BBL komedija: šiauliečiai rungtynėms „ruošėsi“ su džinsais

Baltijos krepšinio lygos (BBL) direktorius Romualdas Brazauskas nemano, kad absurdiškos čempionato pabaigtuvės pakenks lygos prestižui.

Griežtai laikėsi reglamento

Keliolika užklydusių žiūrovų, į laikrodžius besidairantys rungtynių sekretoriato darbuotojai ir vienišas „Šiaulių“ komandos autobusas automobilių stovėjimo aikštelėje prie „Lietuvos ryto“ arenos - taip sekmadienį baigėsi šeštasis BBL sezonas.

Numatytos peržaisti BBL rungtynės dėl trečiosios vietos tarp „Šiaulių“ ir „Ventspils“ klubų neįvyko, ir šiauliečiams buvo įskaityta techninė pergalė rezultatu 20:0.

Nors jau šeštadienį vėlai vakare buvo žinoma, kad „Ventspils“ komanda nusprendė nelaukti kontroversiškai pasibaigusių pirmųjų rungtynių su „Šiauliais“ peržaidimo ir išvažiavo namo, sekmadienio vidurdienį „Lietuvos ryto“ arenoje neįvyksiančio mačo laukė tiek „Šiaulių“ krepšininkai, tiek oficialūs rungtynių asmenys ir pagalbinis personalas.

Pamėtė į krepšį ir išvažiavo

Pagal varžybų reglamentą, techninis pralaimėjimas komandai yra įskaitomas, jei ji nepasirodo aikštėje praėjus 15 minučių nuo numatytos mačo pradžios. Kol keli šiauliečių krepšininkai stūmė laiką mėtydami į krepšį, kiti sėdėjo ant atsarginių suolelio ir laidė sąmojus apie Lietuvoje precedento iki šiol neturėjusią situaciją. Vis dėlto sužinoję, kad treneris Antanas Sireika įtraukė juos į mačo protokolą, Mindaugas Žukauskas ir Marius Prekevičius turėjo nueiti į rūbinę ir užsivilkti sportinę aprangą.

13.15 val. - prabėgus reglamento reikalaujamoms 15 minučių - laukė svarbiausias „rungtynių“ įvykis. Vyriausiasis mačo arbitras Virginijus Dovidavičius pasirašė rungtynių protokolą, įskaitydamas „Ventspils“ ekipai techninį pralaimėjimą. „Šiaulių“ krepšininkai papozavo simbolinei nuotraukai, tačiau A.Sireika, kaip įprasta laimėjus lemiamą mačą, ant auklėtinių rankų neatsidūrė.

„Rungtynes laimėjome vakar, o ne šiandien“, - šypsodamasis replikavo „Šiaulių“ strategas.

Vadovavosi „garbingu žaidimu“

Žurnalistų kalbintas BBL vadovas R.Brazauskas taip pat demonstravo gerą nuotaiką.

„Už šitą interviu turėjome sumokėti 7 tūkst. litų be PVM mokesčio“, - šyptelėjo R.Brazauskas, paklaustas, kiek lygai atsiėjo netikėta arenos nuoma mažojo finalo rungtynių peržaidimui, kuris neįvyko.

„Šeštadienio rungtynių tarp „Šiaulių“ ir „Ventspils“ rezultatas buvo anuliuotas - tokį sprendimą priėmė BBL techninė komisija, kurią sudaro po vieną atstovą iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Nuspręsta peržaisti rungtynes, ir apie tai oficialiai buvo informuotos abi komandos. Kaip matote, atvyko tik viena komanda. Vadovaujantis FIBA taisyklėmis, palaukus 15 min. nuo nustatyto rungtynių laiko pradžios, „Ventspils“ įskaitytas techninis pralaimėjimas“, - absurdišką situaciją aiškino BBL direktorius.

- Ar „Ventspils“ gresia daugiau sankcijų? - portalas paklausė R.Brazausko.

- Gegužės 5 d. Vilniuje vyks eilinis BBL vykdomojo komiteto posėdis. Tikrai į jo darbotvarkę bus įtrauktas ne vienas klausimas. Kokie sprendimai bus priimti, parodys laikas.

- „Ventspils“ per 48 valandas gali pateikti protestą. Kaip elgtumėtės tokiu atveju?

- Jie gali apskųsti mūsų sprendimą, kuris, tokiu atveju, būtų svarstomas BBL vykdomajame komitete. Bet rungtynių rezultatą jie protestavo vakar, pasirašydami mačo protokolą. Iš karto po rungtynių visiems, įskaitant „Ventspils“ atstovus, pasirodė logiška, kad mačas turi būti peržaistas. Klausimas buvo tik toks, kokioje salėje žaisime. Tai užėmė laiko - aš pats mačiau gal 30 finalinių rungtynių tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ sekundžių. Bet vėliau latviai pakeitė savo poziciją ir išvažiavo.

- Nebandėte su latviais susisiekti šiandien?

- Ne.

- O vakar „Ventspils“ kaip nors motyvavo savo sprendimą išvykti?

- Turėjau tik neoficialių žinių, kad jie išvažiuoja: kažkas matė, jog autobusas važiuoja link namų, ir pasakė. Jie aiškino, kad laukia Latvijos čempionato rungtynės, kurios jiems labai svarbios. Bet vakar Latvijos krepšinio federacijos vadovai buvo Vilniuje ir buvo pasiruošę nukelti tų rungtynių datą.

- Latviai gaus 5 tūkst. eurų čekį, kuris priklauso ketvirtą vietą čempionate užėmusiai komandai?

- Pagalvosime. Bet manau, kad jūs patys galite įsivaizduoti atsakymą.

- Kodėl nuspręsta peržaisti rungtynes, jei BBL reglamente nėra numatyta vaizdo peržiūros po mačo galimybė?

- Vadovavomės garbingo žaidimo taisyklėmis. Pagal rungtynių rezultatą, nugalėtojai buvo „Šiauliai“. Kiek atsimenu, komandos net pasveikino viena kitą po rungtynių, bet paskui „Siemens“ arenos kube buvo tikrai aiškiai parodyta, kad V.Šarakausko metimas atliktas laikui pasibaigus. Bet kubas nėra oficialiai patvirtintas prietaisas, kurio duomenimis galima vadovautis. Ateityje įtrauksime į nuostatus tokią taisyklę, kad, jei yra galimybė, galima pasitelkti vaizdo įrašą. Tačiau vakar sprendimas buvo priimtas vien tik dėl garbingo žaidimo principų. Man tik truputį keista, kad latvių komanda neatvyko į rungtynes, juk sprendimas buvo palankus jiems.

- Vaizdo kartojimas po rungtynių kube buvo „Siemens“ arenos darbuotojų savivalė?

- Jau ne kartą kalbėjomės su arenos atstovais, prašėme, kad tokių dalykų nebūtų. Vienu metu Eurolygos varžybose to nebebuvo daroma. Bet mes juk negalime kontroliuoti, ką jie parodys. Žinoma, jei to nebūtų buvę, rungtynės galbūt būtų pasibaigusios vakar.

- Jūsų karjeroje yra buvę panašių atvejų?

- Man asmeniškai tokie dalykai nepasitaikė, bet atsimenu keletą panašių atsitikimų Eurolygoje, kai rungtynės buvo peržaistos. Gal mums nereikėjo skubėti vakar, bet mes suprantame, kad žaidė ne dvi Vilniaus komandos, kurios gali susirinkti tada, kuomet nori. Stengėmės priimti tokį sprendimą, kuris būtų patogus abiems klubams, žinant, kad laukia nacionalinių čempionatų pusfinaliai tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje. Ir „Šiauliai“, ir “Ventspils“ savo šalių pirmenybėse žais ateinantį trečiadienį.

- Lyga pripažįsta, kad rungtynių dėl trečios vietos teisėjai suklydo įskaitydami paskutinį metimą?

- Be abejo. Bet aš pats esu teisėjas ir galiu jums pasakyti, kad žiūrėdamas rungtynių pabaigą net nesuabejojau, jog metimas buvo atliktas laiku. Pasirodė, kad mes buvome neteisūs.

- Kaip įvertintumėte BBL finalo ketvertą?

- Esu labai patenkintas visu renginiu. Dėl to incidento - toks gyvenimas. Manau, davėme daug peno žurnalistams, tik atsiprašau, kad privertėme atvykti į areną sekmadienį. Bet šįryt jau sulaukiau keleto skambučių - pažįstami dėkoja ir sako, kad renginys pavykęs. Vien tas faktas, kad tribūnos per finalą buvo beveik pilnos, daug reiškia. Esame labai patenkinti pusfinalio rungtynių lankomumu, nes 5 tūkst. žiūrovų dar niekada nėra buvę.

- Vis dėlto sumaištis dėl mažojo finalo gali suduoti smūgį lygos prestižui?

- Tikrai ne. Tai yra darbas, kurį kiekvienas dirbame. Stengiamės jį atlikti kaip įmanoma geriau. Pasikartosiu: mums labai svarbus garbingas žaidimas. Norėjome įvertinti situaciją ir nenuskriausti nei vienos komandos. Aš esu iš Lietuvos, todėl norėjau, kad nebūtų net mažiausios dingsties priekaištauti dėl kažkokių šališkumų.


Šiame straipsnyje: BBLŠiauliaiVentspils

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių