Ekspertai: „Žalgiriui“ svarbiausia – išlaikyti J.Plazą (komentarai)

Vakarykštė Kauno „Žalgirio“ pergalė prieš „Anadolu Efes“ dar kartą įrodė – šiemet suburta neeilinė komanda. Net be kertinių žaidėjų kauniečiai sugebėjo mobilizuotis ir įveikti vienus „Top16“ etapo lyderių. Apie „Žalgirio“ pasirodymą šio sezono Eurolygoje, jaunųjų žaidėjų indėlį bei laukiančią kovą su „Lietuvos rytu“ kalbėjomės su ilgamečiu „Žalgirio“ žaidėju Algirdu Braziu, 1999 m. Eurolygos čempionu Tomu Masiuliu ir buvusiu žalgiriečiu, bendrovės „Top sport“ vadovu Gintaru Staniuliu.

Komplimentai - Lavrinovičiams

- Kauniečiai žaidė namie, tačiau lažybų kontoros šeimininkų šansus vertino prasčiau. Nustebote „Žalgirio“ spurtu trečiajame kėlinyje?

A. Brazys: Tai trenerio nuopelnas. Joanas Plaza nuteikė žaidėjus rimtai kovai. Vakar mačą stebėjau visai šalia „Žalgirio“ atsarginių suolelio. Jau pirmoje rungtynių pusėje treneris su žaidėjais kalbėjo labai griežtai. Matėsi, kad Plaza nėra patenkintas kova po krepšiais ir kitai epizodais.  Kai nebėra tokio spaudimo ir ažiotažo, žaisti tampa lengviau. Turkus „Žalgiris“ šiame sezone įveikė jau trečią kartą, tad dar prieš rungtynes turėjo tam tikrą psichologinį pranašumą.

G. Staniulis: Jeigu „Žalgirio“ nekrėstų suirutė, favoritais neabejotinai būtų šeimininkai. Savo vertę kauniečiai įrodė dar grupės varžybose grupėje. Smagu, kad komandoje likę žaidėjai kovojo iš visos širdies. Ypač pavyzdingai sužaidė sužaidė broliai Lavrinovičiai.

Jaunimas - ant sparnų

- Mindaugas Kuzminskas vakar žaidė rekordiškai daug – 32 min. Ar krepšininkas būtų taip sėkmingai atsiskleidęs vadovaujant kitam strategui?

A. Brazys: Prie šio trenerio Mindaugas sparčiai progresuoja. Net dar esant Tremmellui Dardenui J. Plaza pasitikėjo lietuviu, o šis atsilygino stabiliu žaidimu. Reikia pripažinti, kad M. Kuzminskas subrendo aukščiausio lygio krepšiniui. Vytenis Lipkevičius ir Adas Juškevičius vaizdo aikštelėje taip pat negadino.

G. Staniulis: M. Kuzminskas ir anksčiau žaidė ne mažai. Savo minutes jis užsitarnavo dėl gero žaidimo, ne tik dėl to, kad jo pozicijoje nėra kam žaisti. Lyginant su sezono pradžia, turime visiškai kitą krepšininko versiją.

T. Masiulis: Žaidėjas sistemingai ėjo į priekį, išnaudojo trenerio suteiktą pasitikėjimą. Mindaugas atliko didžiulį šuolį. Stabiliau žaidžia ir V. Lipkevičius, A. Juškevičius. „Žalgirio“ jaunimas Eurolygoje nebėra žalias ir pasimetęs.

„Žalgiriui“ sezonas - išskirtinis

- Reguliaraus sezono varžybose sėkmė buvo žaliai baltų pusėje, tačiau „Top16“ etape bent 4 dvikovos pralaimėtos itin dramatiškai. Kodėl fortūna buvo tokia negailestinga?

A. Brazys: Galbūt ideali sportinė forma buvo pasiekta per anksti. Eurolygos starte „Žalgiris‘ rungtyniavo mums neįprastai gerai. Kitame etape kauniečiai buvo vieni lygos favoritų, jų žaidimas buvo kruopščiai analizuojamas.

G. Staniulis: Finansinis stabilumas ir savalaikės injekcijos būtų pridėję gerų emocijų. Gaila, kad visa tai sutapo tokiu nedėkingu metu. Jeigu būtų pasiektos bent papildomos dvi pergalės, dabar viskas būtų kitaip. Žaidėjai dirba, stengiasi iš visų jėgų, tačiau pasąmonėje klubą slegiančios bėdos šiek tiek veikia.

T. Masiulis: Kai „Žalgiris“ beviltiškai pralaiminėdavo išvykose, niekam tokių klausimų nekildavo. Dabar viską lemdavo vienas metimas. Žinoma, per daug tokių rungtynių pralaimėta, tačiau dėl to tai ir vadinama sportu.

- Kaip galėtumėte apibendrinti „Žalgirio“ sezoną Europoje?

A. Brazys: Buvo surinkta gera komanda, pataikyta su žaidėjų charakteriais. Lietuviams tai nebuvo eilinis klubo pavadinimas komandos pavadinimas. Tačiau legionierių savybės taip pat maloniai nustebino. Viso sezono metu jautėsi šilta atmosfera, tarpusavio palaikymas. Jei ne užklupusios bėdos, rezultatas būtų geresnis. Sezoną vienareikšmiškai vertinu kaip išskirtinį ir įdomų.

G. Staniulis: Sezonas buvo labai geras. Visos pozicijos buvos sustyguotos. Pogrupyje užimta pirmoji vieta. Kada paskutinį kartą taip buvo? Gaila, kad nesusiklostė „Top16“ etapas. Viskas vertinama pagal galutinius rezultatus. Kitais metais visi užmirš, kad buvo įveikti klubai, kurie tikrai žais Eurolygos finalo ketverte. Pagal žaidimo kokybę „Žalgiris“ buvo ir tebėra labai gera komanda.

T. Masiulis: Tikrai puikiai. Pradžioje demonstruota įspūdinga forma, iš kelio šluoti visi varžovai. „Top16“ žalgiriečiai su visais varžovais kovojo garbingai. Ne tik kovojo, bet ir buvo labai arti pergalės. Žinant sudėtingą situaciją, belieka prieš žaidėjus nulenkti galvas.

Su „Lietuvos rytu“ laukia nuožmi kova

- „Lietuvos ryto“ vyr. treneriu tapo  ypatingu reiklumu garsėjantis vokietis Dirkas Bauermannas. Ar po pasikeitimų „Žalgirio“  sudėtyje intriga dėl LKL čempionų žiedų padidėjo? Artimiausia grandų akistata už kelių savaičių vyks Kaune. Ko galima tikėtis?

A. Brazys: Sekantis „Žalgirio“ prioritetas yra VTB Vieningoje lyga, nes lemiamos LKL kovos vyks kiek vėliau. Man buvo keista, kad tokiu metu buvo atsisakyta Dariaus Maskoliūno paslaugų. Teko stebėti daug rungtynių vadovaujant D. Bauermannui. Manau, Vilniaus klubo vadovai norėjo sukrėsti komandą. Tai duoda impulsą. Šis žingsnis pridėjo savotiško azarto.Žaidžiant su „Lietuvos rytu“ visada norisi pasirodyti kuo geriau, tai yra savotiškas Lietuvos derbis. Abiems komandoms tai nebus lengvos varžybos, tačiau favoritu laikiau, laikau ir laikysiu „Žalgirį“. Laukiu įdomaus krepšinio.

Labai imponuoja Joano Plazos asmenybė. Po Jono Kazlausko taip žavėjausi tik Ettore Messina. Jo moksliniai tekstai apie krepšinį tikrai pateisino italo krepšinio profesoriaus statusą. Tačiau J. Plaza mane nustebino dar labiau. Jeigu atvirai, nelabai matau jam lygių. Žaviuosi juo ne tik kaip treneriu, bet kaip žmogumi, asmenybe. Jis puikiai valdo sudėtingą situaciją, į klubą nenumoja ranka. Manau, pagrindinis „Žalgirio“ uždavinys turėtų būti išlaikyti šį trenerį.  Nuo to turi būti pradedama kito sezono komplektacija.

T. Masiulis: Bus labai įdomu stebėti naujo trenerio sprendimus. Žinoma, labai keista, kad iki sezono pabaigos likus 2 mėnesiams įvyksta tokie pokyčiai, tačiau vadovybė turi savo minčių. Kiekvieną kartą šios komandos kaunasi iš paskutiniųjų. Lyga, rungtynių reikšmė ir sudėtys tampa nebesvarbu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintautas

gintautas portretas
Taip,geras ir kaip asmenybe geras ir Lietuva gerbia.

Tiksliai - agradesco mucho

Tiksliai - agradesco mucho portretas
Jei kitamet bus Plaza, bus viskas gerai. Net su perpus mažesnius biudžetu. Plaza, te agradesco mucho ir esperamos para proxima temporada! (labai dėkojama ir laukiame kitą sezona)

Ispanas

Ispanas portretas
Maladiec. Zalgiris labai gerai pataike su treneriu
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių