Europos čempionatas – po kiauru stogu?

Europos jaunių krepšinio čempionato Lietuvoje organizatoriai būgštauja, kad šaliai gėdos nepridarytų vasaros škvalai ir "Lietuvos ryto" arenos stogas.

Čiurkšlės nutraukė mačą

Krepšinio varžybos jau ne vieną dešimtmetį vyksta uždarose patalpose, tačiau Senojo žemyno jaunių (iki 18 metų) čempionato, vyksiančio Vilniuje, rengėjams tenka neramiai dairytis ir į oro prognozes.

Likus vos kelioms dienoms iki pirmenybių, kurias rengiasi nušviesti rekordiškai daug užsienio žiniasklaidos atstovų, pradžios, vienoje iš dviejų čempionato kovas priimsiančių sostinės arenų telkšojo balos.

Sekmadienio vakarą į šalį atslinkus ūmiai liūčiai, neatlaikė "Lietuvos ryto" arenos stogo konstrukcijos. Trūkus lietvamzdžiui, pro stogą prasisunkęs vanduo net keliose vietose čiurkšlėmis liejosi ant žiūrovų tribūnų, tekėjo į aikštę. Dėl pasipylusio vandens teko nutraukti tuo metu arenoje vykusias draugiškas rungtynes tarp Lietuvos ir Japonijos moterų krepšinio rinktinių.

"Mano žiniomis, ši bėda likviduojama, o gal jau ir likviduota. Važiuosime į areną ir patys apžiūrėsime, kokia ten padėtis", – 1diena.lt pirmadienį teigė čempionato organizacinio komiteto vykdomasis direktorius Mindaugas Špokas.

Reikalaus taisyti stogą

Europos jaunių pirmenybių rengėjų vadovas vylėsi, kad čempionato dalyvių lietus nelaistys, bet garantuoti, kad Lietuva išvengs tarptautinės gėdos, nesiryžo.

"Regis, šeštadienį laukiama panašios liūties. Jeigu stogas vėl neatlaikytų, mums būtų didelė bėda: čempionato grafikas labai intensyvus, o perkelti rungtynių į kitą vietą nėra kur. Užtektų ir vieno lašelio, kad būtų uždrausta žaisti, nes krepšininkų sveikata niekas nerizikuos. Dalykas labai nemalonus, bet gal ir gerai, kad tai įvyko prieš čempionato pradžią, nes dar turime truputį laiko ir pareikalausime arenos savininkų, kad jie 100 proc. užtikrintų, jog pro stogą vanduo nebevarvės", – kalbėjo M.Špokas.

Vienuolika dienų truksiančios pirmenybės Vilniuje startuos šį ketvirtadienį.

Erzina peršamas statusas

Pirmadienį vakare Panevėžyje vyksiančiomis draugiškomis rungtynėmis su bendraamžiais iš Italijos pasirengimą čempionatui baigs Lietuvos jaunių rinktinė.

Per šios vasaros įvairių amžiaus grupių jaunimo čempionatų maratoną lietuviams kol kas nepavyko iškovoti medalių, tačiau Lietuvos krepšinio federacija didžiausias viltis sieja būtent su namuose rungtyniausiančia trenerio Kazio Maskvyčio komanda, prieš dvejus metus laimėjusia Europos jaunučių (iki 16 metų) pirmenybes.

"Sunkiai dirbome visą vasarą ir esame pasirengę kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų. Tik šiek tiek erzina tai, kad mes laikomi nenugalimais monstrais, kurie visus varžovus turėtų nušluoti 30 taškų skirtumu. Mes tiesiog esame jauni, ambicingi ir galbūt šiek tiek talentingi, ir bandysime tai pademonstruoti", – kalbėjo rinktinės strategas.

– Pasirengti čempionatui sekėsi sklandžiai? – 1diena.lt paklausė K.Maskvyčio.

– Visi žaidėjai sveiki, todėl galima sakyti, kad pasirengimas klostėsi neblogai. Žinoma, kaip ir visus, mus išvargino karščiai, bet sąlygos bus visiems vienodos. Esame pasirengę čempionatui maždaug 80 proc., bet dar liko kelios dienos. Treniruotės dabar bus lengvesnės, žaidėjai gaus daugiau poilsio, todėl fiziniai ir taktiniai rodikliai turėtų pagerėti.

– Per draugiškų rungtynių ciklą komanda skynė pergales, tačiau turbūt vieninteliai serbai buvo gana pajėgūs varžovai. Ar nepasigedote rimtesnių konkurentų?

– Taip, jų trūko, todėl savaitgalį žaidėme su Vytauto Didžiojo universiteto komanda, kuriai atstovavo Lietuvos krepšinio lygos žaidėjai Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Povilas Butkevičius ir kiti. Pralaimėjome jiems, bet naudos tokios rungtynės davė daugiau nei lengvos pergalės. Tikėkimės, kad atsispyrėme nuo dugno ir dabar kopsime tik į viršų.

– Kokias komandas, be jūsiškės, dar laikytumėte čempionato favoritėmis?

– Turkai, prancūzai, serbai, rusai yra tie, kurie gali kautis dėl medalių.

– Pirmame etape lietuvių laukia Slovėnija, Lenkija ir Ukraina. Kuri iš šių ekipų yra pavojingiausia?

– Mano nuomone, grėsmingiausia Lenkija. 1993 m. gimusių lenkų karta yra ypač stipri (liepą Lenkija tapo pasaulio jaunių (iki 17 metų) vicečempione – red. past.), ir kai kurie tos komandos žaidėjai turėtų sustiprinti aštuoniolikmečių rinktinę.


Skaičiai ir faktai

Europos jaunių (iki 18 metų) krepšinio čempionatas Vilniuje startuos atidarymo ceremonija "Siemens" arenoje liepos 22 d. ir finišuos ten pat finalinėmis rungtynėmis rugpjūčio 1 d.

Pirmenybėse dalyvaus 16 komandų, suskirstytų į 4 grupes. Lietuva kovas pradės A pogrupyje, kuriame susitiks Slovėnija, Lenkija ir Ukraina. Į antrą etapą žengs trys geriausios grupės komandos, kurios suformuos naują E grupę kartu su trimis pirmojo etapo B pogrupio, kuriame varžysis Prancūzija, Latvija, Ispanija ir Švedija, ekipomis.

Pirmieji į Lietuvą atvyko Italijos atstovai. Visų komandų laukiama iki trečiadienio pavakarės, kai vyks čempionato dalyvių susirinkimas. Organizatorių teigimu, svečių atstovai specifinių reikalavimų nekėlė, tik musulmoniškos Turkijos rinktinė pageidavo, kad jų valgiaraštyje nebūtų patiekalų iš kiaulienos.

Čempionato biudžetas sudaro 1,4 mln. litų. Daugiausia pinigų (300 tūkst. litų) buvo išleista "Siemens" ir "Lietuvos ryto" arenų nuomai, nemažai lėšų pareikalavo atvykėlių apgyvendinimas, maitinimas ir transporto paslaugos.

Vykstant pirmenybėms organizatoriams talkins 130 savanorių ir 16 samdomų darbuotojų. Komandas į arenas ir viešbučius vežios keliolika specialių čempionato autobusų.

Iš viso Vilniuje laukiama apie tūkstančio svečių iš užsienio: krepšininkų, trenerių, komandų vadovų ir pagalbinio personalo, teisėjų ir FIBA Europos atstovų, sirgalių bei žaidėjų giminių.

Šiuo metu užbaigiami paskutiniai parengiamieji darbai: arenose klijuojami reklaminiai čempionato plakatai, kabinamos vėliavos.

Aštuoniolikmečių čempionatas reitinguojamas antras pagal svarbą žemyne po suaugusiųjų pirmenybių.

Čempionato kovas tiesiogiai transliuos TV6 televizija.


Bilietus perka vangiai

Organizatoriai neslepia, kad prekyba bilietais į čempionato rungtynes kol kas neišsijudino. Tačiau viliamasi, kad per pirmenybes arenų tribūnos nebus tuščios, nes lietuviai esą bilietus mėgsta įsigyti rungtynių dienomis.

"Jeigu Lietuvos komanda žais gerai, ateis ir žmonių. Norime jiems parodyti mūsų ateities žvaigždes, kurios po maždaug penkerių metų sudarys nacionalinės rinktinės pagrindą", – agitavo M.Špokas ir pateikė praėjusią vasarą Kaune vykusio Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionato finalo pavyzdį.

Tada per kelias valandas žiūrovai iššlavė 5 tūkst. bilietų į lemiamas rungtynes, kurias lietuviai pralaimėjo ispanams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių