Biatlonininkui T.Kaukėnui asfaltas neatstoja sniego

Perspektyviausiu šalies biatlonininku vadinamas Tomas Kaukėnas sėkmingai lenktyniauja vasaros biatlono varžybose. Bet ant sniego jis jaučiasi dar geriau.

Šeštoji vieta jaunimo (iki 20 metų)  12,5 km persekiojimo lenktynėse ir devintoji – 10 km sprinte. Tokius rezultatus – geriausius tarp Lietuvos atstovų – T.Kaukėnas pasiekė Lenkijoje vykusiame vasaros biatlono pasaulio čempionate.

20-metis biatlonininkas neslėpė, jog yra patenkintas šiuo pasirodymu, kuris baigė jo sezoną ant asfalto. Netrukus Lietuos rinktinė pradės treniruotes Austrijoje, kur slidinės apie pustrečio kilometro virš jūros lygio esančiose snieguotose trasose.

- Kokie yra pagrindiniai vasaros ir žiemos biatlono skirtumai išskyrus tai, kad vasarą važiuojate riedučiais per asfaltą, o žiemą slidėmis šliuožiate per sniegą? - paklausėme T.Kaukėno

- Žiemą gali skirtis slidžių slydimas, nes daug kas priklauso nuo tepalų. O riedučiai visų vienodi. Skiriasi ir apranga, nes su žiemine vasara perkaistume. Žiemą nemūvime šalmo, o vasarą jis būtinas, nes griūdamas ant asfalto gali sunkiai susižeisti. Lazdos į asfaltą ne taip gerai kabinasi, kaip į sniegą, nors yra ir specialūs antgaliai. 

- O jums geriau sekasi vasarą ar žiemą?

- Žiemą, nes drąsiau. Vasarą jei nugriūsi, visas sezonas gali nueiti veltui, todėl važiuoju kiek atsargiau. 

- Kam daugiausia dėmesio skiriate vasarą?

- Daugiausia – fiziniam pasirengimui. Važinėjame su riedslidėmis. Ir, žinoma, daug šaudome. Kai buvau sporto mokykloje, šovinių trūkdavo, mažiau šaudydavome. Lietuvos rinktinėje šios problemos nebėra. Žinoma, nešaudome, kur pakliūna, bet treniruotėms pakanka.

- Esate geresnis slidininkas, ar taiklesnis šaulys?

- Geriau slidinėju, o šaudymas man dažniausiai pakišą koją. 

- Galbūt taikliau šaudyti trukdo ir psichologinės problemos?

- Be abejo, psichologija labai daug lemia, nes kai gerai jaučiuosi, tai viską ir pataikau. Bet gal dar su treneriu nepastebime ir kažkokių techninių klaidų.

- Kokie bus pagrindiniai žiemos sezono startai?

- Pasaulio jaunimo čempionatas, kuris prasidės sausio pabaigoje Čekijoje ir Europos pirmenybės vasarį Italijoje. Taip pat – pasaulio taurės etapai, jei pavyks juose sudalyvauti.

- Ar daug tų pačių biatlonininkų dalyvauja jaunimo pirmenybėse ir vyrų pasaulio taurės varžybose?

-
Ne, dalyviai labai skiriasi. Tik mažesnių šalių, kaip Lietuvos atstovai, tie patys. O stipriausių šalių – skandinavų, vokiečių, prancūzų – jaunimas nepatenka į vyrų rinktines.
 
- Ar tik sportuojate, ar dar lieka laiko ir mokslams?

- Studijuoju Vilniaus pedagoginiame universitete kūno kultūrą. Pasiimu knygų ir į treniruočių stovyklas, varžybas. Bet dažniausiai grįžęs namo daugiau dėmesio skiriu mokslams, atsiskaitau dėstytojams. Jų požiūris labai geranoriškas.


Šiame straipsnyje: Tomas Kaukėnasbiatlonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių