsonui ir „Lakers“ nepavyko pasipriešinti „Bulls“ – serija pralaimėta 1–4.

1991–1992 metų sezono pradžioje E.Johnsonas viešai paskelbė, jog turi AIDS. 1991–ųjų lapkričio 7 dieną E.Johnsonas specialioje spaudos konferencijoje paskelbė apie karjeros pabaigą ir norą likusį savo gyvenimą dedikuoti kovai su šia mirtina liga.

Atletas prisipažino, jog AIDS užsikrėtė dėl santykiavimo su skirtingais partneriais savo karjeroje.  Tuo metu sklandė gandai, jog E.Johnsonas yra homoseksualus arba biseksualus, tačiau pats krepšininkas paneigė tai ir apkaltino I.Thomasą paskleidus melagingus gandus.

1992–ųjų NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių rinkimuose E.Johnsonas fanų buvo išrinktas į startinį penketą. Tačiau jo buvę komandos draugai: Byronas Scottas ir A.C.Greenas teigė, jog „Magicas“ neturėtų rungtyniauti, o Jutos „Jazz“ lyderis Karlas Malone‘as pripažino, jog žaisti aikštelėje su AIDS sergančiu E.Johnsonu būtų rizikinga. Nepaisant neigiamos reakcijos, E.Johnsonas ryžosi žaisti šiame mače ir, pelnęs 25 taškus bei atlikęs 9 rezultatyvius perdavimus, atvedė „Vakarus“ į pergalę 153:113. Pataikęs paskutinį tritaškį šiame mače E.Johnsonas susilaukė rungtynėse dalyvavusių NBA krepšininkų sveikinimų.

Tais pačiais metais E.Johnsonas atstovavo JAV rinktinei Barselonos olimpinėse žaidynėse, kur „Svajonių komanda“ praminta iš NBA žvaigždžių sudarytą ekipa neturėjo lygių ir lengvai pasidabino aukso medaliais.

1992–1993 metais E.Johnsonas sugrįžo į didįjį krepšinį, tačiau įspūdingų statistinių rodiklių nedemonstravo ir 1996–ųjų vasarą, būdamas 36 metų, baigė karjerą.

2004 metais JAV sporto žiniasklaidos gigantas ESPN E.Johnsono AIDS istoriją pripažino septintu įsimintiniausiu sporto įvykiu per pastaruosius 25 metus. Tuometinis JAV prezidentas George‘as Bushas išreiškė paramą NBA legendai: „Man Magicas yra didvyris. Jis turėtų būti didvyris visiems žmonėms, kurie myli sportą“.

Per 13 NBA lygoje praleistų sezonų E.Johnsonas vidutiniškai pelnydavo 19,5 taško, atlikdavo 11,2 rezultatyvaus perdavimo, atkovodavo 7,2 bei perimdavo 1,9 kamuolio. „Magicas“ yra ketvirtas visų laikų daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikusių krepšininkų rikiuotėje (10041 rez. perd.).

1996 metais E.Johnsonas buvo išrinktas į geriausių visų laikų krepšininkų penkiasdešimtuką. Jis taip pat pateko į Jameso Naismitho „NBA šlovės muziejų“. 2002 metais ESPN E.Johnsoną išrinko 17 numeriu tarp 50 geriausių XX a. sportininkų. 2006 metais ESPN E.Johnsoną išrinko geriausiu visų laikų įžaidėju.

Ar žinote, kad?

  • Giliai tikinti E.Johnsono motina manė, jog jo pravardė „Magicas“ yra šventvagiška.
  • E.Johnsonas valdo kompaniją „Magic Johnson Enterprises“, kuri verta 700 milijonų JAV dolerių.
  • Baigęs karjerą, E.Johnsonas kurį laiką buvo „koučingo“ specialistas. Buvęs krepšininkas rengdavo seminarus ir viešai sakydavo motyvacines kalbas.
  • 2007 metais E.Johnsonas rėmė Hillary Clinton politinę kampaniją JAV prezidento rinkimuose.
  • 1991 metais E.Johnsonas įkūrė „Magic Johnson Foundation“ fondą, kuris rėmė su AIDS susijusius projektus. 1992 metais jis prisijungė prie nacionalinio kovos su AIDS komiteto ir buvo pagrindinis kalbėtojas 1999 metais įvykusioje pasaulio AIDS dienos konferencijoje. Vėliau AIDS bendruomenė kritikavo buvusį krepšininką, jog šis pasitraukė iš aktyvios veiklos šioje sferoje.
  • ESPN sporto žurnalistas Larry Schwartzas savo rašinyje teigė, jog E.Johnsono ir L.Birdo akistata devintajame dešimtmetyje išgelbėjo NBA lygą nuo bankroto. Tuo metu šių dviejų krepšininkų konfrontacija kėlė masinį susidomėjimą NBA lyga, daugybė žmonių bei įvairių sporto apžvalgininkų šia akistatą įvardino kaip rasinės kovos išraišką.
  • Nepaisant masinio bandymo supriešinti šiuos du legendinius krepšininkus, 1984 metais jie abu tapo artimais draugais, kai kartu filmavosi „Converse“ sportinių batelių reklamoje. 1992 metais E.Johnsonas pasirodė L.Birdo pasitraukimo iš krepšinio ceremonijoje ir pripažino, jog jiedu – draugai per amžius.
  • Būdamas vaikas E.Johnsonas į parduotuvę keliaudavo mušinėdamas kamuolį: į priekį – dešine ranka, grįždamas namo – kaire.
  • 1993-1994 metų sezono pabaigoje, paskutiniams 16 mačų, E.Johnsonas buvo paskelbtas vyriausiuoju „Lakers“ treneriu.
  • E.Johnsonas išleido keletą knygų. 1992 metais parašė savo autobiografiją, o 1996-aisiais išleido knygą, pavadinimu: „Nesaugus seksas AIDS amžiuje“.

Šiame straipsnyje: Magicas JohnsonasNBAAIDS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių