Bilieto į Europą medžioklėje – variantų įvairovė

„SMScredit.lt A lygos“ komandos kyla į kovą dėl paskutinio Lietuvai skirto kvietimo žaisti Europoje. Trys iš keturių buvo išsidalyti praėjusių metų rudenį, kai teisę žaisti UEFA čempionų lygos atrankos turnyre įgijo šalies čempiono titulą apgynęs Panevėžio „Ekranas“, o į Europos lygos kvalifikacines varžybas prasimušė prizininkai Vilniaus „Žalgiris“ ir Marijampolės „Sūduva“. Į ketvirtąjį europinį bilietą pretenduoja trys komandos – Pakruojo „Kruoja“, „Šiauliai“ ir Klaipėdos „Atlantas“. Tiesos akimirka gali ateiti jau rytoj, po atsakomųjų LFF taurės turnyro pusfinalio rungtynių.

Trijų pretendentų į Europos lygą situacija skirtinga. „Kruojos“ futbolininkams lieka sirgti už Vilniaus „Žalgirį“ bei linkėti jam antrus metus iš eilės iškovoti taurę. „Atlantui“ pusfinalyje reikia palaužti vilniečius ir morališkai palaikyti „Ekraną“, kuriam laimėjus kitą pusfinalį klaipėdiečiai žengtų į Europos lygą, kad ir koks būtų LFF taurės turnyro finalo rezultatas. „Šiauliams“ lieka vienas kelias – laimėti taurę.

Trečiąjį lietuvišką kelialapį į Europos lygos atranką gaus taurės laimėtojas arba finalo dalyvis, nors šiam gali ir nepasisekti. LFF varžybų ir Europos lygos nuostatai numato, kad nacionalinės taurės varžybų vicečempionas į Europą prasimuša tik tuo atveju, jei pralaimi būsimam Čempionų lygos varžybų dalyviui. Priešingu atveju sėkmė šypsosi aukščiausią vietą šalies čempionate užėmusiai, bet bilieto į Europą dar neturinčiai komandai. Lietuvos atveju - „Kruojai“, kuri pernai A lygoje liko ketvirta.

Tai reiškia, kad taurės turnyro finalo dalyvis Europos lygos žaistų tik nusileidęs finale „Ekranui“. Todėl jei panevėžiečiai pusfinalyje peržengs „Šiaulių“ barjerą, viskas taps aišku jau dabar – tarptautinėse varžybose kovos arba „Atlantas“ arba „Kruoja“ - jei klaipėdiečiai nesugebėtų išversti iš balno „Žalgirio“.

Variantai pretendentams bandyti laimę Europos lygoje yra tokie:

„Kruoja“. Šiai komandai reikia, kad „Žalgiris“ arba iškovotų taurę, arba pralaimėtų finale „Ekranui“. Kitoks jėgų išsidėstymas pakruojiečiams netinka.

„Atlantas“. Pergalė prieš „Žalgirį“ gali atverti duris į Europą. Nebent iš kitos poros aukštyn žengtų „Šiauliai“ - tada klaipėdiečiams finale reikėtų įveikti ir juos.

„Šiauliai“. Kad ir kiek sklaidytum galimus scenarijus, Tomo Kančelskio komandai reikia įveikti ir „Ekraną“ pusfinalyje, ir „Žalgirį“ arba „Atlantą“ finale. Situacija paprasta – viskas arba nieko.

Pirmose pusfinalio rungtynėse „Šiauliai“ išvykoje 2:1 nugalėjo panevėžiečius. Uostamiesčio futbolininkai dvikovą su „Žalgiriu“ namuose baigė be įvarčių.

Žūtbūtinės LFF taurės turnyro dvikovos vyks šiandien ir rytoj:

Vilniaus „Žalgiris“ - Klaipėdos „Atlantas“ (pirmosios rungtynės 0:0). Balandžio 30 dieną 19 val. Vilnius, LFF stadionas.

„Šiauliai“ - Panevėžio „Ekranas“ (pirmosios rungtynės 2:1). Gegužės 1 dieną 17 val. Šiauliai, Gytarių stadionas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių