Išaušo „Chimki“ laidotuvių diena? (analizė, interviu)

Netrukus po pirmojo pralaimėjimo Eurolygos „Top 16“ etape Maskvos srities „Chimki“ ekipa paskelbė apie tris mėnesius nemokamus atlyginimus ir planuojamą streiką.

Padėtis viename stipriausių Rusijos klubų tokia rimta, kad jau šią savaitę vieno šalies krepšinio flagmanų egzistavimas gali nutrūkti.

Mūsų šalyje visuomet taip. Nespėjome užsisvajoti apie beprecedentį dviejų Rusijos klubų patekimą į Eurolygos finalo ketvertą, – straipsnyje, atskleidžiančiame „Chimki“ klubo finansines detales, rašo dienraščio „Sport Express“ žurnalistas Jevgenijus Atarovas.

Koks ten finalo ketvertas. Dabar svajojame tik apie tai, kad Maskvos klubas kaip nors baigtų sezoną Eurolygoje. Todėl, kad pastaruosius kelis mėnesius komanda kvėpavo smilkalais. To kvapo užteko tik iki naujametinių švenčių ir naujų finansinių metų pradžios.

Savo banko sąskaitose neišvydę ilgai lauktų įplaukų, krepšininkai klubo vadovams pareiškė, kad ketina streikuoti. Šis pareiškimas nebuvo viešas, tačiau praėjusį penktadienį, likus kelioms valandoms iki mačo išvykoje su Sienos „Montepaschi“ klubu, žiniasklaida suuodė, kad „Chimki“ klube kažkas yra negerai.

Komandos žaidimas patvirtino, kad sirgaliai mato ne tą „Chimki“, kuri ne taip seniai triuškino „Bešiktaš“ ekipą Stambule ir „Barcelona“ komandą namų aikštėje. Pirmajame etape Pamaskvės klubas įveikė „Real“, „Fenerbahce Ulker“ ir „Panathinaikos“ komandas.

Vietoje tos ekipos sirgaliams buvo pasiūlyta padrikai ir neatsakingai žaidusi komanda, panaši į tą, kuri prieš išvyką į Sieną beviltiškai pralaimėjo Kazachstano „Astana“ klubui.

Jau kitą dieną „Chimki“ kapitonas Vitalijus Fridzonas oficialiai prakalbo apie tai, kad atlyginimo negauna jau tris mėnesius.

Praktiškai nuo sezono pradžios.

Rusijos vicečempionų biudžetas šį sezoną turėjo siekti 750 mln. rublių (apie 62 mln. litų), o vien algoms buvo numatyta 370 mln. rublių (apie 30,6 mln. litų). Šie skaičiai nėra nurašyti nuo lubų. Vasarą visi Rusijos klubai pompastiškai atskleidė savo finansus. Daugumai ši suma pasirodė mažoka, nes CSKA vien algoms skiria per milijardą rublių (apie 82,6 mln. litų).

Sumažintas „Chimki“ biudžetas ar ne, bet klubui valdžia nepervesdavo ir atlyginimams reikalingo vieno milijono JAV dolerių per mėnesį.

Ne todėl, kad klubas nemoka uždirbti iš krepšinio (Rusijoje net futbolas yra nuostolingas, – aut. past.). Aiškėja, kad nauja Pamaskvės valdžia pati nepanoro klubo išlaikyti tokio pat lygio, kaip ankstesniais metais.

Vasarą keitėsi ir „Chimki“ klubo vadovybė. Nuo 2004 metų prezidento pareigas ėjusį Aleksejų Budunkovą pakeitė Andrejus Nečiajevas. Susitikime su žaidėjais naujasis prezidentas pažadėjo, kad viskas bus gerai: „Tik žaiskite ir apie nieką negalvokite.“ Ir komanda įsižaidė. Per tris mėnesius namie laimėjo 16 rungtynių iš eilės. Kaip paaiškėjo – nemokamai.

Iki praėjusios savaitės visi tvirtai tikėjo, kad „Chimki“ yra pasiryžusi šturmuoti Eurolygos finalo ketvertą. Žaidėjai dažnuose interviu žiniasklaidai nė žodeliu neužsiminė apie netvarką klube, o komandos strategas Rimas Kurtinaitis viešai kūrė ambicingus ateities planus.

Ir štai – toks posūkis. Nemalonus, bet visiškai logiškas. Visus 15 savo gyvavimo metų „Chimki“ klubas buvo išskirtinai socialinis projektas. Komanda neturi ir niekuomet neturėjo rimtų rėmėjų. Klubo finansinis gerbūvis visiškai priklausė nuo įplaukų iš apskrities biudžeto. Mirties ar gyvenimo klausimas tokiais atvejais – labai paprastas. Miestas duoda pinigų – viskas gerai. Pinigų nėra – nėra ir komandos.

Pamaskvėje vos prieš kelias savaites pasikeitė ir sporto ministras. Amiras Galiamovas, kartu su „Chimki“ klubo prezidentu Nečiajevu, krepšininkams garantavęs gyvenimą be rūpesčių, atsistatydino gruodžio 25 d., postą perdavęs savo pavaduotojui Olegui Žolobovui. O jis krepšininkams jokių garantijų nesuteikė.

Dabar belieka tik spėlioti, ką buvo sutarę Nečiajevas ir Galiamovas. O taip pat ir tai, ar klubo prezidentas palaiko gerus santykius su naujuoju ministru. Ar naujasis ministras žino apie Pamaskvio klubą ištikusias problemas bei ruošiasi jas spręsti su klubo vadovybe?

Laiko iki atsakymo liko ne tiek jau daug. Jeigu iki sausio 15 d. situacija nepasikeis, sprendimas gali būti bet koks. Netgi gali būti nuspręsta išformuoti komandą.

Šis liūdnas įvykis teoriškai gali įvykti jau šiandien. Ypač turint omenyje tai, kad klubo prezidentas Nečiajevas su streikuotojais iki šiol net nemėgino susitikti.

Žinoma, mes visko galime ir nežinoti. Galbūt kaip tik šiandien į „Chimki“ bures papūs naujas vėjas ir visos skolos bus padengtos. Nepaisant to, tikėtis, kad komandą nuo bankroto išgelbės tik jos šaunus vardas - tas pats, kaip skraidyti padebesiais.

Visiškai kitokius įrodymus pateikia ir šviežia Rusijos krepšinio istorija.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje pagrindinė Maskvos CSKA klubo varžovė buvo Saratovo „Avtodor“ ekipa. Šio tūkstantmečio pradžioje – Permės „Ural Great“. Dar vėliau – Maskvos „Dinamo“ klubas, krūvomis pirkęs NBA žvaigždes. Kur visi šie superklubai dabar?

Deja, Rusijos sporto įstatymai ekonominėms formulėms nepaklūsta. Sukurtas vardas turi turėtų realią kainą, o ne tapti dar vienu derybų objektu, biudžeto-rėmėjų tuštybės mugėje.

Ir vis dėlto, bus beprotiškai gaila, jei „Chimki“ sirgalius ištiks jų kolegų iš Saratovo ir Permės likimas.

Fridzonas: „Mūsų galutinis terminas – sausio 15 d.“

Pirmasis apie nemokamas algas prakalbęs „Chimki“ ekipos kapitonas Vitalijus Fridzonas po bendro komandos susirinkimo buvo atviras. Tris mėnesius atlyginimų nesulaukiantys Rusijos vicečempionai ir Europos taurės laimėtojai sausio 15 d. imsis priemonių ir gali nebevykti į treniruotes bei rungtynes.

Anot Fridzono, atlyginimai bent po tris mėnesius vėluoja visiems krepšininkams bei treneriams, o ilgiau laukti jie nėra linkę.

– Kas nutiko, kad „Chimki“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą Eurolygos „Top 16“ etape ir nusileido „Montepaschi“?
– Nemanau, kad įvyko kažkas ypatingo. Nors pralaimėjome apmaudžiai. Pirmavome didžiąją mačo dalį, o vienu metu turėjome net 14 taškų pranašumą. Bet užsidirbome abejotiną techninę pražangą, po kurios Siena surinko 6 taškus per vieną ataką. O mes neišlaikėme pusiausvyros. Asmeniškai aš nepataikiau svarbiausio tritaškio.

– Ar komandos finansiniai sunkumai rezultatui Sienoje neturėjo jokios įtakos?
– Algos vėluoja jau ne pirmą dieną. O prieš rungtynes mes nesulaukėme jokios naujos informacijos. Tokia pat padėtis buvo ir prieš rungtynes su „Barcelona“ bei CSKA, Rusijos lygoje.

Tai mums netrukdė iškovoti pergalių. Žinoma, tokia situacija negali tęstis toliau. Nepaisant visko, mes treniruojamės ir dirbame. Manau, kad tai atsitikus kitoje komandoje, daugelis žaidėjų išvažiuotų kas kur. O mes – vis dar kartu.

– Klubo vadovai stengiasi jums paaiškinti padėtį?
– Ne, tai mus ir stebina. Negaliu suprasti jų pozicijos. Jeigu mes prastai žaistume, dar būtų galima suprasti, o mes laimime mačą po mačo.... Kas iš tiesų vyksta?

– Jeigu atlyginimo negaunate jau tris mėnesius, kodėl tokia informacija žiniasklaidą pasiekė tik po Naujų metų?
– Kai mes susitikome su Pamaskvės sporto ministru Amiru Galiamovu, jis pasakė, kad „Chimki“ klubo finansavimas bus tęsiamas ir skolos žaidėjams bus likviduotos. Pagal darbo įstatymą, mes galime pradėti ko nors imtis tik praėjus 45 dienoms, kai pradeda vėluoti atlyginimas. Mūsų atveju praėjo jau dukart daugiau laiko – 90 dienų. Ilgai tikėjomės, kad situacija pagerės. O kai supratome, kad be mūsų įsikišimo situacija iš mirties taško nepajudės, pareiškėme. Jeigu įsiskolinimas nebus panaikintas iki sausio 15 d., komanda pasilieka sau teisę priimti bet kokį sprendimą.

– Ar žaidėjai mėgino susitikti su klubo prezidentu Andrejumi Nečiajevu?
– Manau, kad kiekvienas turi užsiimti savo darbu. Mes – žaisti, jis – vadovauti. Mes savo poziciją išsakėme, dabar – jo eilė.

– Kodėl sausio 15 d.?
– Surengėme komandos susirinkimą ir taip nusprendėme patys. Iki to laiko žaisime ir treniruosimės. Jeigu situacija niekaip nesikeis, susirinksime dar kartą ir nuspręsime, ką daryti toliau. Bet to daryti, žinoma, visiškai nesinori.

– Tokiu atveju, VTB Vieningosios lygos rungtynės su Zgoželeco „Turow“ klubu jums gali būti paskutinės?
– Atrodo, kad taip.

– Ar jus tenkintų dalinis atsiskaitymas ar reikalausite visiško atsiskaitymo už tris mėnesius?
– Net jeigu mums grąžintų pusę skolos, įtampa gerokai sumažėtų. Suprantame, kad visą sumą sumokėti iškart – sunku. Klubas skolingas absoliučiai visiems – kai kuriems net už 3,5 mėnesio.

– O pažaisti už dyką nebesutiksite?
– O kaip? Mes visi profesionalai. Visi turime šeimas, žmonas, vaikus. Dėl „Chimki“ klubo mes esame pasirengę daug kam ir tą jau įrodėme, bet žaisti nemokamai iki begalybės... Šiuolaikiniame sporte to nebūna.

– Jeigu situacija išsispręs teigiamai, ar tai suvienys komandą?
– Net iki šios situacijos buvome be galo vieningi. Nepatikėsite, kokia gera buvo atmosfera komandos viduje. Atrodo, kad visi turėtų vaikščioti pikti ir susirūpinę, o mūsų treniruotėse – juokas bei pokštai. Ši nuotaika atsispindi ir komandos viduje. Tikiuosi, kad galų gale viskas išsispręs. Niekam nesinori paleisti tokią gerą galimybę iššauti Eurolygoje. Sukurti gerą komandą ne taip paprasta, o prarasti ją – lengva. Tikiuosi, kad nauja klubo vadovybė turi tokių pat planų ir komandos neprarasime.




Šiame straipsnyje: Rimas KurtinaitisChimkiEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių