Veislinių gyvulių auginimas – perspektyvus verslas

  • Teksto dydis:

Lietuvai įstojus į ES pasikeitė veislinių gyvulių auginimo reikalavimai, todėl augintojai skaičiuoja ar verta auginti veislinį gyvulį, ar atsipirks investicijos ir laikas?

Veislininkystės specialistai teigia, kad veislinių gyvulių auginimas – perspektyvi šaka. Institucija, administruojanti mėsinių galvijų Kilmės knygą –  Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija (LMGAGA), kurios įkūrėjas LSMU prof. habil. dr. Česlovas Jukna, mėsinės galvijininkystės plėtojimo Lietuvoje pradininkas. Asociacijos gretos plečiasi, ūkininkai yra ištroškę žinių, bendravimo su kompetentingais gyvulių vertintojais. Atsiranda ir kitos asociacijos, kurios jungia ekologiškai ūkininkaujančius mėsinių galvijų veisėjus – tai Ekologiškų mėsinių galvijų augintojų asociacija, kurios iniciatyva ir buvo organizuota išvyka į Prancūziją. Asociacijos nariai naudojasi LSMU VA Stambiųjų gyvūnų klinikos teikiamomis veterinarinėmis paslaugomis.

Kovo 27 d. – balandžio 7 d. LSMU VA Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas lankėsi Prancūzijoje UPRA (Rodez) ir INTERLIM (Limoges) organizacijose,  ir sėmėsi praktinės patirties mėsinių galvijų sveikatingumo vertinimo srityje ir biosaugos reikalavimų vykdymo ūkiuose ir aukcionų bei karantino centruose.

Dalyvavo seminare „Mėsinių galvijų eksporto reikalavimai ES šalyse vykdant biosaugos reikalavimus“, lankėsi Aubrakų ir Limuzinų veislių mėsinių galvijų ūkiuose ir aptarė Prancūzijos asociacijų siūlymus, kriterijus bei reikalavimus parenkant veislinius gyvulius.

Mėsinė galvijininkystė – viena naujausių ir pažangiausių žemės ūkio šakų Lietuvoje. Po vizito dr. A. Rutkauskas skatina gyvūnų augintojus, mokslininkus, ūkininkus investuoti į gyvulių ligų prevenciją. Jeigu bus laikomasi veterinarinės medicinos specialistų nurodymų, atliekama vakcinacija nuo užkrečiamųjų ligų, po poros ar trejeto metų ligų kontrolės problema bus išspręsta, pranašauja LSMU Stambiųjų gyvulių klinikos vadovas.

„Kokybiškas veterinarinių profilaktinių diagnostinių ir gydomųjų priemonių naudojimas neįmanomas be laboratorinių gyvulių kraujo tyrimų. Pagal tyrimo rezultatus galima ne tik optimizuoti racionus, bet ir įvertinti gyvulių sveikatingumą ar stebėti ligos eigą. Biocheminiai kraujo tyrimai naudojami galvijų medžiagų apykaitos ligų prevencijos srityje. Iš biocheminio kraujo tyrimo nustatomi įvairių mikroelementų bei makroelementų, fermentų, šalutinių metabolizmo produktų kiekiai. Gaunama informacija, kokių cheminių medžiagų iš raciono gaunama per daug arba trūksta. Investuokime į ligų prevenciją ir profilaktiką“ – teigė pašnekovas.

„Siekiame pasisemti patirties iš partnerių Prancūzijoje. Norime vystyti darnią gyvulininkystę, efektyviai panaudoti gyvūnų genetinius išteklius. Mums naudingos užsienio kolegų taikomos strategijos, sukauptos žinios, patirtis. Dalijamės informacija ir priimame sprendimus dėl gyvūninės produkcijos kokybės, gyvūnų gerovės užtikrinimo, veislinės vertės nustatymo, inovatyvių technologijų“ – pabrėžė dr. A. Rutkauskas.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių