Veterinarijos sertifikatų gyvūniniams maisto produktams į Didžiąją Britaniją terminas nukeltas

  • Teksto dydis:

Jungtinei Karalystei (JK) oficialiai išstojus iš Europos Sąjungos (ES), nuo sausio 1 d. keitėsi prekių į šią šalį gabenimo tvarka. Nuo balandžio 1 d. buvo planuojama, kad visiems į Didžiąją Britaniją importuojamiems gyvūniniams maisto produktams bus reikalingi veterinarijos sertifikatai, tačiau, siekiant geriau pasiruošti naujovėms, JK laikinai šį reikalavimą nukėlė į spalio 1 d. Pusę metų nukeltas ir kai kurių kitų veterinarijos reikalavimų įsigaliojimas.

Tad iki spalio 1 d. tokių prekių eksportas į Didžiąją Britaniją vyks be papildomų reikalavimų, taip, kaip vyko iki JK išstojant iš ES. Tiesa, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad įmonės, siekiančios eksportuoti į Didžiąją Britaniją (t. y. D. Britanijos sala, Normandijos salos ir Meino sala), privalo būti įtrauktos į patvirtintų eksportui į Didžiąją Britaniją įmonių sąrašą.

Eksporto tvarka šiuo metu

Veterinarijos sertifikatų britai nuo šių metų sausio 1 d. reikalauja tik gyviems gyvūnams, gyvūnų spermai, kiaušialąstėms ir embrionams bei tiems gyvūninės kilmės maisto produktams, kuriems dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų taikomos papildomos saugos priemonės (pvz. dėl didelio patogeniškumo paukščių gripo).

Taip pat nuo šių metų sausio 1 d. JK veikia IPAFFS sistema (išankstinio pranešimo apie produktų, gyvūnų, maisto ir pašarų importą į Didžiąją Britaniją sistema), kurios pagalba importuotojas Didžiojoje Britanijoje informuoja JK kompetentingą instituciją apie importuojamą produktų siuntą ir jei reikia, siuntai suteikiamas unikalus UNN kodas. Šis kodas nurodomas tik ant anksčiau paminėtų gyvūnų ir jų produktų lydinčių veterinarijos sertifikatų, kurių elektroninė kopija turi būti pateikta importuotojui Didžiojoje Britanijoje.

Kas keisis nuo spalio 1 d.?

Nuo šių metų spalio 1 dienos atsiranda reikalavimas, kad produktų siuntas lydėtų veterinarijos eksporto sertifikatas, taikomas visiems gyvūninės kilmės maisto produktams.

Produktų siuntos importuotojas JK kompetentingoms institucijoms apie į Didžiąją Britaniją atvykstančią produktų siuntą turi pranešti per IPAFFS sistemą, o eksportuotojas – pateikti veterinarijos sertifikato elektroninę kopiją importuotojui Didžiojoje Britanijoje.

Tie patys sertifikatai – visoms ES valstybėms narėms

JK ES pripažįsta kaip vieną vienetą, tad tie patys sertifikatai importui į Didžiąją Britaniją galios visoms ES valstybėms narėms.

Veterinarijos sertifikatai bus išduodami Europos Komisijos TRACES (angl. Trade Control and Expert System) sistemoje. Tai internetinė sertifikavimo priemonė, naudojama ES kontroliuoti gyvų gyvūnų, gyvūninės kilmės produktų, maisto ir pašarų importą bei gyvūnų ir kai kurių gyvūninių produktų prekybą jos viduje ir eksportuojant už jos ribų.

Sertifikatus eksportui išduoda teritoriniai VMVT padaliniai arba pasienio kontrolės (veterinarijos) postai (PVP), kurių teritorijoje gaminami arba saugomi gyvūniniai produktai, laikomi gyvūnai ir pašarai. Teritoriniam VMVT padaliniui ar PVP ūkio subjektas privalo pateikti prašymą išduoti veterinarijos sertifikatą ir visą reikalingą informaciją bei dokumentus apie gyvūninį produktą, gyvūnus ar pašarus. Prašymo išduoti veterinarijos sertifikatą formą galima rasti VMVT svetainėje https://vmvt.lt/node/632.

Šiuo metu TRACES sistemoje jau patalpinti visi 108 gyvūnų, gyvūninių produktų ir pašarų eksportui į Didžiąją Britaniją reikalingi sertifikatai anglų kalba. VMVT yra pateikusi Europos Komisijai informaciją, kurie veterinarijos sertifikatai turi būti išversti į lietuvių kalbą pirmumo tvarka.

JK išstojus iš ES, ji didžiąja dalimi pasiliko prie ES taikomų teisės aktų reikalavimų, kurie buvo perkelti į nacionalinę teisę. Tačiau tikėtina, kad ilgainiui šie reikalavimai gali keistis ir skirtis nuo galiojančių ES.

Nauja tai, kad Lietuvos eksportuotojams gali tekti keisti maisto ženklinimą, nes visi į Didžiąją Britaniją eksportuojami produktai turės atitikti jau nebe ES, o pastarosios šalies ženklinimo taisykles bei standartus. Tad siekiant išvengti bet kokių eksporto trikdžių, tam šiuo metu intensyviai ruošiamasi. VMVT inspektoriams suorganizuoti praktiniai mokymai, kurių tikslas visapusiškai parengti specialistus artėjantiems pokyčiams.

Kadangi JK kompetentingos institucijos reikalavimai dar gali keistis, prieš eksportuojant į Didžiąją Britaniją rekomenduojama tikslintis naujausią informaciją interneto svetainėje https://www.gov.uk/guidance/importing-or-moving-live-animals-animal-products-and-high-risk-food-and-feed-not-of-animal-origin#importing-abp-and-poao.

Esminiai pokyčiai gyvūninės kilmės maisto produktų eksporto srityje, išskirstyti į 3 etapus, detaliau pateikiami VMVT svetainėje https://vmvt.lt/eksportas-ir-importas/eksportas/sertifikatai-reikalavimai/jungtine-karalyste.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių