Eurolygoje – daug naujovių

Vakar Berlyne įvyko ULEB Eurolygos generalinė asamblėja, kurioje svarstyti svarbūs Europos krepšiniui klausimai. Ji patvirtino keletą naujovių, pranešė zalgiris.lt.

Oficialiai pritarta 2008/2009 m. sezono Europos klubų varžybų struktūrai. Kaip jau buvo skelbta, nuo rudens bus rengiamos Eurolygos, Europos taurės (Eurocup, buvusi ULEB taurė) ir Europos Iššūkio (EuroChallenge) lygų varžybos.

Buvo patvirtinta nauja Eurolygos čempionato sistema: reguliariajame sezone komandos bus suskirstytos į 4 grupes po 6 komandas ir iš viso grupių etape sužais 10 rungtynių. Į „Top-16" etapą pateks po 4 geriausias grupės ekipas, kurios bus suskirstytos į keturis naujus pogrupius. Iš šių po dvi komandas pateks į ketvirtfinalį, kuriame nuo šiol bus rungtyniaujama iki 3 pergalių.

Eurolygos reguliarusis sezonas prasidės spalio 20 d. atidarymo rungtynėmis Vitorijoje ir tęsis iki sausio 15 d. „Top-16" etape bus žaidžiama sausio 28 - kovo 12 d., o ketvirtfinalių susitikimai bus žaidžiami kovo 26, 28 ir 31 d. (jei prireiks balandžio 2 ir 8 d.). Eurolygos finalinio ketverto varžybos bus surengtos Berlyne gegužės 1-3 d.

Nuo naujojo sezono įsigalios ir kai kurie taisyklių pasikeitimai. Puolime galios puslankio po krepšiu taisyklė, kai puolančiajam žaidėjui esant puslankio zonoje nebus fiksuojamos pražangos.

 Taip pat teisėjai galės naudotis video peržiūromis kėlinukų pabaigose visose rungtynėse, jei reikės nuspręsti su kėlinio pabaigos laiku susijusius ginčytinus epizodus. Anksčiau teisėjai video pagalba galėjo naudotis tik atkrintamosiose Eurolygos varžybose. Be to, rungtynėse bus skelbiamos dvi reklaminės minutės pertraukėlės, o pertrauka tarp antrojo ir trečiojo kėlinio prailginta iki 17 minučių.

Įvestas ir naujas žaidėjų registracijos terminas - dabar Eurolygos klubai naujus krepšininkus galės registruoti ir po trečiųjų „Top-16" etapo rungtynių. Registracija baigsis likus dienai iki ketvirtojo „Top-16" turo rungtynių pradžios.

Generalinėje asamblėjoje buvo paskelbta, jog praėjusių metų Eurolygos klubų biudžetų vidurkis buvo 10,2 mln. eurų (2007/08 m. „Žalgirio" klubo biudžetas buvo 18 mln. litų).

Tuo tarpu „Nike" pristatė naująjį kamuolį, su kuriuo bus rungtyniaujama nuo Eurolygos sezono pradžios. Kamuolio spalvos - oranžinė ir ruda.

Didžiausios diskusijos kilo sprendžiant tolimesnę stipriausios Europos lygos ateitį. Buvo nutarta, kad nuo 2009/2010 m. sezono Eurolygoje bus įvestos 3 kategorijų licencijos.

Neriboto laikotarpio, ilgalaikė A licencija bus suteikiama 16 klubų. Norint ją gauti svarbūs bus trys pagrindiniai kriterijai: rezultatai Eurolygoje per pastaruosius penkerius sezonus, pajamos iš televizijos transliacijų ir komandos namų rungtynių lankomumas. A licenciją galės gauti tik klubai, bent keturis sezonus dalyvavę Eurolygoje nuo 2000 m. Tik trys vienos šalies klubai galės turėti A licenciją, prioritetą suteikiant 3 metų kontraktus iki šiol turėjusioms komandoms. Klubai praras A licenciją, jei nedalyvaus savo šalies aukščiausio diviziono varžybose. Nuo 2012/2013 m. sezono komanda, užėmusi paskutinę vietą trejų metų Eurolygos varžybų reitinge, praras A licenciją, kuri atiteks kitam klubui.

Antrosios kategorijos, B licencija bus suteikiama septynioms lygoms (įskaitant Adrijos lygą). Lygos bus atrinktos pagal jų komandų pasirodymų ULEB rengtose varžybose reitingą ir šalies ar regiono ekonominį potencialą. Po 3 metų prasčiausius rezultatus demonstravusios lygos ekipa gali būti pakeista kitos Europos krepšinio lygos komanda.

Trečiosios kategorijos, C licencija metams atiteks Europos taurės (Eurocup) čempionams.

Po karštų debatų už naująjį planą balsavo 25 delegatai. Tarp jų Kauno „Žalgirio" ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atstovai. Pastarieji pabrėžė balsuojantys už su sąlyga, kad naujoji sistema netrukdytų organizuoti valstybių nacionalinių čempionatų. Prieš balsavo Badalonos „DKV Joventut", Malagos „Unicaja" klubų bei Ispanijos, Lenkijos ir Prancūzijos lygų atstovai. Susilaikė trys delegatai, o trys nedalyvavo posėdyje.

Preliminariai „Žalgirio" klubas pretenduoja į A licenciją, kadangi turėtų atitikti keliamus kriterijus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių