Kodėl į darželius netilps virš 500 vaikų?

  • Teksto dydis:

Nepaisant savivaldybės pastangų Kauno mokyklose įkurti daugiafunkcinius centrus, šių metų rudenį į darželius nepateks virš pusės tūkstančio vaikų. Visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai kreipėsi į miesto merą su prašymu įgyvendinti siūlymus, kurie padėtų mažamečius vaikus turinčioms šeimoms.

Vienas iš siūlymų – šeimoms, kurių vaikai nepateko į darželius, išmokėti savivaldybės kompensaciją. Pasak „Vieningo Kauno“ nario Visvaldo Matijošaičio, tėvai patys nuspręstų kaip geriausiai panaudoti šiuos pinigus.

„Ne kartą raginome miesto merą sparčiau spręsti darželių trūkumo problemą. Ši problema ne tėvų - tai savivaldybės problema. Kol savivaldybė įrenginėja papildomas darželio grupes, šeimos su mažamečiais negali būti paliktos bėdoje. Savivaldybė privalo skirti lėšų, kuriomis kompensuotų į darželius nepatekusių vaikų ugdymo išlaidas. Tėvai galėtų pasirinkti ar kompensaciją naudoti auklės pasisamdymui ar vesti vaiką į privatų darželį“,- teigė V.Matijošaitis

Šiuo metu vieno vaiko ugdymas savivaldybės darželiams kainuoja nuo 6 iki 14 tūkst. litų per metus. 2014 metais įrengti naują vietą darželinukui daugiafunkciniuose centruose savivaldybei vidutiniškai kainavo 2900 litų.

Miesto tarybos Biudžeto ir finansų komiteto nario Tomo Bagdonavičiaus teigimu, savivaldybė sutaupytų, jeigu įgyvendintų alternatyvius darželių vietų trūkumo sprendimo būdus.

„Jeigu savivaldybė suteiktų vienodą „vaiko krepšelį“ ir valstybiniams, ir privatiems darželiams, tokiu būdu pavyktų paskatinti privačių švietimo įstaigų atsiradimą. Miesto taryba darželiams, kurie gautų šį krepšelį, galėtų nustatyti mėnesio kainos lubas. Tokiu būdų savivaldybė galėtų kontroliuoti, kad privatūs darželiai neišbrangintų paslaugų“,- teigia „Vieningo Kauno“ narys T.Bagdonavičius.

Tokią idėją pozityviai sutinka privačių darželių atstovai. Žaliakalnyje ir Aleksote veikiančių ikimokyklinių įstaigų vadovės Rasos Tamašauskaitės teigimu, panašias priemones jau įgyvendina Kauno rajono savivaldybė.

„Jeigu savivaldybė suvienodintų „vaiko krepšelį“, tuomet ir mes, ir kiti privatūs darželiai planuotų plėtrą. Be to, Kauno rajonas jau priėmė sprendimą kompensuoti vaikų išlaikymą privačiuose darželiuose. Toks sprendimas padeda šeimoms ir paskatina darželių atsiradimą“,- teigia R. Tamašauskaitė. 

T.Bagdonavičius priminė, kad dar 2011 metais “Vieningas Kaunas” pasiūlė savivaldybei mikrorajonuose, kuriuose didžiausias ikimokyklinių įstaigų trūkumas, šalia esančių darželių pastatų įrengti modulines patalpas.

„Vaikai jau galėjo lankyti darželius, kuriuose praplėsto patalpos. Tačiau šią idėją miesto vadovai padėjo į stalčius. Padidinto patalpos būtų padėjusios bent iš dalies sušvelninti Šilainiuose, Aleksote, Romainiuose gyvenančių jaunų šeimų problemas“,- teigė T.Bagdonavičius.

Skandinavijoje išpopuliarėjusi modulinių patalpų statyba itin greita: moduliai būna pagaminti gamykloje, lieka juos atvežti į vietą ir prijungti komunikacijas, kurios yra kiekvieno darželio kieme. Modulinės patalpos visiškai saugios ir atitinka higienos normas ikimokyklinėms įstaigoms.


Šiame straipsnyje: Vieningas Kaunas inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nepatinka man sis veidas.

Apie zmogiska nuosmuki

Apie zmogiska nuosmuki portretas
Kaip jie gali spresti darzelius problemas, jei pats Matijosaitis skesta asmeninio biznio skolose, juk teismas primine jam, kad skolu nereikia vilkinti, bet jas reikia grazinti. Jis pats tai labai save aukstai stato, bet kaip matom realiame gyvenime gobsumui ribu nera.

Apie zmogiska nuosmuki

Apie zmogiska nuosmuki portretas
Kaip jie gali spresti darzelius problemas, jei pats Matijosaitis skesta asmeninio biznio skolose, juk teismas primine jam, kad skolu nereikia vilkinti, bet jas reikia grazinti. Jis pats tai labai save aukstai stato, bet kaip matom realiame gyvenime gobsumui ribu nera.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių