BBL: „Lietuvos rytas“ vos įkando šiauliečių riešutą (papildyta)

Baltijos krepšinio lygos (BBL) finalo ketvertas prasidėjo lygių varžovų dvikova ir sunkia Vilniaus „Lietuvos ryto“ pergale prieš „Šiaulius“.

Titulą ginantys vilniečiai namuose laimėjo BBL pusfinalio rungtynes 81:78 (14:11, 22:23, 16:23, 29:21) ir pateko į pirmenybių finalą.

Rungtynes komandos pradėjo nerezultatyviai. Įpusėjus pirmajam kėliniui „Šiauliai“ buvo pelnę tik 2 taškus, o pagrindinis šiauliečių ekipos vidurio puolėjas Vytautas Šarakauskas jau buvo prasižengęs tris kartus. Vis dėlto klaidos ir netaiklūs metimai neleido „Lietuvos rytui“ pabėgti toliau nuo varžovų - po pirmųjų dešimties minučių vilniečiai pirmavo 14:11.

Po pertraukėlės keturi sostinės komandos kapitono Stepono Babrausko taškai iš eilės trūktelėjo „Lietuvos rytą“ į priekį - 18:11. Tačiau „Šiauliai“ atkakliai grūmėsi abiejose aikštės pusėse ir kvėpavo varžovams į nugarą, o 16 min. V.Šarakausko taiklus metimas išvedė svečius į priekį - 25:26. Kelias minutes komandos rungtyniavo be tikrų vidurio puolėjų, o kėlinio pabaigą kiek sėkmingiau sužaidė vilniečiai (36:34).

„Lietuvos rytą“ pirmąją rungtynių dalį puolime į priekį tempė priekinės linijos žaidėjai Kenanas Bajramovičius (11 tšk.) ir Donatas Zavackas (8 tšk.). Šiauliečių gretose rezultatyviausias buvo 9 taškus pelnęs Mindaugas Kuzminskas.

Trečiajame kėlinyje kibi „Šiaulių“ gynyba supančiojo vilniečius. Svečiai buvo įgiję 4 taškų pranašumą, tačiau dvi sėkmingos Martyno Gecevičiaus atakos grąžino minimalią „Lietuvos ryto“ persvarą. Vis dėlto užsivedę „Šiaulių“ krepšininkai varžovams dovanų nedalino ir netrukus perėmė iniciatyvą. Likus minutei iki kėlinio pabaigos Arvydas Šikšnius atėmė kamuolį iš M.Gecevičiaus ir užbaigė greitą ataką galingu dėjimu, o jo komanda, trečią žaidimo atkarpą laimėjusi 7 taškais, buvo priekyje 52:57.

Paskutiniajame kėlinyje tęsėsi bekompromisė kova. 33 min. Vido Ginevičiaus tritaškis vėl suteikė persvarą "Lietuvos rytui" (60:59), o dar vienas įžaidėjo taiklus tolimas metimas leido vilniečiams nutolti šešiais taškais. Likus žaisti 5 min. šeimininkai pirmavo jau 10 taškų, bet "Šiauliai" ginklų nesudėjo. M.Kuzminskas ir Deivydas Gailius vienas po kito siuntė kamuolį į varžovų krepšį, ir šiauliečiai vėl mynė "Lietuvos rytui" ant kulnų - 37 min. 71:69.

Rungtynių pabaiga buvo intriguojanti: likus kiek daugiau nei 40 sek. D.Gailius pataikė du iš trijų baudų metimų ir išlygino rezultatą, tačiau taikliu metimu čia pat atsakė M.Gecevičius. Po akimirkos rankas į viršų kėlė M.Kuzminskas, kurio tritaškis išvedė šiauliečius į priekį 77:78. "Lietuvos ryto" strategas Rimas Kurtinaitis paprašė minutės pertraukėlės, po kurios V.Ginevičius smeigė ketvirtą ir lemiamą savo tritaškį. "Šiauliai" surengti dar vienos rezultatyvios atakos nebesugebėjo, o "Lietuvos rytas" šventė sunkią pergalę 81:78.

Kitame BBL pusfinalyje susitinka Kauno "Žalgiris" ir "Ventspils" (Latvija). Finalinės rungtynės sostinės "Siemens" arenoje bus žaidžiamos šeštadienį.

Rezultatyviausi žaidėjai. "Lietuvos rytas": K.Bajramovičius (8 atk. kam.) 28, V.Ginevičius 19, D.Zavackas (8 atk. kam.) ir S.Babrauskas - po 11, M.Gecevičius (5 rez. perd., 6 kl.) 10, J.Valančiūnas 2.

"Šiauliai": M.Kuzminskas 21, D.Low (5 rez. perd., 5 kl.) 18, D.Gailius 10, A.Šikšnius (4 per. kam.) 9, V.Šarakauskas 8, R.Grafas 6, M.Žukauskas 4, M.Gulbis 2.

Komandų rodikliai. ("Lietuvos rytas" ir "Šiauliai") Dvitaškiai – 16/29 (55 proc.) ir 27/43 (63), tritaškiai – 9/23 (39) ir 4/23 (17), baudos – 22/28 (79) ir 12/15 (80), atkovota kamuolių 36 ir 28, perimta 10 ir 12, rezultatyvūs perdavimai – 14 ir 16, klaidų 22 ir 15.

Trenerių komentarai. Rimas Kurtinaitis ("Lietuvos rytas"): "Geriau žaisti blogai ir pralaimėti, nei atvirkščiai. Norėčiau pagirti A.Sireiką. Mums įveikti "Šiaulius" padėjo sėkmė. Gal kaltas jaudulys, atsakomybė, bet mes žaidėme tikrai prastai. Norėjome žaisti per savo aukštaūgius ir tai įgyvendinome, o priešininkų vidurio puolėjai anksti prisirinko pražangų. Be to, neleidome šiauliečiams pataikyti tritaškių, ką jie puikiai moka daryti. Bet padarėme daug klaidų - Eurolygos komanda neturėtų klysti daugiau nei dešimt kartų per rungtynes. 

Visa laimė, kad taip viskas išsisprendė. V.Ginevičius yra patyręs krepšininkas ir šiandien sužaidė taip, kaip mes tikimės jį matyti žaidžiantį visada. Dėl to mes jį ir kvietėme į komandą. Sunkiais momentais jis turi žaisti ramiai ir stabiliai, ir šiandien jis tai padarė. Nenorėčiau sakyti, kad mums sunku dėl to, jog žaidžiame be keturių traumuotų žaidėjų. "Šiauliai" irgi remiasi 7-8 krepšininkais. Ar atsigausime iki rytojaus? Atsistatymas - medicinos personalo reikalas. Žaidėjai yra profesionalai ir turi mokėti sužaisti daug rungtynių per trumpą laiką. Reikės ir man balsą atgauti."

Antanas Sireika ("Šiauliai"): "Malonu, kad esame taip vertinami, jog kai kas mus net laikė favoritais Vilniuje rungtyniaujant su "Lietuvos rytu". Bet žaisti lemiamų momentų dar neišmokome. Tam reikia ramybės, patirties, kuri kaupiama per gyvenimą. Paskutinis V.Ginevičiaus metimas turbūt nebuvo labai logiškas - atsiliekant vienu tašku tokia ataka yra per daug rizikinga, abejoju, ar varžovų treneris liepė mesti tritaškį. V.Ginevičius šiandien apskritai žaidė geriausias savo rungtynes, o fortūna buvo varžovų pusėje.

Gaila, kad didžioji dalis mūsų žaidėjų vasarą išvyks iš Šiaulių, reikės vėl burti komandą. Bet kartu džiaugiuosi tuo, kaip „Šiauliai“ žaidžia, kokią nuomonę apie save sukuriame."


Šiame straipsnyje: BBLLietuvos rytasŠiauliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių