Istorinė pergalė privertė ispanus pamiršti krizę

Skolų ir nedarbo slegiama Ispanija gavo šviežio oro gūsį - šalies futbolo rinktinė pasiekė istorinį rezultatą patekdama į pasaulio čempionatą.

Tūkstančiai ispanų po pusfinalyje pasiektos pergalės prieš Vokietiją išėjo į gatves su šalies vėliavomis ir pamiršę visas negandas šventė patekimą į finalą.

"Be galo didžiuojamės. Mums reikėjo kažko, kas leistų negalvoti apie krizę ir apgailėtiną valdžią, kurią turime",- sakė 63 metų Loria Alejandrez, stebėjusi rungtynes greta Madrido "Santiago Bernabeu" stadiono pastatytame didžiuliame ekrane.

Centrinėse sostinės gatvėse eismas apskritai sustojo - žmonės vaikščiojo gatvėmis ir vaidino matadorus prieš automobilius, šie važiavo su garsiniais signalais, o aplinkui šaudė fejerverkai.

Ispanija šiuo metu kenčia nuo didžiausio nedarbo Europoje, o valdžia taupo karpydama algas ir išlaidas.

"Turime parodyti, kad galime kažką daryti visi bendrai, o ne vien rietis tarpusavyje",- sakė ekonomistas Pedro Schwartzas.

Pusfinalio mačą stebėjo 80 procentų Ispanijos TV žiūrovų. Skaičiuojama, kad jį transliavo apie 14 milijonų televizorių.

"Duona ir žaidimai,- istoriją prisiminė bedarbis Julio Ramirezas. - Kai blogi dalykai dėjosi Senovės Romoje, valdžia organizavo nemokamą cirką ir dalijo maistą, norėdama išvengti riaušių. Tokią pat misiją šiais laikais atlieka futbolas."

Tuo tarpu milijonai vokiečių trečiadienio vakarą turėjo susitaikyti, kad svajonė žlugo - jų rinktinė pasaulio čempionato pusfinalyje pralaimėjo Ispanijai.

"Jaučiuosi kaip laidotuvėse. Labai liūdna, man skauda širdį",- sakė 35 metų Lucia Perschke, stebėjusi dvikovą su draugais Berlyne.

Hamburge po finalinio teisėjo švilpuko įsivyravo kapų tyla. Ramų vakarą skrodė tik keli vuvuzelų garsai.

"Ispanija yra geriausia pasaulyje komanda",- tokią ir panašias varžovų pranašumą pripažįstančias frazes buvo galima išgirsti.

O dar prieš keletą valandų sostinėje buvo šventė - stebėti pusfinalio vien Berlyne susirinko 350 tūkstančių sirgalių, audringai besitikėjusių savo numylėtinių pergalės.

"Tas išprotėjęs aštunkojis buvo teisus. Eikime visi valgyti kalmarų",- teigė vienas iš fanų, turėdamas omenyje galvakojį Paulių, kuris teisingai atspėjo visus Vokietijos ekipos rezultatus šiame čempionate.

"Viskas baigta",- skelbė "Bild daily" tinklalapis, pridurdamas, kad rungtynės dėl trečios vietos su Urugvajumi bus menka paguoda. - Sirgalių širdys sudaužytos, bet pralaimėjimas buvo pelnytas."

Visiškai kitokia atmosfera buvo Hanoverio ispanų kvartale, kur girdėjosi pergalės šūksniai ir "Viva Espana".


Šiame straipsnyje: pasaulio futbolo čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių