Istorinis įvykis: didžiausias NBA naujokų biržos sąmokslas

Pirmaisiais NBA gyvavimo metais naujokų biržos loterijos laimėtojas būdavo nusprendžiamas elementariausiu būdu. Blogiausiai pasirodžiusi komanda gaudavo pirmąjį šaukimą, antra blogiausia – antrąjį ir t.t.

Biržos tvarka kiek pasikeitė 1966 m. Tuometiniai lygos vadovai sumąstė mesti monetą tarp blogiausių visų divizionų komandų. Naujokų biržos loterijos laimėtojas tokiu būdų buvo sprendžiamas iki 1984 m. Kodėl buvo dar kartą pakeista biržos tvarka? Buvo baiminamasi, jog komandos tyčia pralaiminėdavo rungtynes siekdamos dalyvauti monetos metimo biržoje ir taip gauti pirmąjį šaukimą.

1985 m. metais buvo įvesta nauja biržos loterijos sistema. Kiekviena į atkrintamąsias varžybas nepatekusi komanda gaudavo voką su realiu šansu laimėti pirmąjį šaukimą. Vis dėlto, netrukus NBA nusprendė, kad visos komandos negali turėti vienodų šansų laimėti loteriją. Todėl 1990 m. įvesta iki šiol galiojanti sistema, kuomet prasčiausiai pasirodęs klubas gauna 25 proc. galimybių laimėti biržos loteriją.

Tačiau apsistokime ties 1985 m. naujokų biržos loterija, kuri iki šiol vadinama viena didžiausių JAV sporto sąmokslo teorijų.

Kodėl ši birža sulaukė tokių apibūdinimų? Neabejojama ir iki šiol įrodinėjama, kad tais metais pakeista biržos tvarka buvo tik dėl vienos komandos interesų – Niujorko „Knicks“.

1984-1985 m. sezoną Niujorko klubas baigė iškovojęs 24 pergales ir patyręs 58 pralaimėjimus. Trečią blogiausią rezultatą lygoje pademonstravusiai komanda verkiant reikėjo žaidėjo, aplink kurį būtų galima kurti ateities pamatus. O ir pati lyga buvo suinteresuota matyti žvaigždę Niujorke – bene didžiausią rinką turinčiame mieste.

Tais metais biržoje turėjo dalyvauti Džordžtauno universiteto žvaigždė Patrickas Ewingas – neabejotinai perspektyviausias savo kartos krepšininkas, kuris būtų nedelsiant pakėlęs sirgalių susidomėjimą organizacija ir ženkliai pagerinęs jos finansinę pusę. Krepšininkas dominavo koledžo krepšinyje tapdamas naudingiausiu sezono žaidėju bei padėdamas universiteto komandai tapti NCAA čempione. Abejonių, kad P.Ewingas turėjo būti pašauktas pirmuoju šaukimu, nebuvo.

NBA reikėjo sugalvoti, kaip didžiausią Džordžtauno žvaigždę apvilkti „Knicks“ marškinėliais. Todėl prieš pat paskelbiant naujokų biržos laimėtojus, NBA nusprendė atsisakyti monetos metimo ir įvedė „vokų sistemą“.

Atlantos „Hawks“, Oklando „Warriors“, Sakramento „Kings“, Los Andželo „Clippers“, Sietlo „SuperSonics“ bei Indianos „Pacers“ klubai trynė rankomis tikėdamiesi nugriebti pirmąjį biržos šaukimą – P.Ewingą. Tačiau Davido Sterno ir NBA planas buvo kitoks.

Į indą buvo sudėti septynių komandų burtų traukimo vokai. Prie indo prisiartinęs lygos komisaras D.Sternas giliai įkvėpė, įkišo ranką ir sugriebė tris vokus, tačiau netrukus iš jų liko vienas, kuriame – „Knicks“ komandos logotipas.

Kai kurios teorijos tikina, jog „Knicks“ vokas buvo ypatingai pažymėtas, kad D.Sternas galėtų jį atpažinti tarp kitų komandų burtų traukimo vokų. Manoma, kad Niujorko klubo vokas prieš pat tiesioginę transliaciją galėjo būti šaldomas.

Prieš kelis metus vienas NBA analitikų Billas Simmonsas į vaizdo failų talpyklą „Youtube“ buvo įkėlęs išsamią 10 minučių analizę su 1985 m. naujokų biržos loterijos vaizdais. B.Simmonso teigimu, „Knicks“ vokas buvo ne tik sunkesnis, kad sukant indą jį būtų lengviau atpažinti, tačiau ir jo vienas kampų specialiai pažymėtas. Tai galima pamatyti prieš pat D.Sternui įkišant ranką į burtų traukimo indą.

Ištraukti biržos nugalėtojų voko priėjęs D.Sternas puikiai žinojo, kuris iš jų priklauso Niujorko komandai, todėl suėmęs tris vokus į ranką, juos apvertė ir ištraukė apačioje buvusįjį – patį sunkiausią voką.

Ar gali būti, kad NBA komisaras atsitiktinai ištraukė voką su ryškiai užlenktu kampu, kuris priklausė organizacijai, kuriai verkiant reikėjo P.Ewingo?

„Tai lyg tikėti, jog į aikštelę išėję teisėjai stengsis pakreipti rungtynes tam tikra linkme. Aš niekada nemačiau jokių sąmokslo teorijų naujokų biržoje“, – tvirtina Indianos „Pacers“ vadybininkas Donnie Walshas.

Tuo tarpu pasisakyti niekada nevengiantis garsiausias NBA aštrialiežuvis Charlesas Barkleylaikosi kitokios nuomonės.

„Nuo šiol labai atidžiai stebiu visas naujokų biržos loterijas. Supraskite, nenoriu vėl sugrįžti į Patricko Ewingo laikus, todėl galiu drąsiai tvirtinti, kad tikiu sąmokslo teorijomis“, – teigė Ch.Barkley.

„Šioje lygoje susidarė toks įprotis, jeigu galima taip apibūdinti, jog ji sugeba sukurti ganėtinai neįtikėtinas istorijas“, – juokavo Minesotos „Timberwolves“ vadybininkas Davidas Kahnas.

D.Kahnas netgi buvo linkęs pateikti tokių istorijų pavyzdžius – 2002 m. blogiausią rezultatą lygoje turėjo „Warriors“ klubas, tačiau pirmasis šaukimas ir Yao Mingas netikėtai keliavo į Hiustoną: didesnę rinką turėjusi miestą, kuris ieškojo naujos superžvaigždės.

D.Kahnas prisiminė ir 2011 m. naujokų biržą. Tuomet „Cavaliers“ buvo tik 8 komanda, kuri turėjo vos 5 proc. laimėti pirmąjį šaukimą. Klyvlendo klubą biržoje atstovavo retos širdies ligos kamuojamas komandos savininko Dano Gilberto sūnus. Dar viena graži istorija – „Cavaliers“ laimėjo pirmąjį šaukimą, o kartu ir Kyrie Irvingą. Žaidėją, kuris užėmė išvykusioLeBrono Jameso vietą ir tapo nauju Ohajo karaliumi.

NBA analitikai prisimena ir 2007 m. biržą, kuomet taip pat tik 5 proc. turėjusi Portlando „Trail Blazers“ laimėjo pirmąjį šaukimą. Tais metais „Trail Blazers“ ir antrąjį šaukimą gavusi Sietlo „SuperSonics“ išgyveno ne pačius geriausius laikus ir abu klubai rimtai svarstė apie persikėlimus į kitus miestus. Tačiau Grego Odeno ir Kevino Duranto pavardės gerokai prasklaidė nykias nuotaikas organizacijos viduje ir sirgalių tarpe. Abu klubai, o kartu ir NBA, vėl buvo laimingi.

Ar tikėti teorija, jog NBA sąmoningai padeda sunkiai gyvuojančioms organizacijoms – kiekvieno asmeninis reikalas. Tačiau neigti, jog NBA lygoje stebuklų pasitaiko – neįmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių