Dungos mašina subyrėjo: brazilus išmetė olandai

Pusę rungtynių užtikrintai žengusi į pasaulio pirmenybių pusfinalį Brazilijos rinktinė buvo nokautuota dviem Wesley Sneijderio prisilietimais prie kamuolio.

Penkiskart planetos čempionai ir vieni pagrindinių pirmenybių Pietų Afrikos Respublikoje favoritų brazilai ketvirtfinalio rungtynėse su Olandija patyrė fiasko. Tulpių šalies futbolininkai 2:1  parklupdė trenerio Dungos auklėtinius, kurie antrą kartą iš eilės liko už pusfinalio borto.

Nervingą pirmąjį kėlinį, per kurį abi komandos prasižengė iš viso 19 kartų, brazilai pradėjo aštriais perdavimais atverdami spragas varžovų gynyboje.

8 min. Robinho pirmą kartą pasiuntė kamuolį į Olandijos rinktinės vartus, tačiau įvartis nebuvo įskaitytas dėl nuošalės.

Jau po dviejų minučių Robinho pakartojo tą patį, šįsyk nepažeisdamas taisyklių. Tiksliu tolimu perdavimu saugas Felipe Melo perpjovė visą olandų gynybą, o Robinho pasinaudojo vangiai sužaidusio gynėjo Johno Heitingos klaida ir persvėrė rezultatą savo komandos naudai - 1:0.

Nors Olandijos rinktinė aikštės viduryje nenusileido brazilams, žaidimas prie oponentų vartų „oranžiniams“ nesiklijavo, o gynėjai žaidė neužtikrintai. 25 min. varžovų baudos aikštelėje atsidūręs Juanas iš patogios pozicijos nesugebėjo paversti Dani Alveso perdavimo antruoju įvarčiu.

31 min. aukštąjį pilotažą teko demonstruoti Olandijos vartų sargui Maartenui Stekelenburgui, atrėmusiam preciziškai tikslų Kaka smūgį. Kėlinio pabaigoje galimybę turėjo ir gynėjas Maiconas.

Nors iki pertraukos brazilai tvirtai laikė žaidimo gijas savo rankose, antrajame kėlinyje likimas perdalijo kortas. 53 min. nutiko svarbiausias mačo epizodas: Olandijos ekipos saugas Wesley Sneijderis pakėlė kamuolį iš krašto į oponentų baudos aikštelę, kur iš pirmo žvilgsnio nepavojingoje situacijoje nesusikalbėjo vartininkas Julio Cesaras ir F.Melo. Po pastarojo nesėkmingo mėginimo išmušti kamuolį galva šis įskriejo į vartus - 1:1.

Tai buvo trečiasis brazilų praleistas įvartis čempionate, tačiau pirmasis, kuris iš esmės keitė rungtynių eigą, ir po jo tikslus it laikrodis Brazilijos rinktinės žaidimo mechanizmas pradėjo byrėti. Komandos ėmė žaisti atvirą futbolą, kuriame pranašesni pasirodė olandų koziriai.

68 min. Arjenas Robbenas pakėlė kampinį, prie artimojo virpsto atsidūręs Dirkas Kuytas numetė kamuolį W.Sneijderiui, kuris tiksliu smūgiu galva nuginklavo J.Cesarą.

Akivaizdžiai sutrikusių brazilų viltims dar vieną smūgį sudavė F.Melo. Rezultatyvų perdavimą pirmajame kėlinyje atlikęs, tačiau įvartį į savo vartus įsimušęs saugas nesutvardė emocijų ir buvo pašalintas iš aikštės už grubų žaidimą prieš A.Robbeną.

Likusi be vieno žaidėjo penkiskart pasaulio čempionų rinktinė metėsi į ataką, bet pralaužti Olandijos komandos gynybos nepajėgė, tuo tarpu olandai ne kartą buvo pabėgę į pavojingas kontratakas.

Teisėjui paskelbus mačo pabaigą, šokiruoti Brazilijos futbolininkai nesulaikė ašarų, o tarpusavio nesutarimus pamiršusi Olandijos rinktinė šoko pergalės šokį.

Olandai pasaulio čempionato pusfinalyje, į kurį iškopė po dvylikos metų pertraukos, susitiks su Ganos arba Urugvajaus rinktinėmis.

Rungtynių statistika

Olandija - Brazilija 2:1 (0:1). Port Elizabetas, 40 000 žiūrovų. Įvarčiai: F.Melo (53 min. į savo vartus), W.Sneijderis 68/Robinho 10. Įspėjimai: J.Heitinga (14), G.van der Wielas (47), N.de Jongas (64), A.Ooijeris (76)/M.Bastosas (37). Pašalinimas: F.Melo (73). Geriausiu rungtynių žaidėju išrinktas W.Sneijderis (Olandija).


Šiame straipsnyje: pasaulio futbolo čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių