Bendros regbininkų pastangos vainikuotos auksu

Pergalę nukalė treneriai, išugdę jaunus žaidėjus. Taip teigia Lietuvos jaunimo U-20 regbio rinktinės, Europos čempionės, treneris Vytautas Kalinauskas.

Lietuvos jaunimo U-20 regbio rinktinė pirmą kartą šalies istorijoje tapo Europos čempione. Estergomo mieste, Vengrijoje, vykusio finalo ketverto turnyro pusfinalyje lietuviai 21:6 (14:6) įveikė Šveicarijos rinktinę, o finale 15:11 (15:6) – varžybų šeimininkus vengrus. Į žemyno pirmenybių finalo ketvertą Lietuvos jaunimo rinktinė pateko rugpjūtį laimėjusi atrankos grupės turnyrą Bosnijoje ir Hercegovinoje, rašo sportas.info.

Pasak rinktinės vyriausiojo trenerio Vytauto Kalinausko, triumfą lėmė kryptingas darbas: „Turnyrui ruošėmės labai kryptingai. Turėjome treniruočių stovyklas Bosnijoje, kur vyko atrankos turnyras, bei Šiauliuose. Nebuvome favoritai, todėl kiekvienoms rungtynėms ypatingai ruošėmės. Komandoje vyravo puiki darbinė atmosfera, vyrų net raginti nereikėjo, visi noriai ir labai atsakingai ruošėsi rungtynėms.“

Trenerio įsitikinimu, jam pavyko suburti šiuo metu pačius stipriausius šios amžiaus grupės regbininkus Lietuvoje. V.Kalinauskas tikino, kad ne jo nuopelnas didžiausias: „Esu labai dėkingas treneriams, kurie išugdė šiuos jaunus žaidėjus. Man tereikėjo viską sustyguoti, vieną kitą žaidėją perstatyti kitą poziciją, tačiau prie šios pergalės, manau, daugiausia prisidėjo tie treneriai, kurie šiuos regbininkus išugdė.

Tai „BaltRex“ treneriai Edmundas Ščavinskas ir Gediminas Liutkus, „Saldos“ treneriai Tomas Astrauskas ir Rimantas Zeringis, „Vairo“ treneriai Sigitas Kukulskis ir Irmantas Kukulskis, Jurbarko „Lūšies“ treneris Artūras Būblaitis, Vilniaus regbio akademijos treneris Vidmantas Valys bei Klaipėdos „Kuršių“ treneris Vaidotas Girdvainis. Tai šių žmonių pastangos buvo vainikuotos pergale Vengrijoje“. 


V.Kalinauskas teigė, kad į Vengriją lietuviai vyko tikėdamiesi nelikti be medalio, bet apie pirmąją vietą buvo sudėtinga galvoti. 

„Įtariau, kad prieš šveicarus laimėsime, bet tikėtis, kad įveiksime vengrus ar ukrainiečius, buvo sunku. Ukrainiečiai – daugkartiniai Europos čempionai, turi daug nemažai profesionalių žaidėjų. Man vadovaujant, esame jiems dukart pralaimėję finale. Vengrai taip pat labai rimti varžovi. Vengrijoje šiuo metu jaučiamas didelis regbio pakilimas. Vengrai sukūrė regbininkų ruošimo sistemą, šioje šalyje dirba daug specialistų iš užsienio, ypač Rumunijos, kur regbis ypatingai stiprus.

Nesakyčiau, kad mums pasisekė, tiesiog įrodėme, kad ir Lietuvos regbis yra labai aukšto lygio. Tą ne kartą įrodinėjo vyrai, dabar tą įrodė jaunimas. Tai, kad ukrainiečiai šįkart liko tik ketvirti, liudija, jog finalo ketvertas buvo išties pajėgus ir kad komandos atvyko labai gerai pasirengusios“, - teigė V.Kalinauskas, kurio vadovaujama Lietuvos U-20 rinktinė Europos čempionato finale žaidė ketvirtąkart, bet tik pirmą sykį tapo čempione.

Finale lietuvos regbininkai sužaidė du skirtingus kėlinius – pirmajame dominavo puolime, antrajame – kantriai gynėsi ir saugojo įgytą persvarą. „Mačą pradėjome itin susikaupę. Pavyko permesti žaidimą į vengrų aikštės pusę, primetėme jiems savo žaidimą. Vis dėlto žiūrovų, kuriais tribūnos buvo perpildytos, spaudimas darė savo. Buvo aišku, kad vengrai lengvai nepasiduos. Dėl to antras kėlinys buvo labai sunkus. Retai pereidavome į varžovų aikštės pusę, bet už tai labai gerai gynėmės, todėl drąsiai galiu pasakyti, kad visas rungtynes vaikinai žaidė labai užtikrintai“, - kalbėjo rinktinės vyriausiasis treneris.

Pasak V.Kalinausko, visi rinktinės žaidėjai pasirodė puikiai, tačiau labiausiai išsiskyrė Šiaulių „BaltRex“ žaidėjas Vytaras Bloškys, kurį užsienio specialistai, trenerio teigimu, kone vienbalsiai pripažino geriausiu viso čempionato žaidėju.

„Šių vaikinų laukia šviesi ateitis. Ateityje jie ne tik papildys, bet ir sustiprins vyrų rinktinę, o tai dabar, kai regbis tapo olimpine sporto šaka, yra ypatingai svarbu. V.Bloškys jau dabar yra rimtas rinktinės ramstis, keletas kitų žaidėjų taip pat jau kviečiami į rinktinę“, - teigė treneris.

Lietuvos U-20 rinktinės sudėtis: E.Macas, M.Bekeris, S.Čiakas, E.Gaubys, P.Šertvytis, J.Urbonas, J.Sutkus, P.Strigūnas, L.Prielgauskas, V.Poškus, R.Simaitis, V.Bloškys, L.Jakštys, E.Badaška, E.Peskovas.


Šiame straipsnyje: regbis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių