Atviras laiškas Vladui Garastui

Pone V.Garastai, šis atviras laiškas yra kreipimasis į Jus, kaip į viešąjį asmenį, LKF Prezidentą. Nenorėdami slėptis anoniminių komentarų jūroje ir mėtytis užgauliomis bei neargumentuotomis frazėmis, norime išreikšti savo asmeninę nuomonę apie Jūsų pasisakymus įvairiais žiniasklaidos kanalais.

Esame krepšinio šalies gyventojai, kuriems rūpi krepšinio dabartis ir ateitis, o taip pat ir mūsų šalies įvaizdis pasaulyje. Negalime ir nenorime tylėti, ypač tokiu metu - kai visuomenė prisidengusi abejingumu, o teisinės institucijos priima elementariai logikai prieštaraujančius sprendimus, jų aiškinimus bei interpretacijas.

Šiuo atviru pasisakymu turime du pagrindinius tikslus: aptarti Jūsų išsakytas mintis apie klubinį Lietuvos krepšinį ir mūsų komandose žaidžiančius legionierius, o taip pat paraginti visuomenę netylėti. Puikiai suvokdami, kad Lietuvos krepšinis yra bene geriausias šalies ambasadorius visame pasaulyje, nenorime, jog kitos tautos mus laikytų barbarų žeme. Mūsų nuomone, visuomenės, įvairių institucijų bei aukštų pareigūnų tyla, kurioje skamba nepagrįsti, įžeidžiantys ir deramos reakcijos nesulaukiantys pareiškimai, yra nepriimtina. Tikime, kad esame geresni, nei save pristatome. Jūsų užimamos pareigos mažų mažiausiai įpareigoja pasverti savo žodžius, numatyti galimus padarinius bei turėti pakankamai drąsos ir ryžto priimti sprendimus, kurie tarnautų ne Jūsų asmeniniam, o atstovaujamos srities, šiuo atveju Lietuvos krepšinio, labui. Štai keletas Jūsų minčių, kurias norime pacituoti ir pakomentuoti.

Citata nr.1: „Žalgiris" turėtų susirūpinti. (Donatas) Motiejūnas turėtų žaisti "Žalgiryje", Juozas Ramanauskas turėtų žaisti. Dabar tas negras, kuris žaidžia "Žalgiryje". Aš jį išvaryčiau iš karto".

P. V.Garastai, nejaugi manote, jog klubinis krepšinis yra toks primityvus, jog kiekvienas vos keletą rungtynių prasčiau sužaidęs krepšininkas gali būti paprasčiausiai išvarytas? Skaitydami šį Jūsų pasisakymą prisiminėme šaunius gatvės krepšinio laikus, kuomet žaidimui didelę įtaką turėjo tiesiog stipresnis kumštis ar rūstesnis balsas. Ar tai yra principai, kuriais savo veiklą grindžia LKF prezidentas?

Norime priminti, jog kiekvienas klubas su žaidėjais pasirašo teisininkų parengtus kontraktus, kuriuose yra daugybė sąlygų bei abipusių įsipareigojimų. Esame teisinė valstybė, kurioje galioja įstatymai, todėl būdamas šios valstybės gyventojas, Jūs turėtumėte suprasti, ką tai reiškia. Taip pat egzistuoja finansiniai klausimai, kurie ir nulemia vienų ar kitų žaidėjų atsiradimą komandoje. Tuo norime pasakyti, jog ne viskas taip paprasta ir kategoriški pareiškimai arba „patarimai", kaip Jūs vadinate pats, akivaizdžiai prasilenkia su šių dienų realijomis, formuoja neigiamą minimo klubo įvaizdį. Prezidente, ar būtent to siekiate Jūs?

            Kitas, daug labiau stebinantis Jūsų pareiškimas neabejotinai yra rasistinis. „Negras" yra juodaodis. Žodis „negras" yra nevartotinas, nes yra įžeidžiantis ir diskriminuojantis. Nepaisant to, ar Jūs savo nuomone šiuo klausimu reiškiate viešai žurnalistui ar kalbate neoficialioje aplinkoje, turėtumėte suprasti, jog pareigos, kurias užimate, įpareigoja savo trumparegišką nuomonę nutylėti, jei ji yra nepriimtina ne tik Lietuvoje, bet ir visame civilizuotame pasaulyje. Apgailestaujame, jog tokiais neapgalvotais pareiškimais formuojamas bukos, socialiai atsilikusios, genčių laikus primenančios Lietuvos įvaizdis. Dar liūdniau yra tai, kad tai nesusilaukė jokio deramo atsako iš aukštų valstybės pareigūnų. Tyla, neretu atveju reiškianti pritarimą ar sutikimą, išties nieko gero nežada. Tokiu atveju norime paklausti: jei abejingi tautos išrinkti atstovai, tai ko galima tikėtis iš pačios tautos? Ar matydama tokius pavyzdžius, ji ugdoma būti tolerantiška? Ar visiškas LKF prezidento nebaudžiamumas neugdo ir taip šalį užvaldžiusio pragmatizmo? Gerbiamas LKF Prezidente, jeigu Jums vis dar neatrodo, jog Jūsų išsakyti žodžiai yra akivaizdus rasizmo pavyzdys, siūlome paskambinti JAV rungtyniaujančiam lietuviui (pvz. Dariui Songailai) ir paklausti jo nuomonės, kas nutiktų, jeigu jis pasišvaistytų tokiomis frazėmis, sakykime, persirengimo kambaryje?

            P. V. Garastai, perskaičius Jūsų pasisakymus, kyla natūralus noras atsiprašyti visų Lietuvoje dirbančių, gyvenančių juodaodžių. Tačiau žinote, kartais „atsiprašau" paprasčiausiai neužtenka. Jei mes padegsime kaimyno namą, nes šis su mumis rytais nesisveikina, ir žiūrėdami, kaip liepsna plečiasi, pasakysime „atsiprašau", tikrai nepakeisime fakto - namas sudegs... Taigi ar nevertėtų gerai apgalvoti savo žodžius, prieš darant pareiškimus? Apeliuojame į Jus kaip į LKF prezidentą.

Citata nr.2:  "Jus pats puikiai suprantate, kad "Žalgiryje" niekas jaunų žaidėjų nerengia. Paėmė pernai penkis užsieniečius, užmokėjo pinigus, o dabar nė vieno nėra."

Apgailestaujame, jog taip trumparegiškai vertinate klubines komandas. Atleiskite, bet „mes puikai patys nesuprantame", kad Jūsų citatoje minimas klubas nerengia žaidėjų. Iškyla natūralus klausimas: Prezidente, ar žinote apie minimo klubo dukterinę komandą („Žalgiris" - A.Sabonio mokykla), laimėjusią Eurolygą savo amžiaus grupėje, taip pat krepšinio mokyklą (A.Sabonio KM)? Manome, kad Jums derėtų peržvelgti klubinių komandų strategijos schemas ir susipažinti su piramidės principu, ilgalaikiais ir trumpalaikiais uždaviniais, kuriuos formuoja kiekvienas klubas ir galiausiai parengia strategiją, kuria vadovaujasi metai iš metų.

Jei dažnuose savo pasisakymuose nuolat primenate apie savo praeities nuopelnus, pergales ir pasiekimus, tuomet ir vertindami klubų nuopelnus, nežvelkite trumparegiškai, net jei taip Jums yra ir patogiau pateisinti neapgalvotai ištartus žodžius. Pateiktoje nuorodoje galima rasti dviejų Lietuvos komandų indėlį ugdant krepšininkus Lietuvos krepšinio rinktinėms (http://kauno.diena.lt/dienrastis/sportas/lkf-vadovo-kalboje-rasizmo-apraiskos-164336).

P. V.Garastai, nejaugi manote, jog užsieniečių skaičius ir jų nuolatinė rotacija Lietuvos klubuose yra nenormali situacija? Viskas labai paprasta: užsieniečių rinkoje visuomet yra daugiau. Taip pat, norint turėti konkurencingą komandą, kuri deramai atstovautų Lietuvai prestižiniuose Europos turnyruose, reikia rinktis geriausius galimus žaidėjus (tam daugiausiai įtakos turi finansinė klubo padėtis). Klausimas Jums: nejaugi taip sunku suprasti, jog lietuvių krepšininkų, atitinkančių prestižinių turnyrų lygį yra nedaug, ir jie dažnai brangesni nei užsieniečiai, kuriuos galima paimti iš dukterinės NBA lygos ar kitur? Labai paprastas ir suprantamas Jūsų noras, kad komandose būtų kuo daugiau lietuvių krepšininkų, bet nepamirškite ir finansinių klubų galimybių. Kaip reaguotumėte, jeigu Jus pradėtume kaltinti tuo, jog Lietuvoje nėra 100 modernių krepšinio arenų?! Mes suprantame, jog, įvertinus mūsų ekonominius resursus bei elementarią verslo logiką, tai yra neįmanoma. Taigi labai prašome ir Jūsų, LKF Prezidente, nusileisti iš padebesių ir pradėti reikšti savo nuomonę, pagrįstą realiomis ekonominėmis sąlygomis ir galimybėmis.

Taip pat, nemanome, kad žaidėjų rotacija klubuose yra neigiamas dalykas. Tai natūralus procesas, ypač mūsų šalies klubuose, kurie negali pasigirti ypatingais finansiniais pajėgumais. Juo labiau, reikia džiaugtis, jog Lietuvos krepšinis gali tobulėti ir pasimokyti iš į mūsų klubus atvykstančių legionierių. Krepšinis - taip pat verslas. Kitų kultūrų atstovai įneša savo prieskonį į organizuojamą renginį, pritraukia daugiau žiūrovų.

 P.V.Garastai, skaitant Jūsų nuolatinę kritiką atvykstančių užsieniečių atžvilgiu, susidaro įspūdis, jog smerkiate darbo jėgos migraciją. Jeigu Jums taip nepatinka į Lietuvą atvykstantys dirbti, t.y. žaisti krepšinį, legionieriai, norėtume paklausti Jūsų nuomonės apie mūsiškius, išvykstančius padirbėti svetur. Ar ir tai yra taip smerktina?! Kaip sureaguotų visuomenė, jei oficialiai analogiškais, Jūsų lygį atitinkančiais komentarais ir pastabomis, apdrabstytumėte visus lietuvius, dirbančius Airijoje, Norvegijoje ar Ispanijoje?! Jeigu Jums tai, jog į Lietuvą sąžiningai savo prakaitu pinigų  užsidirbti atvyko M.Brown'as ar L.Woods'as atrodo nenormalu, vadovaudamiesi šia taisykle, siūlome pasmerkti L.Kleizą, Š.Jasikevičių, R. Javtoką ir kitus užsienyje rungtyniaujančius šalies rinktinės vyrus už tai, jog siekia užsidirbti, tiek kiek jie yra verti, išlaikyti šeimą ar padėti pamatus ateičiai. Būtinai nepamirškite dar kartą primeluoti ir apdergti J. Kazlauską. Juk tiesa skaudina?!

Citata nr.3: "Žaidėjas brandinamas 10-12 metų, su juo dirba 5-6 treneriai, bet niekas tų pirmų trenerių neprisimena. Aš pats dirbau su vaikais 20 metų ir jūs manęs čia nemokykit. Padirbsit truputį ir žinosite kainą."

Jei dirbote su vaikais, kaip sakote, 20 metų ir vis dar laikotės nuomonės, kad niekas neprisimena pirmųjų trenerių, tuomet labai apgailestaujame. Derėtų pakalbėti kad ir su mūsų rinktinės vyrais ir, neabejojame, įsitikinsite, jog yra priešingai.

Citata nr.4: "Neugdo, kas ten ką ugdo, juodašikniai žaidžia. Kur Kalnietis, kur Andriuškevičius? Pasėdi ant suolo, ir nėra. Ką, jūs nesuprantat, kas vyksta? Viskas sukurta aplink tuos užsieniečius. Pernai buvo penki užsieniečiai, kur jie yra? Kiekvienais metais keičia žaidėjus. Jei neturi branduolio iš 5-6 žaidėjų, nieko nebus. Nepripirksit kiekvienais metais žaidėjų. Atvažiuokit čia ir pakalbėsim. Kalbat kažkokias nesąmones. Dėl to "Žalgiris" ir prieina prie bankroto, kad jį supa tokie žmonės kaip jūs. Jei jums taip viskas blogai atrodo, paremkite kokiu milijonu iš savo algos "Žalgirį". Atverkite akis ir pažiūrėkite, kas čia dedasi toj padangėj.

Nesinori narplioti šios citatos žodelis po žodelio. Didesnės koncentracijos kliedesių (nepabijokime šio žodžio) reikėtų dar gerai paieškoti - faktinės klaidos persipynusios su sunkiai pagrindžiama nuomone, kaltinimai, elementaraus bendravimo etiketo nesuvokimas, neracionalūs pasiūlymai ir akivaizdžiai siauras vienpusis mąstymas. Gerbiamas V.Garastai, mes gerbiame Jus už Jūsų praeities nuopelnus, tačiau viskam ateina pabaiga. Primygtinai prašome, paskaitykite ką, pasakėte. Susidaro įspūdis, jog apie klubų užkulisius žinote kur kas daugiau nei tų klubų vadovai. Tuo tarpu dar ir Jūsų taip įžūliai dėstomos mintys niekaip nedera LKF Prezidento pareigas užimančiam asmeniui. Tačiau, jei galime užsimerkti prieš žodžius išreikštus apie minimą klubą, niekada nenutylėsime rasistinių užgauliojimų, nukreiptų prieš kitos rasės žmones. Tie „juodašikniai", kurie žaidžia ir, tikimės, žais ateityje, yra nemenkesni žmonės už mus bei Jus ir nenusipelno būti užgauliojami. Tai sakome, puikiai suvokdami, jog teisinės institucijos, turėjusios imtis tirti Jūsų pareiškimus, tyrimą nutraukė, kaip neturinį pagrindo. Bet nejau tikitės, kad elementarus žmogiškumas ir tolerancija reikalauja kažkokio teisinio pagrindo? Atleiskit, bet mūsų nuomone, čia Jūs kai ko nesupratote.

Citata nr.5: Nefantazuokite. Nėra tokių žaidėjų Europoje, kuriems siūlytų milijoną.

Vieta

Vardas, pavardė

Komanda

Atlyginimas

1.

Joshas Childressas

Pirėjo „Olympiakos“

4,5 mln. eurų

2.

Šarūnas Jasikevičius

Atėnų „Panathinaikos“

3,5 mln. eurų

3.

Theodoras Papaloukas

 Pirėjo „Olympiakos“

3,5 mln. eurų

4.

Boštjanas Nachbaras

Maskvos „Dinamo“

3 mln. eurų

5.

Jorge Garbajosa

 Maskvos srities „Chimki“

3 mln. eurų

6.

Nenadas Krstičius

Maskvos srities „Triumf“

3 mln. eurų

7.

Juanas Carlosas Navarro

„Barcelona“

3 mln. eurų

8.

Carlosas Delfino

Maskvos srities „Chimki“

2,83 mln. eurų

9.

Matjažas Smodišas

Maskvos CSKA

2,5 mln. eurų

10.

Franas Vazquezas

„Barcelona“

2,3 mln. eurų

Šaltinis: basketnews.lt
http://www.basketnews.lt/news-16984-geriausiai-apmokami-lietuvos-ir-europos-krepsininkai.html

Jeigu dėl nuomonių skirtumo galima diskutuoti, tai akivaizdžios faktinės klaidos tiesiog bado akis. Matome, jog milijonus uždirbančių krepšininkų Europoje tikrai yra ir ne vienas. Tuomet natūraliai kyla dvi prielaidos: arba LKF Prezidentas visiškai nesiorientuoja Europos krepšininkų rinkoje, arba sąmoningai meluoja. Bet kokiu atveju tokias pareigas užimančiam asmeniui tai yra nedovanotina. Beje, neoficialūs duomenys apie žaidėjų atlyginimus kartas nuo karto yra pranešami įvairiausiuose portaluose, su krepšiniu susijusiuose leidiniuose. Bendram suvokimui to tikrai pakanka. Jeigu atmestume prezidento melavimo versiją, galėtume teigti, jog jis nesidomi savo sritimi, neskaito teminių leidinių. P.V.Garastai, ar mokate naudotis asmeniniu kompiuteriu? Šiuo klausimu nenorime Jūsų įžeisti ar kažkaip kitaip diskredituoti, tiesiog garbaus amžiaus žmonės ne visi nori ir moka pasinaudoti šiuolaikinėmis technologijomis.

Citata nr.6: "Visi tik kalba, diskutuoja, bet nieko nepasiūlo. Aš pasiūliau idėją, kitas pasiūlys, trečias, ir galvosime. Taip reikia dirbti, o ne užsiiminėti "pliatkais" ir kabinėtis prie žmonių"

Būtent p. V. Garastai. Įsiklausykite į savo žodžius. Jie tiesiog puikūs. Ypač paskutinieji.

Pabaigai norime Jūsų, pone V.Garastai paklausti, kaip manote, ar po tokių pasisakymų Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ar Didžiojoje Britanijoje, Jūs sugebėtumėte atlaikyti visuomenės spaudimą ir pasipiktinimą ir išlikti krepšinio federacijos prezidentu? Mes nesiekiame padaryti vienokių ar kitokių išvadų, tegu jas padaro kiekvienas žmogus, kuriam rūpi Lietuvos krepšinis ir mūsų šalies įvaizdis. Bet manome, jog kad ir kas nutiktų svarbiausia išlikti žmogumi.

Taip pat norėtume užbėgti įvykiams už akių ir pasiūlyti neieškoti kažkokių sąmokslo teorijų ar kitų tikrai nebūtų sąsajų. Rašome savo valia, jokių įsipareigojimų neturime. Tai yra mūsų asmeninė nuomonė, kurią išsakyti viešai privertė neabejingumas mums aktualiems įvykiams šalyje.

Pagarbiai, Gediminas Skukauskas ir Tomas Pagirys

P.S. Redakcija neatsako už šio straipsnio autorių nuomonę.


Šiame straipsnyje: laiškasgarastui

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių