Amerikiečiai nelaukia I.Tobias ir D.Stagniūno išskėstomis rankomis?

Jei Deividas Stagniūnas spjautų į savo svajonę olimpinėse žaidynėse ginti Lietuvos garbę ir nutartų siekti JAV pilietybės, jo lauktų sunkus kelias link pripažinimo. Lietuvio partnerės Isabellos Tobias tėvynės dailiojo čiuožimo federacija (USFSA) tokį įvykių scenarijų komentuoja šykščiai ir nežada jokių lengvatų į teisines žabangas pakliuvusiai porai, rašo portalas DELFI.lt.

Į klausimą, ar USFSA domintų galimybė amerikiečių rinktinę papildyti I. Tobias ir D. Stagniūno duetu, federacijos atstovė Renee Felton atsakė sausai.

„JAV pilietybės gavimas yra ilgas procesas. Bet kuris JAV pilietis turi teisę tapti USFSA nariu ir, laikydamasis nustatytų taisyklių, pamėginti patekti į nacionalinę rinktinę. O hipotetinių situacijų mes nekomentuosime“, – nukirto R. Felton.

Kita vertus, USFSA atstovė patikino, kad amerikiečiai nedarytų kliūčių I. Tobias, jei ši gautų lietuvišką pasą ir su D. Stagniūnu pelnytų teisę startuoti 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse.

„Jei Isabella gautų Lietuvos pilietybę, niekas jai netrukdytų olimpiadoje atstovauti Lietuvai“, – teigė R. Felton.

Pagal dabartinius reitingus, I. Tobias ir D. Stagniūno duetas tarp visų JAV porų užimtų trečią vietą. Būtent tiek porų į Sočio olimpines žaidynes deleguoti gali amerikiečiai.

Remiantis Olimpinę chartija, pilietybę pakeitęs sportininkas dalyvauti olimpinėse žaidynėse gali prabėgus trejiems metams nuo jo paskutinio starto atstovaujant ankstesnę savo šalį. 2010 metais su D. Stagniūnu čiuožti pradėjusios I. Tobias partneris anksčiau buvo gruzinas Otaras Japaridzė. Gruzijai atstovavusi pora dalyvavo įvairiose jaunių varžybose, tarp jų – ir 2008 metų pasaulio jaunių čempionate.

Primename, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė šį mėnesį atmetė I. Tobias prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Neigiamą atsakymą iš prezidentės prieš trejus metus išgirdo ir buvusi D. Stagniūno partnerė iš JAV Katherine Copely, vėliau dėl sunkios traumos baigusi šokėjos ant ledo karjerą. Partnerei negavus lietuviško paso, D. Stagniūnas buvo priverstas praleisti 2010 metų Vankuverio olimpines žaidynes.

Užpuolė ir gripas

Trečiadienį I. Tobias ir D. Stagniūnas Kroatijos sostinėje Zagrebe turėjo pradėti kovą Europos dailiojo čiuožimo čempionate. Tačiau sveikatos problemos Lietuvos duetą privertė likti namuose.

D. Stagniūną kamuoja atsinaujinusi nugaros trauma, o I. Tobias į lovą paguldė gripas.

„Deivido problemos nėra rimtos, viskas jau eina į gerą pusę, jis gali treniruotis. Bet Isabella labai apsirgo. Būtent dėl jos ligos paskutinę minutę nusprendėme nevykti, kad paskiau neprisidarytume bėdos. Aišku, labai gaila, nes mūsų šansai šiame čempionate būtų buvę neblogi, tuo labiau, kad nedalyvaus ir viena prancūzų pora“, – sakė Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė.

Visą dėmesį šokėjai ant ledo dabar skirs kovo 10-17 d. Kanadoje vyksiančiam pasaulio čempionatui, kuriame bus dalinami kelialapiai į olimpines žaidynes. Iki šių pirmenybių Lietuvos atstovų laukia vienintelis startas: vasario 7-10 d. Vokietijoje I. Tobias ir D. Stagniūnas dalyvaus „Bavarian Open“ varžybose.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių