Į Sekmadienio futbolo lygą netilpo visi norintieji

Masiškiausią sezoną per savo istoriją užbaigusi Sekmadienio futbolo lyga (SFL) nerimauja, kad kitais metais mėgėjų klubų biudžetai bus prakiurdyti.

Įtraukė 4 tūkst. žmonių

60 komandų ir 2 tūkst. 500 žaidėjų – tiek dalyvių šiemet Vilniuje sutraukė pasibaigęs jubiliejinis penktasis Sekmadienio futbolo lygos sezonas.

Lyginant su praėjusiais metais, SFL dalyvių skaičius išaugo maždaug 10 proc. Be to, SFL pirmenybės vyko Klaipėdoje, Alytuje ir Šakiuose.

Lygos prezidentas Paulius Malžinskas prisipažino prieš sezoną nesitikėjęs, kad ekonomikos sunkmečiu SFL gali išsiplėsti.

"Jeigu pridėtume dar ir tuos, kurie į varžybas ateina su šeimomis, aktyvių žmonių būtų galima priskaičiuoti iki 4 tūkst.", – sakė P.Malžinskas.

Prieš sezono startą SFL netgi teko vykdyti dalyvių atranką, nes visos norinčios žaisti komandos nebesutilpo į turnyro rėmus. Iš viso dalyvio paraiškas buvo pateikusi 61 komanda, tačiau dėl nelyginio skaičiaus vienos teko atsisakyti.

Įžymybes užgožė "erelis"

SFL ekipos rungtyniavo suskirstytos į penkis divizionus. Aukščiausiojo A diviziono nugalėtoja šiemet pirmą kartą tapo "Bekento" komanda, kuri rungtyniauja Lietuvos salės futbolo A lygoje. "Bekento" futbolininkai nutraukė ketverius metus trukusią "Prelegentų" ekipos hegemoniją.

"Žaidimo kokybė lygoje smarkiai kyla. Į SFL ateina buvę Lietuvos rinktinės žaidėjai, A lygoje rungtyniavę futbolininkai", – teigė P.Malžinskas.

SFL šiemet žaidė buvę profesionalūs futbolininkai Raimondas ir Vaidas Žutautai, Eimantas Poderis, Ričardas Zdančius, Aidas Preikšaitis. Futbolo aikštėse kovėsi ir kitų sričių atstovai: krepšininkas Rolandas Skaisgirys, dainininkai Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir Linas Zareckas-Choras, aktorius Andrius Bialobžeskis, politikas Juozas Olekas.

Vis dėlto ryškiausia SFL sezono "žvaigžde" tapo Lentvario "Kolobki" komandos žaidėjas Andžėjus Savickis, kuris buvo diskvalifikuotas net penkeriems metams už smūgį į veidą teisėjui per rungtynes.

"Daugiau panašių incidentų nebuvo, bet teisėjauti mėgėjų lygoje išties nelengva. Kuo žemesnis varžybų lygis, tuo daugiau atsitinka visokių kuriozų, nes žaidėjai prasčiau išmano taisykles, jų technika blogesnė", – aiškino P.Malžinskas, kuris yra FIFA kategorijos arbitras.

Kitąmet – krizė?

Daugumos SFL dalyvaujančių klubų biudžetai sudaro maždaug 5–6 tūkst. litų. Pusę šios sumos atsieina lygos startinis mokestis, kitos lėšos reikalingos aprangai ir inventoriui įsigyti, sumokėti už aikščių nuomą.

P.Malžinsko nuomone, klubai pastaruoju metu ypač pasitempė organizacine prasme.
"Prieš trejus metus priėmėme sprendimą, kad lygos klubai privalo turėti juridinį statusą. Iš pradžių klubai nenoriai žiūrėjo į tai, nes juridinio asmens steigimas reikalauja finansinių išlaidų. Bet dabar ta sistema įsisiūbavo, klubai sutvirtėjo finansiškai ir struktūriškai bei tapo aktyvesni", – aiškino SFL prezidentas.

Vis dėlto SFL klubams kitais metais verstis gali būti gerokai sudėtingiau, mat didžiosios komandų dalies pagrindiniu pajamų šaltiniu yra 2 proc. pajamų mokesčio, kuriuos gyventojai savo nuožiūra gali skirti pelno nesiekiančiai organizacijai. Todėl SFL su baime seka Seime pasigirdusius siūlymus atsisakyti ar sumažinti paramai skiriamą pajamų mokesčio dalį.

"Klubai aktyviai renka šį mokestį iš savo narių, jų giminių ir t.t. Jeigu jo nebeliktų, mums būtų suduotas žiaurus smūgis. Surasti rėmėją pavyksta tik vienam kitam klubui, o likusieji gyvena iš tų 2 proc.", – nuogąstavo P.Malžinskas.

Penktojo SFL sezono faktai

Rungtynės. Penkiuose SFL divizionuose per šešis su puse mėnesio buvo sužaista 660 rungtynių – po 132 kiekviename divizione. Per vieną savaitgalį lygoje buvo žaidžiama po 30 mačų.

Prizininkai. Aukščiausiojo A diviziono nugalėtoja šiemet pirmą kartą tapo "Bekento" komanda. Antri liko "LiCS" futbolininkai, treti – "Aktas".

Įvarčiai. Čempionate iš viso įmušti 2622 įvarčiai. Vidutiniškai – po 3,97 įvarčio per rungtynes. Rezultatyviausiu A diviziono žaidėju tapo "Bekento" lyderis Arsenijus Bujnickis, pasižymėjęs 36 kartus ir pelnęs daugiau nei pusę savo komandos įvarčių (69).

Sutriuškinimas. Įspūdingiausias rezultatas užfiksuotas paskutiniame čempionato ture. B diviziono nugalėtojai "Fakyrai" sutriuškino antroje vietoje likusį "Reaktorių" net 14:0.
Aikštės. SFL pirmenybių rungtynės vyko 21 aikštėje. 14 iš jų yra Vilniaus mieste.

Teisėjai. SFL rungtynėms teisėjavo 38 aikštės arbitrai, kurių amžius svyruoja nuo 19 iki 62 metų.

Nuobaudos. Per visą sezoną teisėjai futbolininkus nubaudė 1297 geltonomis (vid. 1,97) ir 106 raudonomis (vid. 0,16) kortelėmis. Griežčiausias buvo teisėjas Aurimas Budraitis, 42 rungtynėse parodęs 130 geltonų (vid. 3,1) ir 4 raudonas (vid. 0,1) korteles.


Šiame straipsnyje: SFL

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių