Didžiausias „Žalgirio“ turtas – vardas

„Žalgiris“ – daugiau nei sportas. Kauno krepšinio ir Vilniaus futbolo klubai sovietmečiu buvo pasipriešinimo okupacijai simboliai. Čia bendrumai nesibaigia, nes būtent šiemet abu klubai išgyvena krizę.

Taigi kyla klausimas: kodėl šie metai tokie juodi „Žalgiriui“? Kodėl daugiausia pergalių iškovoję ir visoje Europoje (ar bent savo regione) garsūs klubai nesugeba susikurti solidaus finansinio užnugario?

Kam ir kada kilo idėja garsiausio Lietuvos istorijoje mūšio vardu pavadinti sporto komandas?

Pasirodo, ne kur kitur, o Maskvoje. 1944 m. kovo mėnesį, kai Lietuva dar buvo okupuota nacistinės Vokietijos, Lietuvos komunistinė Vyriausybė Maskvoje nusprendė įkurti sporto draugiją ir ją pavadinti „Žalgirio“ vardu.

Tuomet šis pavadinimas pasirodė geriausias, nes „Žalgiris“, kaip ir 1410-aisiais, turėjo simbolizuoti pergalę prieš vokiečius. Kai Raudonoji armija pasiekė Lietuvą, „Žalgirio“ draugijos, kurios ženkliukas (logotipas) jau buvo pagamintas Maskvoje, skyriai atsirado Vilniuje ir Kaune.

„Dabar nelabai įprasta apie tai kalbėti, bet būtent taip viskas ir buvo. Tačiau nereikia pamiršti, kad ir Lietuvoje veikę bolševikų partizanai vadinosi tautiniais lietuviškais vardais, tokiais kaip Gediminas, Vytautas, Kęstutis ir panašiai. Taip norėta patraukti žmones“, – dienraščiui sakė sporto istorikas Algimantas Bertašius.

Plačiau apie tai – rytojaus „Vilniaus dienoje“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių