Ispanijos krepšinio rinktinė pateko į rasizmo skandalą

Sambrūzdis tarptautinėje sporto bendruomenėje kilo dėl reklaminės nuotraukos, kuriai Ispanijos rinktinės krepšininkai pozavo kinišku drakonu puoštoje aikštelėje pirštais patempę akių kampus, rašo britų „The Guardian".

Nuotrauka, daryta oficialaus rinktinės rėmėjo reklamai, puikavosi perkamiausio šalies sporto dienraščio „Marca" puslapyje ir jai pozavo tiek moterų, tiek vyrų krepšinio komandos.

Vienas rinktinės žaidėjų Jose Manuelis Calderonas sakė tikėjęs, kad nuotraukoje užfiksuotą gestą žmonės palaikys „tinkamu" ir „meiliu" bei patikino gerbiąs rytiečius bei turįs tarp jų nemažai draugų.

Tuo metu kitas ispanų rinktinės narys Pau Gasolis prisipažino, kad pozuodamas ne jis vienas jautėsi kiek nepatogiai, tačiau jiems teko pasiduoti to reikalavusių rėmėjų spaudimui.

Nepaisant to, kad oficialiai teigiama, jog šiuo gestu nenorėta nieko įžeisti, reklama sulaukė ne tik pasipiktinusių kinų reakcijos, bet greitai paplitusi internete sukėlė skandalą JAV.

Incidentą pasmerkė ir Tarptautinis olimpinis komitetas.

Kilus diskusijoms, kad incidentas gali sužlugdyti ispanų siekį 2016 m. ar 2020 m. Madride surengti žaidynes, šalies spauda apkaltino britų dienraštį sąmokslu, o Ispanijos krepšinio federacija pagrasino teismais.

Tai jau ne pirmas kartas, kuomet ispanai sulaukia priekaištų dėl rasizmo apraiškų sporte. Rasistiniais šūksniais ir gestais draugiškų rungtynių metu Ispanijos sirgaliai yra palydėję juodaodžius Anglijos futbolininkus ir „Formulės-1" pilotą Lewisą Hamiltoną Ispanijos Grand Prix metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių