„Formulė 1“: K. Raikonneno siurprizas ir galimybės (apžvalga)

„Kimi Raikkonenas – būsimasis „Formulės-1“ čempionas? Pernai, kai po dviejų ralyje praleistų metų, jis sugrįžo į „Formulę-1“, toks scenarijus atrodė sunkiai įmanomas. Tačiau jo pergalė pirmosiose 2013 metų sezono lenktynėse Australijoje sekmadienį verčia susimąstyti. Matėme geriausią K.Raikkoneno versiją“, –  BBC Sport teigė buvęs „Formulės-1“ lenktynininkas, šių varžybų komentatorius Davidas Coulthardas.

Liaupsino „Lotus“ mechanikus

„Pernai suomis atrodė šiek tiek „aprūdijęs“. Nieko nuostabaus, juk jo dvejus metus nebuvo. Tačiau jis jau tada turėjo užslėptus pasaulio čempiono įgūdžius. Įgūdžiai sugrįžo sekmadienį, kai startavęs iš 7-osios pozicijos, jis kantriai laikėsi savo strategijos. Du sustojimus boksuose planavusiai atlikti „Mercedes“ nepavyko. O K.Raikkonenui – pavyko. Jis protingai ir agresyviai vairavo savo „Lotus“ bolidą link pergalės“, – lenktynių nugalėtojui pagyrų negailėjo D.Coulthardas.

Buvęs lenktynininkas nepamiršo ir „Lotus“ komandos personalo. „Kimis pergalę pasiekė ne vienas – jam reikėjo ypatingai gero bolido subalansavimo, išlaikyti nesudilusias padangas. „Lotus“ čia atliko labai gerą darbą. Tačiau nenustebkite. Juk pernai jiems taip pat pavyko laimėti lenktynes! (K.Raikkonenas praėjusių metų lapkritį triumfavo Abu Dabyje – SportIN.lt)”, – pažymėjo D.Coulthardas.

„Lotus“ komanda (James Moy/Scanpix nuotr.)

„Be to, tikėtina, jog „Lotus“ biudžetas yra mažesnis negu daugumos kitų Top komandų. Tačiau jie turi puikų mechanikų būrį. Šįmet prie „Lotus“ prisijungė ir buvęs Marko Webberio mechanikas Ciaranas Pilbeamas„Red Bull“ komandoje. Tai neabejotinai padės „Lotus” geriau perprasti vienus didžiausių konkurentų. Mechanikai negali diskeliuose atsinešti kitoje komandoje sukauptos informacijos, tačiau jie gali atsinešti savo žinias“, – pasakojo jis.

Įvardijo sezono favoritus

Pasak D.Coulhardo, lenktynių Australijoje laimėtojai greičiausiai bus didžiausi konkurentai varžantis dėl sezono trofėjaus.

„Lenktynės buvo švarios, be didelių incidentų. Ant podiumo stovėjo trys aukščiausio lygio pilotai – Fernando Alonso, K.Raikkonenas ir Sebastianas Vettelis. O jų demonstruota tarpusavio pagarba buvo žavinti. Nors jau anksčiau esu minėjęs, tačiau, pasikartosiu, – tai auksinės „Formulės-1“ era“.

„Nenustebčiau, jei šie trys vaikinai, stovėję ant podiumo Australijoje, bus tie, kurie leisis į aršiausią sezono nugalėtojo titulo medžioklę. Juk pernai jie taip pat jį medžiojo“, – pažymėjo jis. Pasak buvusio lenktynininko, tikėtina, jog prie trijulės prisijungs Lewisas Hamiltonas, jei „Mercedes“ sugebės sutvarkyti padangų problemą bei M.Webberis, jei jį mažiau persekios tokios nelauktos problemos, kaip telemetrijos ir KERS gedimai.

„Pirmosios McLaren“ lenktynės buvo siaubingos. Tačiau pakanka pažiūrėti, ką pernai pasiekė „Ferrari“, ir suvoksi, jog ir jie kažkuriuo metu atsigaus“, – Jensono Buttono ir Sergio Perezo nenuvertino D.Coulthardas.

Jis taip pat gyrė „Force India“ pilotą Adrianą Sutilą, lenktynes pradėjusį iš 12-osios pozicijos, o finišavusį 7-oje. Po daugiau nei metų pertraukos grįžęs į sportą, jis ilgą laiko dalį buvo tarp lyderių, tačiau pabaigoje dėl minkštų padangų nesugebėjo išlaikyti persvaros ir nusirito žemyn.

Adrianas Sutilas (James Moy/Scanpix nuotr.)

Ar Australija padiktavo toną?

Vis dėlto D.Coulthardas nenorėjo būti labai kategoriškas ir teigė, jog kiekviena lenktynių diena gali atnešti siurprizų.

„Klastinga ir užsitęsusi klasifikacija Melburne patvirtino gandus, kurie klajojo dar prieš sezoną, bandomųjų važiavimų metu. Taip, „Red Bull“ po kvalifikacijos okupavo dvi pirmąsias starto linijos vietas. Tačiau kvalifikacija tik parodė tai, ko jie, ko gero, nedarė per bandomuosius važiavimus žiemą, – kai jie sumažina kuro atsargas, jie sugeba dumti į priekį ir suprasti padangas, o lenktynėse – nebe“, – teigė jis.

„Tuo tarpu Australijoje svarbiausias aspektas buvo – padangų perpratimas. „Lotus“ jau pernai puikiai perprato padangas ir išlaikė šį pranašumą ir šiemet“, – pridūrė buvęs lenktynininkas.

Jo manymu, Australijos rezultatai yra tos dienos trasos atspindys, o jei lenktynės vyktų kitą dieną, būtų ir kitas rezultatas, galbūt ir nugalėtojas.

„Ateinantį savaitgalį Malaizijoje mūsų laukia kažkas naujo. Ir labai tikiuosi, jog šį kartą nebūsime išmaudyti. Nes stovėti lauke pliaupiant stipriam lietui po skėčiu atima šiek tiek smagumo iš darbo televizijoje“, –  juokėsi D.Coulthardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių