Vilniaus scenarijus Kaune nepasikartos

Kauniečiai dar neatsigavo nuo šildymo sąskaitų sukelto šoko. Šilumos gamintojai ramina, kad laikinojoje sostinėje šildymas daugiau neturėtų brangti. Tiesa, nuo rudens sąskaitas padidins mokesčiai.

Gyventojų padėtis nepavydėtina

Sostinės gyventojai su nerimu laukia naujienų, kiek dar šią žiemą gali brangti centralizuotai tiekiama šiluma. Bendrovė "Vilniaus energija", kurią valdo Prancūzijos investuotojai, kreipėsi į sostinės savivaldybę ir Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) su prašymu nuo vasario didinti šilumos kainą Vilniuje net 51,1 proc.

Pagal šilumos tiekėjų skaičiavimus, vilniečiams už suvartotą kilovatvalandę šilumos teks pakloti net 34,09 cento. Kai kuriuose kituose šalies miestuose šilumos kainos vartotojams sieks net 28–35 centus už kilovatvalandę.

Remiantis VKEKK duomenimis, daugeliui šilumos gamybos ir tiekimo bendrovių, kurios kaip kurą degina gamtines dujas, praėjusių metų rudenį perskaičiuoti tarifai pakilo vidutiniškai iki 31 cento už kilovatvalandę.

Šilumos tiekėjai priversti didinti kainas dėl sparčiai pernai ir užpernai brangusių dujų ir susikaupusių nuostolių. Dabar ši našta perkeliama ant vartotojų pečių.

Kauniečiams – geros naujienos

Šilumos kaina kauniečiams neturi didėti. Nors praėjusiais metais dujų kaina išaugo daugiau negu 50 proc., Kauno gyventojams mokestis už šilumą išliks 24,29 cento už kilovatvalandę. Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) šį sezoną šilumą ir toliau gamins po 14,76 cento už kilovatvalandę. Tokie šilumos gamybos ir tiekimo įkainiai nustatyti nuo 2008 m. gruodžio 1-osios ir galios pusę metų.

Pasak KTE generalinio direktoriaus Antano Pranculio, dėl šio šildymo sezono kauniečiai gali būti garantuoti – mokesčiai už šildymą tikrai nedidės.

"Pagal galiojančius įstatymus mūsų įmonė galės perskaičiuoti šilumos kainą po pusės metų. Jeigu pasaulinėje kuro rinkoje išsilaikys dabartinės tendencijos ir gamtinių dujų kaina bus mažesnė negu ta, kuri nustatyta šilumos kainos skaičiavimo metodikose, KTE gaminamos šilumos kaina mažės", – sakė A.Pranculis.

Jo teigimu, įmonė gamtines dujas iš Rusijos pirko lengvatinėmis sąlygomis ir taip išvengė didžiulių nuostolių. Todėl tikėtina, kad Kauno mieste šilumos kaina ir toliau išliks daug mažesnė negu kituose Lietuvos miestuose.

KTE yra vienas pigiausių šilumos gamintojų šalyje. Vilniuje šilumos gamybos kaina, įskaitant išlaidas kurui, yra perkopusi per 20 centų už kilovatvalandę.

Valdžios žingsniai – smūgis vartotojams

Ar šilumos kainos ateityje galėtų sumažėti gyventojams, priklausys ne tik nuo dujų kainų, bet ir nuo "Kauno energijos", kuri tiekia šilumą miesto vartotojams.

Vis dėlto tikėtis gerokai mažesnių sąskaitų už šildymą kauniečiai neturėtų. Apsirūpinti pigesne šiluma gyventojams gali sutrukdyti valdžios sprendimai – konservatorių kontroliuojama Vyriausybė apsisprendė nuo šių metų rugsėjo naikinti lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui. Tai jau patvirtinta įstatymu. Taigi kitą šildymo sezoną už centralizuoto šildymo paslaugas reikės mokėti nebe 5 proc., o 19 proc. PVM.

Padidėjęs PVM papildys kiaurą valstybės biudžetą, bet už tai brangiai turės sumokėti gyventojai.

Pinga dujos, pigs ir šiluma

Praėjusių metų gruodžio viduryje Rusijos verslo dienraštyje "Vedomosti" pasirodė informacija, kad dujų koncerno "Gazprom" skaičiavimu, atpigus naftai, 2009-aisiais dujos Europai gali atpigti net 30 proc. Gamtinės dujos – pagrindinis kuras šilumai gaminti.

Prognozuojama, kad "Gazprom" pardavimas Europoje, sudarantis pagrindines koncerno pajamas, gali mažėti 30–40 proc., nes mažėjant pramonės gamybai, išliekant šiltiems orams krinta ir dujų paklausa.

"Gazprom" yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai. Rusijos koncernas yra vienas iš "Lietuvos dujų" akcininkų ir KTE savininkas.

KTE numato statyti naują kelių šimtų megavatų galios šiluminę elektrinę, ji bus viena moderniausių Rytų ir Vidurio Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Na ir nevykęs straipsnis. O žvelgiant plačiau - juk akivaizdu, kad BŪTENT 'Gazprom' suinteresuotas IAE priešlaikiniu uždarymu; tokiu atveju jis įgyja galimybę plėsti KTE (o juk kauniečiai labiausiai lietuviai!). Kitu gi atveju, mažėjant gamybai atsilaisvinusi elektros energija bus panaudota patalpų šildymui, kas ypač nenaudinga tam pačiam 'Gazpromui'.

efdalis

efdalis portretas
kokia čia laisva lietuva kada esame užsieniečiu ikaitais , ovalstybei del šito dzin

Kaunas

Kaunas portretas
Lietuvos valdzia yra nekompetetinga tai faktas
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių