Galingai startavęs „Lietuvos rytas“ įveikė „Žalgirį“ 89:75 (papildyta)

Šaltu dušu mačo pradžioje "Žalgirį" pribloškęs "Lietuvos rytas" atlaikė visus kauniečių bandymus priartėti ir namuose persvėrė LKL finalo serijos rezultatą.

Startiniai penketai. „Lietuvos rytas“: I.Miloševičius, M.Gecevičius, S.Babrauskas, K.Bajramovičius ir A.Baynesas.

„Žalgiris“: M.Kalnietis, M.Brownas, D.Šalenga, T.Klimavičius ir T.Watsonas.

Pirmasis kėlinys. "Lietuvos rytas" jau per tris minutes susikrovė solidų pranašumą (11:0). Svečiai atsigavo po staigaus vilniečių spurto ir mėgino mažinti skirtumą, tačiau "Lietuvos rytas" išlaikė dviženklę persvarą - 30:20.

Antrasis kėlinys. Kurį laiką komandos kovėsi taškas į tašką. T.Klimavičius sumažino skirtumą iki 35:27, o A.Milaknio iš toli mestas kamuolys išsisuko iš lanko. Netrukus tą patį pakartojo I.Miloševičius, ir po M.Pociaus reido kauniečiai buvo priartėję iki šešių taškų. M.Pocius į varžovų krepšį įleido du tritaškius iš eilės, bet vilniečiai taip pat žaidė rezultatyviai ir vis dar laikė apčiuopiamą persvarą savo rankose - 16 min. 41:34. Komandos įsivėlė į padriką žaidimą - viena ataka po kitos kamuolys skriejo varžovams į rankas. Tylą tolimu metimu nutraukė S.Babrauskas - 50:40. Nors "Žalgiris" kėlinio viduryje ir buvo sumažinęs atsilikimą, ilsėtis žaidėjai išėjo "Lietuvos rytui" vėl pirmaujant tuo pačiu dviženkliu skirtumu - 51:41.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. "Lietuvos rytas": K.Bajramovičius ir S.Babrauskas - po 14, M.Gecevičius 8.

"Žalgiris": M.Pocius 13, M.Kalnietis 9, T.Klimavičius ir D.Šalenga - po 7.

Trečiasis kėlinys. Rezultatas ir toliau laikėsi tarsi įsikibęs į 10 taškų žymą. Tik 24 min. šeimininkų laimėta atkarpa 6:0 trūktelėjo "Lietuvos rytą" į priekį 61:47. "Žalgirio" kapitonas ir žaidžiantysis treneris D.Šalenga po ilgesnės pauzės atsakė dviem taškais, o R.Kurtinaitis paprašė profilaktinės minutės pertraukėlės. Užsitęsusi kauniečiu ataka pasibaigė blogiausiu "Žalgiriui" scenariju - T.Watsonas puolime užsidirbo ketvirtą pražangą. Tačiau svečiai apsigynė, o kitoje aikštės pusėje M.Delašas vėl atstatė 10 tšk. skirtumą tarp komandų - 61:51. Nespėję grįžti į gynybą žalgiriečiai praleido M.Gecevičiaus tritaškį iš aikštės krašto, ir D.Šalenga sukvietė žaidėjus minutės pasitarimui. Kėlinio pabaigoje klaidos gynyboje neleido "Žalgiriui" atkirpti nors tašką iš "Lietuvos ryto" persvaros, o vilniečiai trečiąją žaidimo atkarpą užbaigė jau 18 taškų surinkusio M.Gecevičiaus tolimu šūviu - 73:59.

Ketvirtasis kėlinys. Tik paskutiniojo ketvirčio pradžioje savo pirmuosius taškus pelnė ant suoliuko ilgiau nei įprastai sėdėjęs M.Brownas. T.Watsonas pakartojo netaiklų A.Čapino metimą ir žalgiriečiai kiek priartėjo - 73:63. Tačiau čia pat žiūrovus iš savo vietų "Siemens" arenoje kilstelėjo K.Bajramovičiaus tritaškis. 35 min. vilniečiai savo rankose turėjo komfortabilią 15 tšk. persvarą. Laikas tirpo, o "Žalgirio" žaidime nesimatė paskutiniojo šturmo požymių. 37 min. du taškus su varžovo pražanga pelnęs A.Baynesas padidino skirtumą iki 84:67. Rungtynės baigėsi rezultatu 89:75, o "Lietuvos rytas" LKL finalo serijoje iki keturių pergalių išsiveržė į priekį 3:2 ir per žingsnį priartėjo prie antrojo iš eilės čempionų titulo.

Rezultatyviausi žaidėjai. "Lietuvos rytas": K.Bajramovičius (atkovojo 9 kamuolius, 5 klaidos) 21, M.Gecevičius (4/5 tritaškių) 18, S.Babrauskas 16, A.Jomantas 11, M.Bjelica 10, I.Miloševičius (7 rezultatyvūs perdavimai) 8, A.Baynesas 3, J.Valančiūnas 2.

"Žalgiris": M.Pocius (4/5 tritaškių) 21, M.Kalnietis (5 rezultatyvūs perdavimai) ir D.Šalenga - po 12, A.Čapinas 10, T.Klimavičius 8, M.Delašas 8, T.Watsonas 3, M.Brownas 2.

Komandų rodikliai. ("Lietuvos rytas" ir "Žalgiris") Dvitaškiai – 23/41 (56 proc.) ir 13/26 (50), tritaškiai – 8/13 (62) ir 9/22 (41), baudos – 19/25 (76) ir 22/35 (63), atkovota kamuolių - 30 ir 26, perimta - 6 ir 4, rezultatyvūs perdavimai – 19 ir 12, klaidų - 15 ir 12.

Komentarai. Rimas Kurtinaitis ("Lietuvos rytas"): "Pavyko iš pat pradžių išsiveržti į priekį, o paskui 40 min. kontroliavome situaciją ir laimėjome. Šiandien pakeitėme gynybos sistemas, gynyba buvo agresyvesnė. „Žalgiris“ dėl to metė daug baudų. Visi kalba, kad "Lietuvos rytas" žaidžia grubiai, ir dėl to prieš varžybas daromas spaudimas teisėjams. Bet niekas nepasikeitė dar nuo praėjusių metų - kaip žaidėme, taip ir žaidžiame.

„Žalgiris“ turi protingų vyrų - ir D.Šalengą, ir M.Browną, ir M.Kalnietį. Bet, žinoma, stresinėse situacijose jiems sunku valdyti komandą. Be trenerio nebent „Barcelona“ galėtų vienodai gerai žaisti. Turiu šiam atvejui posakį apie seksą, bet jo nesakysiu. Šiandien visų akys nukrypo nuo aikštės į užkulisius. Nepadorūs dalykai nustelbė krepšinį. Nemanau, kad taip turėtų būti. Tai nepuošia viso šito finalo.

Žinome, kaip sunku bus žaisti kitas rungtynes Kaune, bet bandysime kautis dėl pergalės. Pergalė šiandieną buvo viena geriausių dovanų jubiliejaus proga, bet tai dar tik dalis dovanos. Kita galbūt laukia Kaune."

Martynas Pocius ("Žalgiris"): "Apmaudu pralaimėti tokias svarbias rungtynes. Pralaimėjome dėl to, jog rungtynių pradžia mums buvo labai bloga, vėliau buvo sunku atsitiesti. Nesurinkome labai daug lengvų taškų, prametėme daug baudų. Varžovai šiandien buvo labai užsivedę, o mes geriau žaidžiame namie. Kas be ko, tokių emocijų kaip Kaune mums trūko. Žinoma, sunkiau žaisti be trenerio, bet nenoriu aš to klausimo komentuoti.

Ketvirtadienį turėsime žaisti protingiau. Reikės išanalizuoti klaidas, kurių šiandien buvo apstu mūsų žaidime. Reikia žaisti nepametant galvos."

Jubiliejus. Vilniaus komandos strategas Rimas Kurtinaitis prieš dvi dienas, gegužės 15 d., atšventė 50 metų jubiliejų. Dovanų šia proga jis norėtų galutinės auklėtinių pergalės LKL finale.

Įtampa. Abi komandos rungtynėms rengėsi sekdamos keistus klubų vadovų viražus. „Žalgirio“ savininkas V.Romanovas ir „Lietuvos ryto“ valdybos pirmininkas J.Vainauskas penktadienio vakarą įsivėlė į žodžių karą, kai bankininkas televizijoje pareiškė, kad J.Vainauskas jam siūlė susitarti dėl finalo baigties. Pastarasis pagrasino kreiptis į teismą dėl šmeižto.

Treneriai. „Žalgirį“ rungtynėms rengė žaidėjai Dainius Šalenga ir Marcusas Brownas. Nors patarimais padėjo ir sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas, jis nesutiko vadovauti komandai per rungtynes.


Šiame straipsnyje: LKL finalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių