Ilgametis vadovas iššūkio nesulaukė

Lietuvos sporto federacijų sąjungos ataskaitos ir rinkimų suvažiavime dalyvavo 95 delegatai, atstovavę 54 sporto šakoms

Trečiai kadencijai prezidentu vienbalsiai buvo išrinktas vilnietis verslininkas Rimantas Kveselaitis. Viceprezidentais perrinkti Vida Kanišauskienė, Romas Vitkauskas ir Leonardas Čaikauskas, viceprezidentu taip pat tapo Edvinas Eimontas. Buvusį ilgametį LSFS generalinį sekretorių Valentiną Paketūrą, pradėjusį dirbti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generaliniu sekretoriumi, pakeitė LSFS administratorė Agnė Vanagienė.

LSFS prezidiumo nariais išrinkti Žydrūnas Stankevičius, Karolis Dobrovolskas, Vytautas Zimnickas, Gintaras Nenartavičius, Virginijus Visockis, Viačeslavas Kalininas, o nuo žiemos sporto šakų – Arūnas Daugirdas.

Trečiai kadencijai LSFS prezidentu perrinktas R. Kveselaitis sakė, kad vienas pagrindinių sąjungos prioritetų  – finansavimas. Federacijos turi gauti mažiausia 20 mln. lt. Panašų finansavimų šiandien turi latviai, o estų – triskart didesnis. Prezidentas viliasi, kad 2014 m. finansavimas Lietuvos sporto federacijų sąjungai ženkliai padidės, ir situacija iš esmės pasikeis.

SVEČIAI. Suvažiavime dalyvavo šalies sporto vadovai: Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, taip pat Vyriausybės patarėjas sporto klausimais Vytautas Janušaitis, Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požela, „Žalgirio“ sporto draugijos prezidentas Vytas Nėnius.

J. Požela, sveikindamas suvažiavimo delegatus, akcentavo, kad sporto politikoje tikrai nebus revoliucijų, o vyks sportui reikalinga evoliucija.

„Seimo jaunimo ir reikalų komisija visuomet yra atvira, teikite savo pasiūlymus, diskutuokite atvirai, kalbėkimės. Tik bendradarbiaudami su sporto šeima, sporto bendruomene, įsiklausydami vieni į kitų nuomones, galime priimti geriausius sprendimus.Visiems yra aktualus sporto federacijų finansavimo klausimas. Turime pasiekti, kad Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas būtų skirtas tam, kam jis ir buvo sugalvotas iš pat pradžių, o federacijų finansavimas būtų gražintas į normalų biudžetinį finansavimą. Tai – vienas iš mūsų prioritetinių darbų.Mūsų komisija skirs nemažą dėmesį sportininkų  socialinėms garantijoms. Taip, kaip dabar yra su stipendijomis, socialinėmis garantijomis, netenkina šiandienos sportininkų lūkesčių. Šia linkme irgi stengsimės smarkiai pasistūmėti į priekį“, - sak4 Juras Požela. Jis taip pat kalbėjo apie glaudų Seimo jaunimo ir sporto reikalų  komisijos bendradarbiavimą su LSFS prezidentu R. Kveselaičiu - daug kalbama apie verslo ir sporto partnerystę.

KKSD generalinis direktorius K. Rimšelis pripažino, kad jam didelė garbė dalyvauti LSFS suvažiavime.

„Jeigu sporto sferoje pagal įtaką būtų reitinguojama tam tikrų organizacijų veikla, jaučiu, kad pirmoje vietoje būtų Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas, o antroje – Lietuvos sporto federacijų sąjunga.

Viską, ką fondas nusprendžia, yra realizuojama. Mūsų  fondo narė buvo Daina Gudzinevičiūtė, ją palaikė Lietuvos sporto federacijų sąjunga ir ji tapo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente, o Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo narys, LSFS direktorius Valentinas Paketūras – LTOK generaliniu sekretoriumi.

Jeigu Federacijų sąjunga pritars, tai neužilgo Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis taps Kūno kultūros ir sporto departamento generaliniu direktoriumi. Man iš tikrųjų yra didelė garbė ir atsakomybė kalbėti iš šitos tribūnos. Aišku humoras humoru, nors čia ne visai humoras, čia yra ir nemažai teisybės, ką pasakiau“, - šmaikštavo gerai nusiteikęs Klemensas Rimšelis.

Suvažiavimo delegatus ir svečius KKSD vadovas supažindino su Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo lėšų paskirstymu, KKSD biudžetiniais asignavimais.

ATASKAITA. Ataskaitą už 2012 metus skaitęs LSFS prezidentas R. Kveselaitis pirmiausiai federacijas ir jų vadovus pasveikino su puikiais rezultatais, pasiektais per Londono olimpines žaidynes, pasaulio ir Europos čempionatus. „Mes jau įpratome, kad valstybė nelepina sporto pinigais, tačiau jūs sugebėjote išradingai organizuoti darbą, radote rezervų įgyvendinti užsibrėžtus uždavinius“, - kalbėjo R. Kveselaitis.

LSFS biudžetas, lyginant su 2011 m., išliko toks pat, todėl įgyvendinat 2012 m. programą, sąjunga galėjo skirti lėšų kai kurioms federacijoms, kurioms trūko lėšų rengti varžybas, skyrė lėšų prizams nusipirkti.

Jau šeštus metus puikiai veikia LSFS inicijuotas Švietimo mainų paramos fondui teikiamas Leonardo da Vinci mobilumo programos projektas, skirtas trenerių gebėjimams ir kompetencijai tobulinti. Šių projektų metu treneriams suteikiama puiki galimybė keistis savo patirtimi su užsienio specialistais, tobulinti praktinius gebėjimus, įgyti naujausių teorinių žinių, užmegzti ilgalaikius bendradarbiavimo ryšius su užsienio partneriais.

Kaip teigė R. Kveselaitis, per šešerius metus projekto teikiamomis galimybėmis pasinaudojo beveik 200 trenerių, atstovaujančių 34 skirtingoms sporto organizacijoms, buvo įsisavinta beveik 1 mln. Lt. 2012 m. šio fondo pagalba buvo gauta 290 tūkst. Lt., projekte dalyvauja 12 sporto organizacijų, į stažuotes išvyko net 64 treneriai.

„Visose mainų programose buvo numatyti kasdieniniai praktiniai užsiėmimai, teorinės paskaitos ir treniruotės leido mūsų treneriams patobulinti savo sportininkų rengimo metodologijas. Džiaugiuosi, kad sporto organizacijos supranta šio projekto svarbą ir reaguoja į prašymus teikti paraiškas, tačiau kartu apgailestauju, kad pusę pateiktų prašymų – įvairių klubų, asociacijų, viešųjų įstaigų, kurios nepriklauso LSFS“, - kalbėjo R. Kveselaitis.

Bendradarbiaudama su Kūno kultūros ir sporto departamentu, LSFS kiekvienais metais siekia padidinti federacijoms gaunamų  lėšų iš valstybės biudžeto. Praėjusiais metais pagal KKSD nustatytus kriterijus sporto šakų plėtrai buvo skirta 9,4 mln.Lt.

DARBAI. Su 2013 m. veiklos programa ir biudžeto projektu supažindino LSFS administracijos direktorė A. Vanagienė ir buvęs LSFS generalinis sekretorius V. Paketūras. Laukia daug darbų. Kartu su KKSD organizuojamas pasirengimas VIII Baltijos jūros šalių žaidynėms, kurios vyks liepos 5-7 d. Vyborge (Rusija). Numatoma, kad žaidynėse dalyvaus tų mūsų sporto šakų atstovai, kurie rengsis Europos olimpiniam festivaliui Nyderlanduose. Lietuvos jaunių sporto žaidynių sostine taps Panevėžys, jau pradėta rengtis IX Pasaulio sporto žaidynėms Klaipėdoje.

Delegatai patvirtino 2012 m. LSFS biudžeto įvykdymo apyskaitą bei 2013 m. veiklos programą ir LSFS biudžetą. Buvo laukiama įdomių diskusijų, tačiau neatsirado nė vieno, kuris pasisakytų. Suvažiavimas vyko ramiai, dalykiškai, apie jokius perversmus nebuvo nė kalbos. LSFS į savo gretas priėmė dar tris naujas nares – akmenslydžio, golfo ir pūlo federacijas.

LSFS gražiai atsisveikino su ilgamečiu savo generaliniu sekretoriumi V. Paketūru, jam įteikė gėlių puokštę.

„Aš niekur nedingstu, ir toliau būsiu su jumis“, - sakė V. Paketūras. Buvo  pasveikinta ir naujoji LSFS generalinė sekretorė A. Vanagienė.

Sportas.info, Marytė Marcinkevičiūtė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių