Australai – nuolatiniai varžovai

Paskutinį olimpinio krepšinio turnyro A grupės mačą Lietuvos krepšininkai žais prieš Australijos rinktinę. Pristatome šią komandą.

2008 m. vasaros olimpinių žaidynių Pekine vyrų krepšinio turnyras bus jau dešimtas iš eilės, kuriame dalyvaus ir Australijos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė, o iš viso tai bus jau dvyliktas kartas, kai australai deleguoja savo vyrų krepšinio rinktinę į olimpiadą.

Australus galima drąsiai vadinti ne tik nuolatiniais olimpinių žaidynių dalyviais, bet ir nepakeičiamais Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės varžovais, su kuriais iki šiol jau teko susidurti 4 kartus, o Pekine įvyks ir penktasis susirėmimas. Šįkart - 2008 m. olimpinio vyrų krepšinio turnyro A grupės varžybose.

Visuose keturiuose nuo 1992 m. įvairiuose varžybų etapuose vykusiuose susitikimuose pergales šventė lietuviai. 1992 m. ir 2004 australai buvo nugalėti grupės varžybose (rezultatais 98:87 ir 100:85 atitinkamai), o 1996 ir 2000 m. Lietuvos ir Australijos nacionalinių komandų keliai susikirto kovoje dėl bronzos medalių. Atlantoje lietuviai pergalę šventė tik 6 taškų skirtumu (80:74), o štai Sidnėjuje Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė prieš savo varžovus varžybose dėl bronzos susikrovė net 18 taškų pranašumą (89:71).

Natūralu, jog nei Australijos, nei Lietuvos rinktinėse nebėra krepšininkų, kovojusių Barselonoje ar Atlantoje, tačiau abiejose komandose yra krepšininkų, atstovavusių savo šaliai 2000 m. Sidnėjuje ir, žinoma, prieš 4 metus vykusiose Atėnų olimpinėse žaidynėse.

Prieš 8 metus Australijoje surengtos olimpiados vyrų krepšinio turnyro bronzinėse rungtynėse dalyvavo vienas Australijos ir du Lietuvos krepšininkai, ir šiemet atstovausiantys savo šaliai. Vienas pagrindinių Lietuvos vedlių link trečios iš eilės olimpinės bronzos buvo net 6 tritaškius iš 10 pataikęs ir iš viso 22 taškus pelnęs bei 6 rezultatyvius perdavimus atlikęs Šarūnas Jasikevičius, tuo tarpu kitam lietuviui - dabartiniam rinktinės kapitonui Ramūnui Šiškauskui - tos rungtynės buvo prasčiausios per visą olimpiadą: jis per 19 žaidimo minučių tepelnė 1 tašką.

Vienintelis australas, išlikęs savo šalies rinktinėje iki šių dienų, yra Chrisas Anstey, kuris 2000 m. mače pelnė 10 taškų ir atkovojo 6 kamuolius.
Gerokai daugiau abiejų rinktinių krepšininkų mena 2004 metų grupių etapo varžybas, kuriuose lietuviai šventė pergalę 15 taškų skirtumu.

Australija per 4 metus sudėtyje išsaugojo 5 krepšininkus (tarp jų ir Vilniaus „Lietuvos Ryto" legionierių Mathew Nielseną), o Lietuvos nacionalinėje komandoje be Jasikevičiaus ir Šiškausko liko Robertas Javtokas ir Kšyštofas Lavrinovičius. Beje, pastarieji kėlė didžiausią grėsmę australams tame mače: pirmasis pelnė 23 taškus ir atkovojo 9 kamuolius, o antrasis pridėjo 18 pelnytų taškų ir 5 atkovotus kamuolius. Australų gretose išsiskyrė 21 tašką pelnęs bei 9 kamuolius atkovojęs Andrew Bogutas. Ir vėl rungtynės prastai susiklostė Ramūnui Šiškauskui, pelniusiam tik 5 taškus ir prametusiam visus 3 mestus tritaškius.

Kaip jau minėta straipsnio pradžioje, Australijos vyrų krepšinio rinktinei tai jau bus 12 startas olimpinėse žaidynėse. Per 11 ankstesnių olimpinių krepšinių turnyrų australams niekada nepavyko užkopti ant apdovanojimų pakylos, o aukščiausia vieta, kurią pavyko iškovoti Australijos atstovams yra ketvirta. Šis pasiekimas buvo pakartotas net 3 kartus: Seule, Atlantoje bei Sidnėjuje.
Australijos vyrų krepšinio rinktinė taip pat dalyvavo ir 9 Pasaulio krepšinio čempionatuose. Čia jų pasiekimai šiek tiek kuklesni nei olimpinėse žaidynėse: aukščiausias pasiekimas - penkta vieta, iškovota 1982 m. Kolumbijoje ir 1994 m. Kanadoje.

Okeanijos pirmenybėse, kurios kartu tampa ir atranka į olimpines žaidynes bei pasaulio krepšinio čempionatus, Australija turi tik vieną rimtą varžovą - Naujosios Zelandijos rinktinę. Australai, galintys pasigirti gilesnėmis krepšinio tradicijomis nei varžovai, laimėjo net 15 čempionatų ir tik 2001 metais turėjo tenkintis sidabro medaliais.

Per paskutinį olimpinį ciklą Australijos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė du kartus - 2005 ir 2007 metais - tapo Okeanijos pirmenybių nugalėtojais. Pergalė 2005 m. Okeanijos čempionate atvėrė australams kelią į 2006 m. Japonijoje vykusias Pasaulio krepšinio pirmenybes, kur ir įvyko paskutinis Lietuvos ir Australijos komandų susitikimas oficialiose varžybose.

C grupės varžybose Lietuvos nacionalinė rinktinė sutriuškino varžovus 21 taško skirtumu (78:57). Kaip ir 2004 m. olimpiadoje puikias rungtynes tuomet sužaidė Robertas Javtokas, pelnęs 16 taškų ir atkovojęs 12 kamuolių. Geriausiai iš būsimų Lietuvos varžovų tose rungtynėse pasirodė 15 taškų surinkęs Bradas Newley.

Didžiausią grėsmę varžovams Pekino olimpiadoje turėtų kelti galinga Australijos rinktinės priekinė linija, sudaryta iš NBA lygos Milvokio „Bucks" klube rungtyniaujančio Andrew Boguto (213 cm), geriausio praėjusio Australijos lygos krepšininko Chriso Anstey (213 cm), praėjusį sezoną su Maskvos CSKA Eurolygos čempionu tapusio Davido Anderseno (212 cm) bei komandos kapitono Vilniaus „Lietuvos Ryto" puolėjo Matthew Nielseno (209 cm). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių