- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maisto gamyba ir tiekimas yra vienas populiariausių smulkiųjų verslų visame pasaulyje, nes, būtent, maži gamintojai atspindi šalies savitumą, maisto kultūrą, tradicijas.
Pastaraisiais metais ir Lietuvoje pastebimas vartotojų susidomėjimas mažuose ūkiuose pagamintais maisto produktais, o tuo pačiu didėja ir smulkiųjų maisto gamintojų (mažais kiekiais gaminančių gyvūninės kilmės maisto produktus), ypač pieno ir pieno produktų, žuvininkystės ir mėsos bei mėsos pusgaminių sektoriuose, skaičius. Galima daryti išvadą, kad karantinas paskatino žmones imtis įvairių veiklų, pradėti verslus bei išnaudoti savo papildomus įgūdžius ir talentus, svajones, idėjas. Šiuo metu mūsų šalyje tokią veiklą vykdo apie 700 mažais kiekiais gyvūninio maisto gamintojų ir jų nuolat daugėja.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) siekia skatinti ir kuo išsamiau konsultuoti smulkųjį verslą bei tuo pačiu, keisti susidariusią nuomonę, kad pradėti maisto gamybos ir tiekimo veiklą yra labai sudėtinga dėl daugybės painių reikalavimų.
„Šiuo metu smulkiųjų gamintojų sektoriuje pastebime, kad norintiems pradėti šią veiklą dažnai stinga informacijos kaip įgyvendinti teisės aktų reikalavimus, pvz., kaip kontroliuoti ar tinkamai yra laikomasi maisto saugos užtikrinimo sistemos reikalavimų. Taip pat pasitaiko, kad jau vykdantys tokią veiklą, nežino kaip suvaldyti įprastai jų veikloje pasireikšiančių rizikos veiksnių.
Suprantame, kad pradedant naują veiklą yra padaroma klaidų, tai nėra smerktina, juk dažnai nuosavą verslą žmonės įkuria vedami idėjos, bet stokoja laiko ir kantrybės smulkiai išsinagrinėti visus reikalavimus. Tačiau mes, stengiamės paaiškinti, kad maisto gamybos versle, net ir menkos klaidos yra ypač jautrios, kadangi tai susiję su žmonių sveikata, o taip pat ir pasitikėjimu Lietuvos smulkiuoju gamintoju“ - sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.
Pasak VMVT atstovės, ypatingai svarbu suprasti, kad į gyvūninio maisto (ir ne tik) gamybą turi būti žiūrima labai atsakingai, nes tai greitai gendantys produktai. Mažų gyvūninių produktų kiekių gamintojai tai labai smulkus verslas, kuriame dirba 1-3 žmonės dažniausiai šeimos nariai, kurie dažniausiai užimti ir pirminės produkcijos gamyba (ūkinių gyvūnų auginimas), todėl metodinės rekomendacijos yra didelė parama suteikianti ne tik reikalingų žinių, patarimų, taupanti brangų laiką bet ir padedanti pagaminti saugius maisto produktus.
„Siekdami, kuo aiškiau ir paprasčiau suteikti visą reikalingą informaciją ketinantiems pradėti gaminti ir tiekti rinkai gyvūninio maisto produktus, VMVT specialistai parengė specialias gaires, kuriose temine tvarka išdėstyta/paaiškinta kaip turėtų būti įgyvendinami teisės aktų reikalavimai. Manome, kad gairėse esančios metodinės rekomendacijos užtikrins efektyvų dažniausiai pasireiškiančių rizikos veiksnių valdymą visuose gamybos etapuose, ypač tais atvejais kai taikomi supaprastinti teisės aktais nustatyti reikalavimai. Kuo saugesnė taps maisto gamyba, tuo saugesnis bus vartotojas. Svarbu pabrėžti, kad kuo daugiau bus smulkiųjų maisto gamintojų ir kuo trumpesnį “kelią“ nuo gamintojo iki vartotojo keliaus maisto produktai, tuo daugiau šviežio ir įvairesnio maisto pateks ant mūsų stalo. Tikimės, kad gairės bus skatinti priemonė trumposioms maisto tiekimo grandinėms vystyti“ - teigė leidinių sumanytoja ir iniciatorė Audronė Mikalauskienė.
Gairėse rasite ne tik teorinių žinių, tačiau ir praktinių priemonių, (žurnalų, kitų formų pavyzdžius, šablonus ir kt.) skirtų bendrų higienos reikalavimų įgyvendinimui, įskaitant veiksmus (ko reikia norint įregistruoti veiklą), kuriuos reikia atlikti norint pradėti veiklą. Gairėse pateikti pavyzdžiai skirti naudoti tiesiogiai arba lengvai pritaikant (adaptuojant, modifikuojant) pagal vykdomos veiklos pobūdį (pvz., gaminamą maisto produktą). Bendrų higienos reikalavimų įgyvendinimui skirtų priemonių pavyzdžiai:
* prašymo veiklos registracijai bei aprašymo;
* gamybinių pastatų, patalpų ir įrangos išdėstymo projekto, schemos atsižvelgiant į supaprastintus teisės aktų reikalavimus;
* patalpų įrengimo (siūlomos dangos, kiti paviršiai);
* įrangos pavyzdžiai; patalpų ir įrangos higieninės priežiūros plano (pvz., ką, kada, su kuo, kas, kaip dažnai turi valyti, dezinfekuoti);
* kenkėjų apsaugos ir kontrolės priemonių;
* produktų laikymo ir transportavimo galimybių.
Likusias gairių dalis atskiroms maisto produktų grupėms ketiname publikuoti artimiausiu metu.
Parengtas gaires (I – ąją dalį) rasite: GAIRĖS
Bendrąją informaciją, ketinantiems pradėti veiklą rasite: ČIA
VMVT taip pat planuoja surengti teminį mokymų ciklą skirtą informuoti smulkius gamintojus, ūkininkus ir visus kitus trumpųjų maisto tiekimo grandinių dalyvius, ketinančius užsiimti maisto tiekimu ar gamyba mažais kiekiais apie bendruosius reikalavimus gamybos patalpoms ir įrangai, reikalavimus mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių gamybai ir tiekimui, žuvų tiekėjams, žuvininkystės produktų gamybai ir tiekimui, pieno gaminių gamybai ir tiekimui.
Apie tikslias mokymų datas informuosime netrukus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Konferencija „GERVĖ 2024“
Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje ...
-
Kviečiame įmones dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „SKAITMENIZUOK'IS 2024“
Balandžio 18 d. (13:00 val.) Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EnterpriseEurope Network Lietuva tinklu beiskaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacija INFOBALT,kviečia dalyvauti įmones nuotolinėje konferencijoje „SKA...
-
Marketingo vadovų klubo susitikimas, 55-ąjį jubiliejų mininčioje, Birštono sanatorijoje „Versmė“
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) veikiantis Marketingo vadovų klubas vasario 22 dieną pakvietė klubo bei Kauno rūmų bendruomenės narius į susitikimą, kuris vyko Birštone, sanatorijoje „Versmė“ . ...
-
Dalyvaukite geriausioje „debesų kasyboje“ 2024-aisiais ir užsidirbkite pinigų iš namų1
Įžengus į naujus metus vis daugiau žmonių ieško būdų gauti pasyvias pajamas iš namų, o debesies kasyba tampa labai populiariu pasirinkimu. Net jei esate naujokas, galite lengvai užsidirbti pinigų iš debesies kasybos. ...
-
Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmuose lankėsi Indonezijos Respublikos ambasadorė
Vasario 14 dieną iš anksto suplanuoto vizito į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus atvyko Jos Ekscelencija Indonezijos Respublikos ambasadorė Dewi Savitri Wahab su savo komanda. ...
-
Kauno PPA rūmuose lankėsi Indijos Respublikos ambasadorius
Vasario 23 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) apsilankė J. E. Indijos Respublikos ambasadorius DeveshUttam su delegacija. Tai – pirmasis ambasadoriaus vizitas Kaune nuo tada, kai 2023 metais Vilniuje atidaryta Indijos Respubliko...
-
Apdovanoti konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai
Sausio 25 d., ketvirtadienio vakarą, Raudondvario menų inkubatoriuje apdovanoti 11 sėkmingiausiai 2023-aisiais dirbusių Pakaunės įmonių atstovų tarp kurių – devintąjį kartą vykusio konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai &n...
-
Jonavos filialo šventiniame renginyje „Palydėjus 2023-uosius“ pagerbti Jonavos sėkmingiausi verslai
Sausio 25-ąją Jonavos kultūros centre vyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo verslo bendruomenės šventinis vakaras „Palydėjus 2023-uosius“. Į iškilmingą renginį gausiai susirinkusius verslo ats...
-
Enterprise Europe Network – nauji kontaktai jūsų verslo plėtrai visame pasaulyje
Enterprise Europe Network (EEN) – didžiausias verslo paramos tinklas, jau 15 metų sėkmingai veikiantis visame pasaulyje (daugiau nei 40 šalių), apimantis daugiau nei 450 partnerių organizacijų ir tūkstančius ekspertų&n...
-
Technologijos nestovi vietoje: kas naujo Lietuvos rinkoje?
Keliais pastaraisiais dešimtmečiais technologijų srityje stebimi spartūs pokyčiai – vis daugiau ir daugiau žmonių gali naudotis pačiais įvairiausiais palengvinimais kasdieniuose darbuose ir ne tik. Pastebime, kad modernių prietaisų savyb...